Normbladen "Archiefinventarissen" en "Materiële verzorging"

In het kader van het wegwerken van de archiefachterstanden bij de Rijksoverheid hebben het Nationaal Archief en Doc-Direkt in goede samenwerking met de ministeries een tweetal normbladen ontwikkeld. Deze normbladen worden gebruikt als kwaliteitskader bij de bewerking en overbrenging van archieven van de ministeries naar een rijksarchiefbewaarplaats, in de praktijk meestal het Nationaal Archief. Het gebruik van de normbladen is bij de bewerking en overbrenging van archieven van de rijksoverheid verplicht. De mogelijkheid om van (delen van) de normbladen af te wijken bestaat, maar dan alleen in onderling overleg (onder andere om dergelijke afwijkingen te bespreken is er tussen de individuele ministeries, Nationaal Archief en Doc-Direkt een periodiek overleg, het zgn. "ketenoverleg").

De normbladen worden onderhouden door een Normenbureau waarin Nationaal Archief en Doc-Direkt zitting hebben. In het halfjaarlijkse relatiebeheerdersoverleg van de RHC's met een rijksarchiefbewaarplaats en het Nationaal Archief worden deze normbladen geagendeerd en besproken.

Het blijkt in de praktijk dat er behoefte is aan het delen van deze normbladen. Doc-Direkt en Nationaal Archief willen graag aan deze behoefte tegemoet komen, bij deze daarom de beide normbladen. De beide normbladen zijn de laatste vastgestelde versies, aangezien zij permanent in ontwikkeling zijn zulen er in de toekomst nieuwe versies verschijnen. Die nieuwe versies zullen hier ook bekend gemaakt worden.

Het gebruik van de normbladen staat een ieder vrij. Vragen, op- of aanmerkingen en voorstellen tot aanvulling ontvangen wij graag.

Voor de goede orde: er zijn géén rechten of aansprakelijkheden te ontlenen aan deze normbladen.

Namens het Normbureau,

Aike van der Ploeg aike.ploeg@minbzk.nl

Caroline Leistra caroline.leistra@nationaalarchief.nl

Normblad_Archiefinventaris_versie%20_2%202_31-03-2015_voor_BREED.pdf

NORMBLAD%20MATERI%C3%8BLE%20STAAT%20VERSIE%20%202%20voor%20BREED.pdf

Weergaven: 601

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 18 Januari 2016 op 11.14

Top Aike, dankjewel.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden