Kennisbijeenkomst De Digitale Kooi, geautomatiseerde besluitvorming en rechtsbescherming: een poging tot plaatsbepaling van het openbaar archief

Gegevens gebeurtenis

Kennisbijeenkomst De Digitale Kooi, geautomatiseerde besluitvorming en rechtsbescherming: een poging tot plaatsbepaling van het openbaar archief

Tijd: Juni 25 2018 vanaf 14.45 to 16.30
Locatie: Nationaal Archief
Straat: Prins Willem-Alexanderhof 20
Plaats: Den Haag
Soort gebeurtenis: kennisbijeenkomst
Georganiseerd door: Jeroen Padmos
Meest recente activiteit: 1 Jun 2018

Naar Outlook of iCal (.ics) exporteren

Omschrijving gebeurtenis

Het Nationaal Archief organiseert op 25 juni een kennisbijeenkomst over de Digitale Kooi, automatische besluitvorming en rechtbescherming.

Hoe houden we waarden zoals openbaarheid, authenticiteit van informatie en democratische verantwoording hoog als de beslisregels die grote hoeveelheden digitale informatie verwerken niet kenbaar zijn? Experts Arjan Widlak en Marlies van Eck zullen vanuit hun ervaring ons meenemen in de wereld van overheids-ICT en automatische besluitvorming.

De Digitale Kooi

Informatiedeling is de ruggengraat van overheidsdienstverlening geworden, maar we zijn de controle over deze informatie kwijtgeraakt. We weten niet wie er gebruik maakt van onze persoonsgegevens en we hebben geen idee over de gevolgen die een foute registratie kan hebben. Arjan Widlak, directeur van de stichting Kafkabrigade Nederland, zal spreken over de complexiteit van de overheidsinformatiearchitectuur die de overheid blind heeft gemaakt voor de problemen van burgers en onmachtig heeft gemaakt om fouten te herstellen en maatwerk te leveren. In het door hem samen met Rik Peeters geschreven boek ‘De Digitale Kooi’ formuleert Widlak ´algemene beginselen van behoorlijke ICT' om de burger weer een stem en een centrale plaats geven in de digitale overheid.

Er is een Digitale Kooi website, waarop u het eerste hoofdstuk kunt downloaden om te lezen of luisteren en even snel kunt lezen wat de mechanismen van de digitale kooi zijn.

Geautomatiseerde ketenbesluiten en rechtsbescherming

Wat gebeurt er precies bij geautomatiseerde ketenbesluiten van de overheid en wat betekent deze praktijk voor de burger die te maken krijgt met zo’n besluit? Is het voldoende dat burgers in bezwaar kunnen gaan tegen een besluit als er iets fout gaat en daarna naar de rechter kunnen stappen?

Marlies van Eck promoveerde op 9 februari 2018 aan Tilburg University op het proefschrift ‘Geautomatiseerde ketenbesluiten & Rechtsbescherming’ Naar aanleiding van haar dissertatie werden zelfs Kamervragen gesteld. Tijdens deze Kennisbijeenkomst spreekt Van Eck over instructies aan de computer die zeer omvangrijk, niet toegankelijk en niet goed te begrijpen zijn. Dat is voor nu maar ook voor toekomst lastig. Zij wil vooral aandacht vragen voor de complexiteit waarmee dingen nu geregeld zijn: als het nu al niet lukt om er onderzoek naar te doen, hoe moet iemand dat over 50 jaar wel lukken?

Na afloop van beide lezingen is er gelegenheid om met de sprekers en elkaar in discussie te gaan. We sluiten af met een gezellige borrel.

Noteer nu alvast maandagmiddag 25 juni 2018 in uw agenda!

Voor wie

Archivarissen, informatiespecialisten en beleidsmakers die meer willen weten over geautomatiseerde besluitvorming en mee willen denken over de rol van het openbaar archief.

Locatie en tijd

Inloop: 14.45-15.00 uur; programma 15.00-16.30 uur Afsluiting met borrel: 16.30 uur-17.30, Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag. Bekijk de routebeschrijving

Aanmelden

Aanmelden kan door een mail te sturen naar jeroen.padmos@nationaalarchief.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Na aanmelding rekenen wij op uw deelname. 

Prikbord

Reactie van Jeroen Padmos op 1 Juni 2018 op 10.30

Complexe casussen waar je naar verwijst. Ik ben erg benieuwd hoe Marlies en Arjan daar naar kijken.

Reactie van Yvonne Welings op 30 Mei 2018 op 9.34
Reactie van Yvonne Welings op 28 Mei 2018 op 15.49
Mooi initiatief, Marlies van Eck promoveerde bij de UvT.
Hoe verhouden deze geschetste problemen tot het mislukte KEI project, althans als we de NRC mogen geloven.
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/10/digitalisering-rechtspraak-moe...

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden