Een nieuw project van Archief 2020/Open toegang?

Op de KVAN #8 werd een lans gebroken door Ernest Verhees/Nijmegen voor de vorming van een centraal register voor gestandaardiseerde informatie over archiefvormers. Wij nemen dit graag over in een nieuw project dat gebruik gaat maken van het instrument TOCO, ontwikkeld bij het Nationaal Archief. TOCO is een register met actuele informatie over archiefvormers bij de Rijksoverheid en geeft de relaties tussen taakvoorgangers- en opvolgers. Doel van het project is te komen tot één kernregistratie voor overheids- en particuliere archieven, volgens de standaard ISAAR/CPF. Doel is om alle informatie in TOCO, gekoppeld aan verwijzingen naar de archiefbeschrijvingen, als open data en als linked open data beschikbaar te stellen.
 

We zoeken deelnemende partijen om vorm te geven aan dit project. Deelneming kan gefinancierd worden op basis van cofinanciering. Neem contact met me op als je meer wilt weten!

Weergaven: 331

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Tine van Nierop op 9 September 2015 op 18.35

De bedoeling is dat TOCO een innovatieve functie krijgt. We gaan d.m.v. TOCO een open toegang maken op archiefinventarissen. De beschrijvingen van de archiefvormers verwijzen naar de archiefbeschrijvingen. Door het als open data neer te zetten geeft het de mogelijkheid om andere informatiebronnen als linked open data te koppelen. Dat maakt hergebruik op allerlei manieren mogelijk en verbeterd de vindbaarheid en zichtbaarheid.

Reactie van Erik van Hengel op 7 September 2015 op 9.42

Ik kan zo snel de meerwaarde hiervan niet ontdekken ? is mij dat uit te leggen ?

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden