De overheid als dienstverlener, lessen uit een ex-Sovjetstaat voor de Nederlandse publieke sector

Op 8 maart reizen we met de Provincie Zuid-Holland mee naar Estland en terug. Veel leden van de Kwaliteitsgroep IM hebben zich voor deze bijeenkomst al ingeschreven. Kom je ook?

 

Door: Thomas Kooi (Provincie Zuid-Holland)

Digitalisering van de overheid is een thema dat anno 2018 ondertussen overal hoog op de agenda staat. Een land dat van overheidsdigitalisering al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw een prioriteit heeft gemaakt is misschien niet het land waar je direct aan zou denken. Estland, een kleine Baltische staat aan in het Oosten van onze Europese gemeenschap. Na de herwonnen onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 maakte het land een snelle transitie door, in plaats van eerst de standaarden van West-Europa te bereiken besloot het land zich direct te storten op de nieuwe toekomst; Informatie Technologie.

De IT heeft in Estland alle lagen van de samenleving bereikt, 98% van de overheidsdienstverlening is online, het gebruik van persoonsgegevens wordt transparant gecommuniceerd, en sinds kort is het zelfs mogelijk voor niet inwonende om gebruik te maken van de digitale overheidsfaciliteiten van het land. Het uitgangspunt van de overheid is om zo dienstverlenend naar burger en bedrijfsleven te zijn als mogelijk.

Waar staat Estland nu precies, hoe zijn zij hier gekomen, maar nog belangrijker wat kunnen wij hier als Provincie Zuid-Holland van leren. Dit en meer komt aanbod tijdens deze presentatie over de lessen die wij kunnen trekken uit de Estse situatie zowel qua dienstverlening als qua overheids-denken.

 

Meer weten over deze bijeenkomst? Klik dan hier!

 

Weergaven: 159

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 17 Februari 2018 op 11.00

Ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen en ook naar de relatie met de AVG.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden