Expeditie Zwerm: vier fases van werk organiseren

EXPEDITIE ZWERM – Het praktische vervolg op De Zwerm. Een verhaal over de virtuele samenleving.

De weg van analoog naar virtueel werken

Samenleving en werkveld virtualiseren op topsnelheid. Via online platformen wordt er steeds meer ‘onafhankelijk van tijd en plaats’ gewerkt, gespeeld, gedatet en boodschappen gedaan. Al die online platformen slaan voortdurend informatie over ons op. Aangezien elke menselijke activiteit in toenemende mate wordt uitgedrukt in data, ontstaat er dus een tendens van ‘dataficering’: de hoeveelheid data groeit exponentieel en wordt één van de voornaamste bronnen van innovatie en kennis. Daarnaast nemen ook wereldbevolking, globalisering en bbp per hoofd van de bevolking in exponentieel tempo toe.

In het boek ‘De Zwerm. Een verhaal over de virtuele samenleving’ schetsten wij eerst een vergezicht van deze ontwikkelingen. Nu nodigt Doxis je uit om samen op expeditie te gaan en de reis naar de virtuele toekomst af te leggen. Dit doen we in ons tweede boek: ‘Expeditie Zwerm’.


Van A naar Virtueel
‘Expeditie Zwerm’ fungeert als een routekaart, we nemen de lezer mee langs vier fasen van werk organiseren: analoog, hybride, digitaal en virtueel.

  1. Analoog – Klassiek bureaucratisch en hiërarchisch. Als er met digitale middelen wordt gewerkt, is dat binnen een analoog denkraam.
  2. Hybride – Techniek belooft efficiency en doelmatigheid, de nadruk ligt op managementdenken. Zowel analoge als digitale techniek worden gebruikt binnen het werkproces.
  3. Digitaal – Het nadenken over kerntaken van de organisatie gaat vooraf aan techniek en proces (‘onder architectuur werken’). Digitale middelen vormen de kern van het primaire proces.
  4. Virtueel – Kunstmatige intelligentie en algoritmen staan centraal. Computers ondersteunen steeds meer hoogwaardig kenniswerk of nemen dit zelfs over. Robots doen hun intrede als ‘virtuele collega’s’


Wat voor organisatie wil je zijn?
Stap voor stap doorlopen we deze fasen, aan de hand van verhalen en voorbeelden. Door welke tendensen ontstaat de noodzaak om je organisatie te veranderen – en hoe pak je dat aan? Is het mogelijk om je organisatie zo te veranderen, dat je grip houdt op een virtueel werkveld dat voortdurend in beweging is?

In Expeditie Zwerm lees je hier meer over. Gratis te downloaden als PDF of ePub via www.doxis.nl/dezwerm

Weergaven: 213

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden