Vorige week heb ik deel mogen nemen aan een rondetafel discussie onder aanvoering van Eric Ketelaar (Hoogleraar Archiefwetenschappen aan de UvA) en Max Beekhuis (Directeur van Doxis ) met als eregast Judith Ellis (Directeur Enterprise Knowledge en hier in Nederland als Australische delegatie voor de NEN ISO-commissie Records Management bijeenkomst). Doel van de avond was om over de verschillen en overeenkomsten tussen Doxis (Nederland) en Enterprise Knowledge (Australië) – twee bedrijven gespecialiseerd in informatie management – te ontdekken en te bespreken.

Ondanks het heerlijke eten ben ik die avond bedolven met informatie, ervaringen en inzichten over het vakgebied. Om ook daadwerkelijk iets te doen met deze informatie wil ik deze avond aangrijpen als beginpunt van mijn blog. Naast het delen van mijn ervaringen en lessen als informatiespecialist moet het bloggen voornamelijk dienen om deze informatie voor mijzelf in de juiste context te plaatsten. Tenslotte wie schrijft die blijft.

Om terug te komen op de avond waar Judith Ellis op een zeer rustige en begrijpelijke manier vertelde over haar bedrijf en haar klanten in Australië, wist ze de kern van het vakgebied – voor mijn gevoel – zeer effectief in een one-liner samen te vatten, namelijk; ‘Capturing today’s archives for Tomorrow’. Uiteraard volgde hierop de vraag wat te doen met nieuwe media zoals skype, sms, twitter en dergelijk. Deze vraag werd – waarschijnlijk voor de zoveelste keer – bijna zuchtend door Judith beantwoord. Ze gaf aan dat de meeste organisaties met pijn en moeite het bewaren van hun e-mailverkeer onder controle hebben en dat er nog een lange weg te gaan is voordat alle nieuwe vormen van communicatie binnen een organisatie gevangen is. Uit haar antwoord werd als snel duidelijk dat – tot mijn verbazing en sommige genodigde – de nadruk gelegd moet worden op risicomanagement voor het wel of niet bewaren van nieuwe media. Als toelichting op haar antwoord gaf ze aan het probleem of risico’s van iets wel of niet te archiveren zo hoog mogelijk in de organisatie neer te leggen. Zodat het management een afweging kan maken over de risico’s en achter de nodige investeringen staat. Deze nadruk op risicomanagement verbaasde mij aangezien mijn ervaring is dat overheidsorganisaties de neiging hebben om zo veel mogelijk te bewaren – als niet alles. Wellicht is dit te verklaren aan een mentaliteitsverschil tussen Nederland en Australië.

Weergaven: 218

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Boris van Bokhoven op 15 December 2010 op 16.48

Absoluut, verandermanagement is een essentiel onderdeel van recordmanagment. Ik ben echter van mening dat managers (organisatie) daar niet altijd even bewust van zijn bij het maken van een keus voor een RMS.

 

Reactie van Max Beekhuis op 11 November 2010 op 17.33
@Boris, ik zou er nog één aspect aan toe willen voegen. Verandermanagement, Judith Ellis en Eric ketelaar zijn er allebei van overtuigd dat recordsmanagement alleen maar gaat over risk management en change management; dat lijkt me logisch en consequent omdat je na afweging van de risico's mensen moet winnen voor je analyses en je oplossingen. Dat is bijna per definitie veranderen van procedures, gedrag, gewoonten etc. Daarom gaat het ook zo moeizaam en langzaam, iets aanleren is nog één ding, maar iets afleren is nog veel ingewikkelder.
Wat ik ook opvallend vond in de woorden van Judith Ellis was haar geloof in techniek en moderne ICT toepassingen, niet media want zo'n blogger-twetteraarster- leek ze me niet (heb ik ook nagevraagd). Typisch voor Angel-Saksische landen dat geloof in techniek, dat hebben wij Europeanen veel minder. Goed, leuk dat je de avond waardeerde dat is al de helft van de verandering.
Reactie van Yvonne Welings op 9 November 2010 op 16.52
@Boris, Leuk dat je kennis deelt ! Ik zie juist een tendens naar risicomanagement, vooral geïnitieerd door Kennislab. Dat zie je zowel in de baseline van de rijksoverheid als die van gemeenten, die volgens mij nog niet is gepresenteerd.
Overheidsorganisaties hebben een goed selectiebeleid op het gebied van analoge informatie, maar ontbreekt de vertaalslag naar de digitale informatie. Daarom wordt inderdaad veel te veel bewaard, ook netwerkschijven kosten geld.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden