Digitale overheidsinformatie overbrengen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, want bits en bytes vragen nu eenmaal een andere aanpak dan papier en perkament. Nog meer dan vroeger zijn een goede voorbereiding en organisatie van cruciaal belang. De nieuwe handreiking Digitaal overbrengen in de praktijk van het Nationaal Archief biedt handvatten om het digitaal overbrengen soepeler te laten verlopen.

 

Wat biedt de handreiking?

De handreiking start met definities en kaders. Hier zijn antwoorden te vinden op de vragen als; ‘Wat houden overbrengen en vervroegd overbrengen precies in?’ en ‘Welke wetten gelden bij het overbrengen van archief?’ Daarna volgen randvoorwaarden en een plan van aanpak die helpen bij de organisatie en een goede voorbereiding op het digitaal overbrengen. Die zijn samengesteld aan de hand van praktijkvoorbeelden uit het hele land. Overheidsorganisaties en archiefinstellingen hebben namelijk in de voorbije jaren samen veel ervaring opgedaan met digitaal overbrengen. Om de praktijk meer kleur te geven, zijn vijf voorbeelden uitgelicht. Met name de uitdagingen en leerpunten zijn interessant.

Webinar

Op 19 maart organiseert het Nationaal Archief samen met het West-Brabants Archief een webinar over Digitaal overbrengen in het kader van de KIA ThemaTiendaagse e-depot. Naast een toelichting op de handreiking presenteren beide organisaties hun ervaringen met digitaal overbrengen. Hou de informatie op KIA over ThemaTiendaagse in de gaten voor de details en het aanmeldformulier. 

 

Nieuwe praktijkvoorbeelden

De praktijkvoorbeelden geven de huidige stand van zaken weer. Ontwikkelingen in het veld gaan snel. Graag voegen we nieuwe praktijkvoorbeelden en leerpunten toe. Praktijkervaringen met het overbrengen van andere informatieobjecten of informatiesystemen zijn welkom. Ook horen we graag aan welke praktijkvoorbeelden op dit gebied collega’s behoefte hebben. Stel je vraag, deel je ervaring, en discussieer mee hier op Breednetwerk of op KIA.

Weergaven: 100

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 25 Januari 2024 op 11.35
Reactie van Corinne Boeijinga-Hubers op 25 Januari 2024 op 10.50

Aanmelden voor het webinar van 19 maart om 15.00 uur kan al: KIA Thematiendaagse: Webinar digitale overheidsinformatie overbreng....

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden