Algemeen info over traject Informatiemodel TMLO

Aanleiding

Sinds 2014 is er het Toepassingsprofiel Metadata Lokale Overheden 1.1 (TMLO). Een lijst met van vast te leggen metadata elementen en de indicatie of het element verplicht vast gelegd dient te worden met het oog op archivering en duurzame toegankelijkheid.: De elementen in TMLO bieden in veel gevallen ruimte voor interpretatie en technische keuzes, wat de onderlinge uitwisseling van informatie niet ten goede komt. Dat maakt het voor archief verantwoordelijken lastig in te schatten hoe een element precies vastgelegd moet worden. Voor leveranciers is het daarnaast lastig om applicaties standaard voor klanten conform TMLO in te richten. Ook is het lastig om tot zinnige uitwisseling (uitwisselingsstandaard) van archiefwaardige informatie te komen.
Om die reden is besloten tot een op het TMLO gebaseerd Informatiemodel te ontwikkelen. In dat model worden nadere keuzes gemaakt, waardoor onduidelijkheden zoveel mogelijk weg genomen worden en het TMLO scherper wordt neergezet. Ook ontstaat duidelijkheid over de objectentypen (serie, dossier etc) waar de elementen betrekking op hebben. Beoogd resultaat is een afgestemd en gedragen Informatiemodel

Aanpak

De aanpak die gekozen is, is om in een relatief kleine groep aan de slag te gaan met de vragen en onduidelijkheden rond de TMLO elementen en daar oplossingsvoorstellen voor op te stellen Deze voorstellen zullen via de BREED community gecommuniceerd worden, voor feedback.
Workshops en tussenresultaten
In oktober 2016 is van start gegaan met een eerste workshop. Op de agenda stonden vooral zaken zoals afbakening van het informatiemodel, de scope en de werkafspraken
De tweede workshop in november stonden in het teken van geïnventariseerde issues rond TMLO elementen en werd een eerste uitwerking gegeven aan mogelijke oplossingsvoorstellen
In de derde workshop in december zullen de issues en de oplossingsvoorstellen opnieuw centraal staan

Nadat het concept model met de daarin voorgestelde inhoudelijke en technische keuzes via BREED gedeeld zijn en er feedback ontvangen is, kan het finale concept van het informatiemodel gemaakt worden. Vaststelling van het informatiemodel zal binnen de governance van de beheerorganisatie van het Nationaal Archief plaatsvinden. De beheerorganisatie wordt op dit moment nog ingericht, vaststelling wordt daarom in het begin van 2017 verwacht.

Vervolg traject van start

Het Informatiemodel alleen is echter geen einddoel op zich: op basis van het informatiemodel zal in januari een start gemaakt worden met een tweede serie workshops om te komen tot een bijpassend uitwisselings formaat. Ervaringen die zijn opgedaan met (o.a.) ToPX zullen meegenomen worden.
Een van de bijkomende vragen is te onderzoeken of er behoefte is aan een testbed omgeving om te toetsen op compliancy en op welke manier en bij welke partij dit testbed het beste kan worden gerealiseerd..

Weergaven: 340

Berichten in deze discussie

Bijgaand de tussentijdse versies van het Informatiemodel. Deze versie is gebaseerd op de eerste twee bijeenkomsten.

Bijlagen:

Emile, goed initiatief!

Ik mis een projectplan met aanleiding, doel, etc.

Is dit project ook afgestemd met KING, mogelijk in relatie tot Stuf / RGBZ?

Van belang is ook de relatie van TMLO tot de basisregistraties / actorenregister. Bij het Noord-Hollands Archief voeren wij pilots uit waaruit blijkt dat niet alle organisaties werken met een koppeling met de basisregistraties bij het registreren van archiefstukken. Bijvoorbeeld bij een omgevingsdienst die taken uitvoert voor gemeenten. Er worden dan entiteiten zoals 'personen' en 'gebouwen' gecreëerd in het archiefsysteem naast de basisregistraties. Vraag is hoe ga je daar mee omgaat bij mapping en export?

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden