Enige tijd geleden werd ik in een onderzoek geconfronteerd met een organisatie die zijn hele administratie op enkele duizenden dvd's heeft geplaatst. De manier van werken is als volgt: een project is afgesloten, dan wordt de email over het project en het projectdossier digitaal gemaakt, op één dvd geplaatst, de dvd krijgt een projectdcode en wordt op projectcodevolgorde in een kast gelegd. Nou heb ik steeds gedacht dat een dvd niet betrouwbaar was en dat de houdbaarheid niet meer was dan vijf jaar, maar de ict-medewerkers van deze organisatie beweerden dat zij nu al meerdere dvd's hebben die tien jaar geleden zijn gebrand en nog steeds foutloos functioneren. Eerlijk, er is nog nooit een dvd geweest die heeft geweigerd.
De organisatie gebruikt gewone consumentendvd's, dus ik hou mijn hart vast voor de toekomst. Maar toch ben ik benieuwd geworden of er onder jullie zijn die een horrorverhaal kennen over digitale gegevens die niet meer op te lepelen zijn (het verhaal van De Lepelaar ken ik, maar het gaat nu om andere voorbeelden). Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

Weergaven: 201

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Werner Rovers op 2 Februari 2010 op 8.32
Dag Ad, Ik heb eens even rondgeneusd op het internet. De verhalen die je leest van particulieren, bedrijven en organisaties lopen sterk uiteen. In sommige gevallen is er sprake van een houdbaarheid van 3 tot 4 jaar. Het andere uiterste is tot wel 300 jaar. Een houdbaarheid van 10 jaar , zoals jij het stelt, lijkt zeker realistisch. Overigens werd terecht ergens de opmerking gemaakt dat het maar de vraag is of het zin heeft de informatie voor langer dan 10 jaar op een dvd te zetten omdat je altijd het risico loopt dat apparatuur of software het format niet meer aankan.
Op de Nederlandse site van Digitaal Erfgoed Nederland vind je overigens een aardig artikel over dit issue.
Reactie van Ad van Heijst op 16 Januari 2010 op 16.38
Ja, we gaan er allemaal van uit. Maar ik heb nu al zelfgebrande cd's uit de begintijd, dus een jaar of vijftien oud, en ze doen het nog steeds. Ik doe er geen bijzonder dingen mee, dus geen bijzondere bewaarcondities (wel heb ik ook al mijn muziek ook op een storage systeem staan). Ooit had een collega cd's bij het Kruidvat gekocht, EmTec, en die waren niet gecoat, je zag na enkele uren al de vingerafdrukken van de persoon die de cd had gebrand op de cd verschijnen. Dat was echt een mislukking. Met Kodak- en TDK-cd's heb ik nog nooit problemen gehad.

Daarom dat ik vraag naar ervaringsgegevens. Eric-Jan Keulemans heeft onlangs een uitgebreid onderzoek gedaan, heeft ook bij de Prov Archiefinspectie Zeeland een hulpmiddel waarme eje cd's bekijkt voordat je ze maakt, en daarbij blijken blanco cd's nogal wat fouten te bezitten.Ach, denk ik dan, een harde schijf heeft ook bad errors en daar wordt keurig omheen gewerkt door het systeem. Dus blijft mijn vraag: wie heeft er al slechte ervaringen met de opslag op cd/dvd?
Reactie van Chido Houbraken op 16 Januari 2010 op 16.22
Eerlijk gezegd ben ik altijd uitgegaan van 'de specialisten' die altijd beweren dat dvd's een (zeer) beperkte houdbaarheid hebben. Ik heb er zelf geen tests mee gedaan.

Dat komt eigenlijk door 2 zaken:
1. De meeste gevallen van opslag op dvd die ik ken zijn van tijdelijke aard: óf het is vernietigbaar materiaal óf het is in afwachting van een edepot-achtige constructie. Dat laatste is natuurlijk iets om te blijven monitoren.
2. De dvd als opslagmedium voor een brede markt is pas sinds een paar jaar in zwang. Als ik wikipedia mag geloven pas sinds 2004. Dat betekent dat je nog niet zo veel echt oude (meer dan 5 jaar) dvd's zal vinden, met als gevolg dat het aantal horrorverhalen eveneens beperkt is.

Gezien de fysieke samenstelling van de dvd, ga ik er vanuit dat de problemen vergelijkbaar zijn met de van de cd. Maar, zoals gezegd, ik heb het zelf nooit geconstateerd.
Reactie van Ad van Heijst op 16 Januari 2010 op 9.40
Tot nu toe geen reacties. Ik maak hieruit op dat er geen gevallen bekend zijn waarin DVD's achteraf niet blijken te werken en verklaar het medium DVD als opslagmedium dus zeker betrouwbaar voor een periode van tien jaar.
Ik stel het wat stellig, in de hoop op tegenbericht!!!!

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden