Je ziet tegenwoordig steeds vaker mensen die diep verzonken zijn in hun mobiele telefoon, computer of tablet. Vroeger  pleegden mensen nog een telefoontje, stuurden een kaartje of gingen we op bezoek bij iemand die jarig is. Tegenwoordig sturen we via whatsapp en facebook een berichtje, maar is het allemaal wel zo sociaal? Verdient sociaal media eigenlijk wel de naam sociale media?

Eigenlijk bieden facebook en twitter ons de mogelijkheid om ons anders voor te doen dan wie we zijn. We zijn sterk gericht op wat de ander van ons vindt, waardoor we ons gedwongen voelen om onze eigen status hoog te houden. Door onze eigen prestaties te vergroten en te verheerlijken proberen we te ontsnappen aan ons werkelijke imago.

Sociale media zorgt voor jaloezie en eenzaamheid. We zien voortdurend persoonlijke updates van onze facebook en twitter ‘’vrienden’’ waarin ze laten zien wat ze allemaal meemaken en presteren. Hierdoor voelen we ons steeds meer onzeker over onze eigen prestaties en ervaringen.

 

 

 

Sociale media geeft je ook een gevoel van eenzaamheid. Je hebt veel facebook ‘’vrienden’’, maar met veel van deze  vrienden heb je niet echt contact. Het enige beeld dat je van deze virtuele vrienden hebt, is wat ze op facebook laten zien. Dit is vaak een eenzijdig en vertekend beeld. Dit geeft je het gevoel dat hun levens perfect zijn, en dat jij in vergelijking met je facebook ‘’vrienden’’ niet veel bereikt hebt. We duiken hierdoor weer in onze smartphone en tablet. We vergeten de werkelijke sociale wereld om ons heen, waardoor we weer even kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel, waardoor de mogelijkheid bestaat dat mensen in een sociaal isolement raken.

Deze effecten zijn zichtbaar in het werkelijke leven. We denken bijvoorbeeld niet meer aan het welzijn van onze medemens, maar we richten onze aandacht sterk op onszelf en de sociale media. Kortom ik vind de naam sociale media niet waardig. Mensen worden individueler en zijn meer gericht op hun smartphone, computer of tablet  daardoor blijven mensen beperkt in het maken van echte sociale contacten.

Ik pleit voor minder sociale media. 

Weergaven: 268

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden