Marktplaats Digitaal Toegankelijk Op Orde (onder VNG FORUM) is nu Live!

Datum: 14 November 2019

 

Vanaf september 2019 is gestart met het project Digitaal Toegankelijk Op Orde (DTOO) als vervanging van Digitale Archieven Op Orde (DAOO). Daarnaast spelen ook de projecten vanuit het programma Wet Open Overheid op het gebied van het verbeteren van de informatiehuishouding een rol. Beide programma’s zijn praktisch van aard, werken nauw samen en leggen de nadruk op de ‘Hoe’ vraag voor het duurzaam toegankelijk houden en ontsluiten van digitale informatie.

 

Van Wat naar Hoe

Er is al veel geschreven voor gemeenten wat je moet doen. Maar gemeenten hebben steeds meer behoefte aan invulling van de vraag: Hoe dan? De praktische invulling heeft nog (vervolg)stappen nodig. Het project Duurzaam Toegankelijk Op Orde (DTOO) gaat samen met koplopergemeenten de missing-link vanuit de praktijk invullen, waardoor gemeenten drempelvrij een vervolgstap kunnen zetten naar het ‘Hoe’ van digitaal duurzaam toegankelijk werken. Het project DTOO doet dit door praktijkbeproevingen met kopgroep-gemeenten centraal te stellen en op basis daarvan tot een aanbeveling te komen voor overige gemeenten. Er worden een vijftal projecten onderscheiden: Archiving by design, Zoeken en vinden, tonen (presenteren), preserveren en vernietigen. (zie voor meer informatie: https://www.vngrealisatie.nl/producten/duurzaam-toegankelijk-op-orde ).

 

Marktplaats per ingang van 13 November 2019.

 

Veel gemeenten hebben voor een of meerdere van de hierboven vermelde onderwerpen een en ander al uitgewerkt, of zijn er mee bezig. Om te voorkomen dat elke gemeente opnieuw het wiel gaat uitvinden is de vraag ontstaan vanuit gemeenten om het materiaal beschikbaar te maken op VNG Forum. Op https://forum.vng.nl/do/login kunnen gemeenten zich aanmelden en toegang krijgen op het Forum ‘Marktplaats Digitaal Op Orde’. Er is slechts een spelregel: Wanneer je gebruik maakt van de informatie zou je dan aanpassingen / toevoegingen weer willen uploaden, zodat andere gemeenten daar gebruik van kunnen maken. Het scheelt veel geld en energie wanneer we informatie tijdig met elkaar kunnen delen.

 

Hoe meldt u zich aan? 

Gemeenteambtenaren kunnen zich voor de forumgroep aanmelden via forum.helpdesk@vng.nl. Dit vereist een gemeentelijk emailadres.

Geef bij uw aanmelding aan:

  • Naam
  • Functie
  • Uw gemeentelijk emailadres dat gekoppeld kan worden aan het forumaccount.
  • De naam van het specifieke forum waarvoor de aanmelding is: Dat is marktplaats Digitaal Toegankelijk Op orde
  • Bent u als gemeenteambtenaar toevallig al lid van het VNG forum via een andere forumgroep? Dan hoeft u alleen te melden dat u ook lid wilt worden van de marktplaats.

 

 

Vragen over de inhoud van het Forum DTOO?

Als er nog vragen zijn, neem contact op met de projectleider Kees Groeneveld: 06-46593567 of kees.groeneveld@vng.nl.

 

 

Weergaven: 182

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 20 November 2019 op 19.34

© 2020   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden