Het Nationaal Archief werkt aan een update van het kennisproduct Voorkeursformaten uit 2016. Om het kennisproduct goed aan te laten sluiten op de praktijk, is de input van informatieprofessionals van essentieel belang. Neem daarom deel aan de openbare review van de norm Voorkeursformaten. Dit kan nog tot 26 juni.

Uw mening telt!

Voorkeursformaten zijn bestandsformaten die op dit moment het meest geschikt zijn om digitale overheidsinformatie zo duurzaam toegankelijk mogelijk te bewaren. Een voorbeeld is het formaat PNG voor foto’s. De nieuwe versie van het kennisproduct is voor een deel normerend. Daarom willen we iedereen van centrale en decentrale overheidsinstellingen die geïnteresseerd is in het onderwerp, de mogelijkheid geven om op het concept te reageren via een openbare review.

Wat houdt de norm in?

De nieuwe norm schrijft voor welke bestandsformaten op dit moment het meest geschikt zijn om digitale overheidsinformatie zo duurzaam toegankelijk mogelijk te bewaren. Dit is een landelijke consensuslijst met voorkeursformaten voor centrale- en decentrale overheidsinstellingen. Deze lijst is opgesteld aan de hand van een aantal selectiecriteria waaraan duurzame bestandsformaten moeten voldoen. Toepassing van de norm bevordert de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie en maakt de gebruikte bestandsformaten bij overheidsinstellingen meer uniform, wat overbrengen naar een archiefbewaarplaats makkelijker maakt.

Hoe kan ik deelnemen?

Alle normerende modules staan ter review op kia.pleio.nl. U kunt uw bevindingen plaatsen in een speciaal ontwikkeld reviewformulier. Ga voor alle informatie over de openbare review van de norm Voorkeursformaten naar het kennisplatform Preservation op kia.pleio.nl.. Wij kijken uit naar uw bijdrage!

 

 

Weergaven: 32

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden