e-Depot nieuws

Word lid om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rondom het thema "e-Depot"!

Load Previous Comments
  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    http://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/201...

    30 Gigabyte overgebracht naar Tilburgs e-Depot

  • Tineke Rouschop

    Ik ben op zoek naar recente informatie van E-David in Antwerpen. Het meest recente wat ik op de website zie is van 2014. Weet iemand of E-David nog bestaat en/of publiceert?

  • Yvonne Welings

    http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/stand-van-zaken-e-depot-dtv

    Hoe staat het met het e-depot in Nederland? #dtv

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Ook het West-Brabants Archief Bergen op Zoom neemt het e-depot van Picturae in gebruik

    http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/ook-het-west-brabants-arc...

  • Yvonne Welings

    13 september: eerder openbaar maken door vervroegd overbrengen via e-Depot

    http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/13-september-eerder-openb...

  • Yvonne Welings

    Succesvolle implementatie Archiefdepot.nl bij DSM Central Archive

    https://www.linkedin.com/pulse/succesvolle-implementatie-archiefdep...

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Wethouder René Molenaar en directeur Hannie Kool-Blokland nemen als eersten de resultaten van de pilot in ontvangst.
    Foto: Zeeuws Archief/Leo Hollestelle.

    Resultaten pilot digitaal archiveren raadsinformatiesysteem Veere gepresenteerd

    In de raadzaal van de gemeente Veere presenteerden de gemeente en het Zeeuws Archief op dinsdagmiddag 26 september 2017 de resultaten van hun gezamenlijke pilot e-Depot. De pilot liep van december 2016 tot en met juni 2017. Doel van de pilot was alle informatie die ontstaat gedurende een raadsvergadering, inclusief audiotulen en videotulen, digitaal te archiveren in het Zeeuws e-Depot. Wethouder René Molenaar van de gemeente Veere en directeur Hannie Kool-Blokland van het Zeeuws Archief kregen als eersten het digitale resultaatrapport uitgereikt. 

    Duurzame toegankelijkheid digitale informatie

    De gemeente Veere wilde graag inzicht krijgen in de rol die een e-Depot kan spelen in de duurzame toegankelijkheid van digitale informatie. De Archiefwet verplicht overheden immers om hun digitale informatie net als de analoge ook in goede en geordende staat te archiveren en toegankelijk te houden.


    Co de Feijter licht toe wat het doel was van de pilot voor gemeente Veere.
    Foto: Zeeuws Archief/Leo Hollestelle.

    Ervaring met e-Depot

    Het Zeeuws Archief beschikt over een e-Depot voor digitale archivering en voert met verschillende Zeeuwse overheden pilots uit om ervaring op te doen met het opnemen en toegankelijk houden van diverse soorten digitale bestanden. “Pilot vind ik een toverwoord. Een pilot geeft je de mogelijkheid al doende te leren en te ontwikkelen.” Tijdens de pilot hebben beide partijen ervaring opgedaan met het opnemen van een volledige raadsvergadering inclusief audiotulen en videotulen in het e-Depot. Verder heeft het metadateren conform het Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO) de basis gelegd voor een gemeentebreed toepassingsprofiel. Bovendien zijn de verschillende informatiebronnen van het gemeentelijke raadsinformatiesysteem en hun onderlinge samenhang in kaart gebracht met behulp van processchema’s. “In die zin vind ik ‘pilot’ een toverwoord. Je blijft niet eindeloos met elkaar praten en overleggen, maar je gaat tegelijkertijd concreet samen aan de slag. Dat geeft je de mogelijkheid om al doende te leren en te ontwikkelen,” aldus René Molenaar, wethouder van onder meer onderwijs, kunst en cultuur. 

    https://www.veere.nl/inwoners/nieuws_48119/item/resultaten-pilot-e-...

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Ronde tafel: 'Gecontroleerde migratie van data naar e-Depot'

    http://www.breednetwerk.nl/events/ronde-tafel-gecontroleerde-migrat...

  • Yvonne Welings

    Aanscherpen kennis digitaal archiveren in Zaltbommel

    https://www.geldersarchief.nl/over-ons/actueel/weblog/246-aanscherp...

  • Yvonne Welings

    Duurzame toegankelijkheid

    Wij sluiten ons aan bij de conclusie van het onderzoek dat verkorting van de overbrengingstermijn van 20 naar bijvoorbeeld 8 jaar de duurzame toegankelijkheid van archiefbescheiden ten goede zal komen.1 Digitale informatie is ‘vluchtig’ en kan makkelijk verloren gaan. Dat kan worden voorkomen door de informatie eerder op te nemen in een e-depotvoorziening. Momenteel zijn de meeste gemeenten zich op aansluiting op een e-depot aan het oriënteren. Veel gemeenten hebben vooruitlopend daarop belangstelling voor ‘uitplaatsing’ van digitale informatie in een archiefruimte (‘pre-depot’). Deze informatie wordt dan formeel niet overgebracht, maar wel duurzaam beheerd. De huidige Archiefwet vertrekt hoofdzakelijk vanuit het gegeven van papieren informatie. Om de duurzame toegankelijkheid te borgen is modernisering van de regelgeving met betrekking tot digitale archiefruimten en certificering van e-depotvoorzieningen gewenst.

    https://vng.nl/files/vng/brieven/2017/20171024_brief-kabinet_verkor...

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Overstappen op e-depots

    Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) pleit in een impactanalyse voor een verkorting van de overbrengingstermijn. Dit houdt in dat archieven moeten worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats, ook wel ‘e-depot’ genoemd. Deze e-depots zorgen voor duurzame digitale toegankelijkheid en voorkomen dat archiefstukken op den duur ontoegankelijk worden, omdat ze op verouderde manier, zoals op floppy’s of bandrecorder zijn opgeslagen. Die maatregel is nodig: diverse gemeenten hebben problemen met archiefstukken die op veroud..., zo bleek eerder uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. Inmiddels zijn diverse gemeenten zich aan het oriënteren op een overstap naar een e-depot. Sommigen zijn al zo ver.

    http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/vng-positief-over-...

  • Yvonne Welings

    Samenvatting kostprijsmodel digitale duurzaamheid beschikbaar

    http://www.den.nl/nieuws/bericht/6057

  • Yvonne Welings

    Niets doen is geen optie. Maar hoe doe je dat eigenlijk een e-depot kiezen? Wie denkt mee en geeft antwoorden?
    http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/een-e-depot-applicatie-kiezen
  • Yvonne Welings

    'Gecontroleerde migratie van data naar e-Depot' Wat is de beste strategie?

    Xillio hoofdkantoor, Hilversum Woensdag 13 december 2017, 12:00 - 15:30 uur

    Wanneer u wilt profiteren van de efficiency van clouddiensten voor duurzame archivering en informatiebeheer loopt u al snel tegen een migratieprobleem op. Want wat is de beste methode om content uit de verschillende informatiesystem te halen en hoe zorgt u ervoor dat de oude informatie wordt geordend (met hulp van metadata), doorzoekbaar en leesbaar blijft? De consolidatie van data naar een e-depot is een complex proces dat een goede strategie vereist

    Samen met Data Matters, expert in duurzame archivering en duurzaam informatiebeheer, organiseren wij een round table discussie op woensdag 13 december 2017. Deze sessie is interessant voor iedereen die verantwoordelijk is of zich aan het oriënteren is op het consolideren van data naar een (online) oplossing voor contentarchivering.

    Tijdens deze ronde tafel sessie leert u o.a.:

    • Wat het beste startpunt is voor de implementatie van een e-Depot;
    • Hoe u bedrijfsinformatie onttrekt uit de verschillende informatiesystemen en u het omzet in een formaat dat geschikt is voor duurzame cloudopslag.
    • Hoe u bepaalt welke data moet worden opgeschoond en verrijkt (ontdubbelen en metadata toevoegen);
    • Best practices voor migratieprojecten naar een e-Depot;
    • Hoe ook integratie van uw bronnen vanuit het e-Depot een goede oplossing zou kunnen zijn
    • Hoe u de integriteit van uw data kunt waarborgen.
    • De best practices in omgaan met organisatieverandering.

    Onze sessie op 13 december start met een lunch en is rond 15.30 uur afgelopen. Locatie van de sessie is Hilversum en deelname is gratis.

    https://www.xillio.com/nl/round-table-gecontroleerde-migratie-van-d...

  • Yvonne Welings

    Certificering digitale archieven
    https://wegwijzercertificering.nl/nl
  • Yvonne Welings

    Arctic World Archive

    The Arctic World Archive is an offline data vault ensuring the most sensitive and irreplaceable data to be safeguarded for the future. Located in a disaster-proof vault inside an arctic mountain on the Svalbard archipelago, the information is kept in permafrost conditions far away from political and physical instabilities in the rest of the world. The Arctic World Archive safeguards the globe’s most valuable data from future catastrophes, wars and cyberattacks as well as solving the challenges of future technology obsolescence. The Artic World Archive can protect any kind of digital information, photos, documents, databases or audiovisual content.

     http://www.piql.com/products/arctic-world-archive/

  • Yvonne Welings

    Koninklijke Bibliotheek Brussel legt ook digitaal archief aan:

    Sinds 1966 moeten Belgische publicaties – door Belgische auteurs of in ons grondgebied – opgeslagen worden in de Koninklijke Bibliotheek van België. Dat bepaalt de wet van het wettelijk depot. Die werd ingevoerd om het culturele erfgoed voor de toekomstige generaties te bewaren. Deze wet kent echter ouderdomsverschijnselen: zo gaat het enkel om publicaties die gehuisvest zijn op een materiële drager (zoals papier, cd of dvd). Het gaat onder meer om boeken, tijdschriften, jaarverslagen, overheidspublicaties en stripverhalen. Nu zullen ook online en digitale publicaties bewaard worden, aldus Datanews.

     

    De Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) wil het gat in de wetgeving dichten. “Vandaag zijn papieren dragers niet meer voldoende om ons erfgoed te bewaren”, vertelt ze aan VRT Nieuws. “Met dit e-depot zetten we een nieuwe stap in de digitale revolutie.”

    http://www.techpulse.be/nieuws/220746/koninklijke-bibliotheek-legt-...

  • Yvonne Welings

    Het besef van ‘digitale hygiëne’ bij de opslag van archieven lijkt echter nog niet overal te zijn doorgedrongen. Weliswaar vinden veel politici, bestuurders en ambtenaren digitalisering belangrijk, urgent is het echter nog niet. Opmerkelijk want ICT en digitalisering vormen anno 2017 het hart van primaire processen in het openbaar bestuur.

     

    Een overheid die niet in staat is de overstap te maken naar de digitale transformatie heeft een probleem. Digitalisering, inclusief het aspect van beveiliging, biedt immers kansen voor betere dienstverlening, meer economische groei en een open, transparante overheid. Voorwaarden die nodig zijn voor een volwaardig en goed functionerende democratie.

    http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/kennispartn...

  • Yvonne Welings

    Op 30 november vindt de eerste International Digital Preservation Day (IDPD) plaats. Dit is een initiatief van de Digital Preservation Coalition en een groot aantal internationale partners, waaronder het Netwerk Digitaal Erfgoed en de NCDD. We staan dan stil bij wat we met elkaar al hebben bereikt en hopen nog meer bewustzijn en betrokkenheid te creëren voor wat ons in de komende jaren nog te doen staat om ons maatschappelijke digitale geheugen (archieven, bibliotheken, AV/media, cultuur en wetenschap) voor de toekomst veilig te stellen. De dag is ook bedoeld om de aandacht te vestigen op de digitale collecties die wereldwijd beheerd worden door alle soorten organisaties. We roepen zoveel mogelijk erfgoedinstellingen op om aandacht te besteden aan deze dag en aan de eigen activiteiten op het gebied van duurzame toegang.

    Lees meer over de urgentie van duurzame toegang tot digitale collecties. Op Twitter volgt u de internationale hashtag voor de dag: #IDPD17.

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Gecontroleerde migratie van data naar e-Depot

    Round Table, 13 december 2017

    https://www.xillio.com/nl/round-table-gecontroleerde-migratie-van-d...

  • Yvonne Welings

    Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers heeft een begin gemaakt met de inrichting van een e-depot. Het archief met digitale overheidsinformatie moet volgend jaar in werking zijn.

    https://www.gelderlander.nl/achterhoek/erfgoedcentrum-maakt-begin-m...

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Een jaar lang gratis 1 TB E-Depot

    Een kluis in de cloud; maak kennis met onze dienst E-Depot. Een samenwerking tussen DEVENTit en DATA MATTERS. Wij beschermen uw content tegen schadelijke invloeden van buitenaf en uw data is gewaarborgd tegen integriteits- of kwaliteitsverlies. Ondertussen houdt u maximale toegang tot uw informatie.

    Atlantis en Strongroom

    Atlantis biedt samen met Strongroom een unieke kans om kennis te maken met het e-depot. U mag na aanschaf van de licentie 1 jaar lang gratis gebruik maken van 1 TB E-depot opslag. Zo bent u verzekerd van een duurzame en veilige oplossing.

    Voordelen:

    • Duurzame opslag: uw data wordt veilig opgeslagen op energiezuinige systemen.
    • Besparing op ICT kosten: u heeft minder hard- of software nodig. U archiveert slimmer en maakt minder back-ups
    • Klaar voor de toekomst: Strongroom gebruikt standaardprotocollen en wordt vanuit ISO27001 gecertificeerde en fysiek beveiligde datacenters aangeboden.

    Dit alles voor de speciale prijs van  € 7.580,-

    Geïnteresseerd?

    Wilt u graag gebruik maken van deze eenmalige actie? Neem dan contact op met Herre-Jan Veenema

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Digital Preservation Coalition vraagt aandacht voor ‘bedreigde’ digitale informatie

    De Digital Preservation Coalition wil met een onlangs gelanceerd overzicht van digitale informatie die wereldwijd verloren dreigt te gaan, aandacht vragen voor de kwetsbaarheid van deze informatie. De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD), waartoe ook het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek behoren, was betrokken bij het opstellen van deze zogeheten ‘Bit List’.
    Lijst gebaseerd op nominaties
    De op initiatief van de Digital Preservation Coalition op 5 december – tijdens de eerste Internationale Dag Digitale Duurzaamheid – gepresenteerde ‘Bit List of Digitally Endangered Species’ is tot stand gekomen op basis van nominaties. Door iedereen konden digitale bestanden worden genomineerd die verloren dreigen te raken. Een internationaal panel van experts op het gebied van digitale duurzaamheid (met daarin ook Marcel Ras van de NCDD/Netwerk Digitaal Erfgoed) stelde op basis van alle nominaties de uiteindelijke lijst op.
    Zes categorieën

    Het overzicht is ingedeeld in zes categorieën, die uiteenlopen van ‘Lower Risk’ via ‘Endangered’ tot ‘Practically Extinct’. Tot de laatste categorie ‘Zo goed als uitgestorven’ worden onder andere gerekend Videotex-datadiensten en prikborddiensten (BelNet, Prestel, Videotex NL, Minitel) en ook TeleText. Er is acute actie nodig om te zorgen dat de data die nog beschikbaar is, wordt opgenomen in een digitaal archief gericht op langetermijnopslag, aldus de NCDD.

    https://informatieprofessional.nl/2017/12/digital-preservation-coal...

  • Yvonne Welings

    Impactanalyse: goede voorbereiding op digitale archivering

    Hoe zorg je ervoor dat je digitale archieven kan opnemen in het e-Depot van het Nationaal Archief? Hoe breng je digitaal archief naar ons over? Om uit te zoeken wat daarvoor nodig is, werkt het Nationaal Archief met impactanalyses. We voeren deze impactanalyses uit, voorafgaand aan een aansluittraject op ons e-Depot.

    Met het e-Depot beheert het Nationaal Archief digitale informatie op een duurzaam toegankelijke manier. Een impactanalyse voorkomt lange doorlooptijden van een project, vermijdt risico’s en hoge aansluitingskosten.  Het brengt belangrijke elementen naar voren die nodig zijn voor digitale archivering en aansluiting op het e-Depot. Denk aan beschikbare versus benodigde metadata, is er een exporttool beschikbaar en voldoet deze aan de aansluitvoorwaarden, bijzonderheden rondom bestandsformaten, wat er nog moet gebeuren om het archief in goede, geordende en toegankelijke staat aan te leveren, etc. 

    Het Nationaal Archief heeft deze analyse de afgelopen 2 jaar met succes uitgevoerd. Onder andere voor Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Infrastructuur en Waterstaat, Algemene Zaken, Justitie en Veiligheid, De Nederlandse Bank en de Tweede kamer. Het heeft iedereen veel inzichten opgeleverd over wat er allemaal geregeld moet worden om digitaal archief over te brengen of uit te plaatsen.

    Hoe werkt het?

    In de impactanalyse stelt vast in welke mate het te ontvangen digitale archief voldoet aan de gestelde normen, regelingen of voorwaarden zoals het Toepassingsprofiel Metagegevens Rijksoverheid en de Exportvoorwaarden. De uitkomst van de impactanalyse geeft inzicht in wat er bijvoorbeeld nog moet gebeuren om het archief in goede, geordende en toegankelijke staat aan te leveren. De analyse kijkt ook over de informatie heen. Het brengt in kaart welke maatregelen we samen moeten nemen om een aansluiting op het e-Depot te realiseren.

    Proces

    De impactanalyse start met een kick-off waarin aanpak en planning aan bod komen. Ook geeft de archiefvormer  een korte demo over het informatiesysteem waarin het archief staat. En vormen we kleine analyseteams, bestaande uitdeskundige medewerkers van het Nationaal Archief en van de archiefvormer. In 3 weken tijd analyseren ze de uitkomsten aan de hand van een representatieve dataset van over te brengen of uit te plaatsen archief. Tussendoor zijn er 2 plenaire bijeenkomsten om de impact gezamenlijk te analyseren. De impactanalyse wordt afgerond met een eindrapport.

    Met de resultaten van en aanbevelingen uit de impactanalyse kan de zorgdrager vervolgens een projectplan en planning opstellen met acties die eruit voortvloeien

    Wilt u meer weten over de impactanalyse voor digitaal archivering? Neem dan contact op met contact@nationaalarchief.nl of via 070 331 5460.

  • Yvonne Welings

    “Tijdens de eerste Internationale Dag van de Duurzaamheid op 30 november kwamen in Nederland in totaal meer dan 150 erfgoedprofessionals bijeen in verschillende bijeenkomsten om te praten over het duurzaam toegankelijk houden van ons nationale digitale erfgoed. Op de 15de verdieping van het Ministerie van OCW in Den Haag verzamelden zich zo’n 100 mensen om te luisteren naar theorie en praktijk van e-mailarchivering en de essentiële kenmerken van digitale objecten.

    http://www.ncdd.nl/op-15-hoog-digitale-erfgoed-vieren/

  • Yvonne Welings

    Standaarden. Je hebt er die zorgen dat je fiets blijft staan, maar dat soort standaarden bedoel ik niet. Dankzij de standaarden waar ik het over heb, passen schroeven uit de bouwmarkt altijd, kunnen bouwbedrijven sneller bouwen, rollen er auto’s van de lopende band én praten IT-systemen probleemloos met elkaar.

    Misschien kent u het wel: uw maatwerkkoppeling werkt prima. Maar dan komt er een upgrade of u vervangt een component. En: koppeling stuk! Waarna verschillende partijen aanpassingen moeten doen om alles weer aan de praat te krijgen. En u bent veel tijd kwijt voordat de koppeling weer op het oude niveau is. Erg onhandig natuurlijk.

    Het gebruik van standaarden had dit probleem voorkomen: wanneer alle betrokken partijen dezelfde standaard ondersteunen, wordt koppelen een stuk transparanter en efficiënter. Meer een kwestie van de systemen even schakelen. Centric omarmt dan ook de standaarden waarmee gemeenten hun systemen aan elkaar verbinden.

    http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/kennispartners/centric/st...!.9578064.lynkx

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Opleidingen e-depot helaas alleen voor medewerkers van RHC's

    Aanvullende opleidingen en trainingen aan over het beheren van digitale informatieobjecten met het e-Depot. Let op! De basistraining voor het gebruik van het e-Depot wordt hier niet behandeld.

    https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/kennisbank/werken-met-he...

  • Yvonne Welings

    -depot als gecontroleerde digitale bewaarplaats

    Alle opties benutten voor verantwoord en duurzaam informatiebeheer

    E-depot als gecontroleerde digitale bewaarplaats

    Nadat de gemeente Putten haar informatiehuishouding goed had georganiseerd, was de volgende logische stap een duurzaam en verantwoord e-depot. Zo kunnen in het laatste stadium van documentbeheer documenten op een goede manier worden voor de langere termijn of permanent worden opgeslagen. Zo ben je tot aan het einde ‘in control’. “Je wilt altijd ‘in control’ zijn, tot het laatste toe.”, zo vindt Jan Willem Rip, archivaris en beleidsmedewerker bij de gemeente Putten.

    Risicoanalyse

    Uiteindelijk werd op basis van eerdere positieve ervaringen door de gemeente Putten gekozen voor het e-depot van Circle Software en Doxis waarbij Circle Software zorg droeg voor de technische realisatie en Doxis voor de inhoudelijke afstemming en invulling. Er is een risicoanalyse gedaan om de haalbaarheid en wenselijkheid van een e-depot als gecontroleerde digitale bewaarplaats met alle gewenste functionaliteiten in kaart te brengen.

    “Voor de uitvoering van onze taken zijn we in hoge mate afhankelijk van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de informatie waarover we beschikken.” - Jan Willem Rip

    Wanneer informatie verloren gaat of niet goed bewaard wordt, kan de gemeente Putten (financiële) risico’s lopen en zelfs imagoschade oplopen. Daarnaast moet de gemeente ook voldoen aan wetgeving omtrent informatiemanagement. Hierdoor is het noodzakelijk zorg te dragen voor een transparante, goed georganiseerde en gecontroleerde digitale bewaarplaats.

    Positieve ervaringen met het e-depot in Putten

    Meer weten het traject van de keuze voor tot en met de implementatie naar Ceelo door de gemeente Putten? Download dan geheel vrijblijvend de whitepaper ‘Positieve ervaringen met e-depot in Putten - Alle opties benutten voor verantwoord, digitaal en duurzaam informatiebeheer’

    http://www.eburg.nl/artikelen/e-depot-als-gecontroleerde-digitale-b...

  • Yvonne Welings

    Wanneer het onderwerp e-depot ter sprake komt, lees je vrijwel nooit iets over ontwikkelingen bij provincies of ministeries (behalve Justid). er is nieuws over het Ministerie van BZK.

    https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/nieuws/nu-ook-bzk-archie...

    Op 20 februari tekenden Diana Teunissen van het Nationaal Archief en Jan Gudde van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) de samenwerkafspraken rond het e-Depot van het Nationaal Archief. Hiermee werd de eerste uitplaatsing van digitaal archief van BZK in het e-Depot succesvol afgerond. De uitplaatsing past in een reeks van uitplaatsingen die is voortgekomen uit het project DWR-Archief. Dit is een interdepartementale samenwerking op het gebied van digitale archivering tussen BZK, EZK, FIN, SZW en OCW. 

    Oefening baart kunst

    Aan de uitplaatsing van dit eerste digitale dossier is heel wat voorafgegaan. De ministeries van OCW en EZK gingen BZK voor. Door deze eerdere ervaringen verliep de aansluiting van BZK in een veel hoger tempo. Mede door het hergebruik van instrumenten zoals de exporttool die in de eerdere trajecten waren ontwikkeld. De samenwerking met Doc-Direkt, SSC-ICT, Knowledge Plaza en de CIO staf heeft binnen 6 maanden geleid tot een succesvol project. En een basis gelegd voor duurzame toegankelijkheid van de digitale archieven van BZK.

    Waarom uitplaatsen?

    Blijvend te bewaren archief wordt na 20 jaar overgebracht naar het Nationaal Archief. Dat geldt ook voor digitale archieven. BZK werkt sinds 2004 digitaal en bereidt zich voor op het overbrengen. Omdat het om een compleet nieuw proces gaat, wil BZK niet tot dat moment wachten. Daarom is gekozen voor ’uitplaatsen’: het archief is nog van BZK maar staat alvast klaar in het e-Depot.

  • Yvonne Welings

    Nederlandse Bank sluit aan bij het e-depot Nationaal Archief

    De Nederlandsche Bank heeft in totaal 625 jaarverslagen uit haar records management systeem en van de Pensioen- en Verzekeringskamer overgebracht naar het e-Depot van het Nationaal Archief. Dit depot slaat deze jaarstukken duurzaam op en maakt ze openbaar toegankelijk.

    Het Nationaal Archief heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met digitale overbrenging van archiefstukken. “We maken gebruik van een proces dat speciaal ontwikkeld is voor het aansluiten op het e-Depot. Op basis van deze aanpak zijn diverse organisaties succesvol aangesloten op het e-Depot van het Nationaal Archief. Deze aanpak heeft zich inmiddels bewezen als een best practice”, zegt Annemieke Sindorf, projectleider Digitale Archiefdiensten bij het Nationaal Archief. “Een team van specialisten van zowel De Nederlandsche Bank als het Nationaal Archief heeft hier hard aan gewerkt. Deze multidisciplinaire samenwerking heeft z’n vruchten afgeworpen.” Ines van Dijk, beleidsmedewerker informatiediensten bij De Nederlandsche Bank, vult aan: “Het overbruggen van culturele verschillen en de niet volledig samenvallende organisatiebelangen hebben niet tot problemen, maar tot verrassing en verrijking geleid.”  

    https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/nieuws/jaarverslagen-van...

  • Yvonne Welings

    http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/ervaringen-gevraagd-over-ce...

    Ervaringen gevraagd over certificering e-depots op grond van peer reviews of audits?

  • Yvonne Welings

    De Rotterdamse stadsarchivaris Jantje Steenhuis en archivaris Teun de Bruijn van Regionaal Archief Dordrecht ondertekenden gisteren een intentieverklaring voor samenwerking op het gebied van e-depotarchivering. Beide instellingen gaan de komende tijd onderzoeken wat er nodig is om in het Rotterdamse e-depot een aparte omgeving in te richten voor het Regionaal Archief Dordrecht.

    Teun de Bruijn en Jantje Steenhuis ondertekenen intentieverklaringDat onderzoek zal zich richten op de technische randvoorwaarden van zo’n omgeving - firewall regulations, toegang voor derden – maar ook op de kosten. Het voornemen is samen een pilotproject op te zetten om ervaring op te doen en kennis uit te wisselen over opname en beheer van digitale informatie. Uiteindelijk is het doel dat het Stadsarchief Rotterdam e-depotdiensten gaat leveren aan Dordrecht. Als de pilot succesvol verloopt, verwachten we in 2019 een samenwerkingsovereenkomst te kunnen sluiten.

    Voor kleinere instellingen is het vaak te ingewikkeld en te kostbaar om zelf een e-depot te ontwikkelen en dus wordt er samenwerking gezocht. Het Stadsarchief Rotterdam heeft in de afgelopen tien jaar veel knowhow opgebouwd over e-depots. In 2017 heeft het als één van de eerste archieven in Nederland een dergelijke voorziening voor de duurzame opslag van digitale informatie in gebruik genomen.

    ‘Dit is een mooie stap vooruit voor de Zuid-Hollandse archieven’, zegt stadsarchivaris Jantje Steenhuis. ‘De ontwikkeling van een e-depot is geen sinecure. Ik ben daarom heel blij dat we de doorontwikkeling samen met onze collega’s kunnen oppakken en op die manier kennis en kunde kunnen delen. Niet onbelangrijk is ook dat een gezamenlijke aanpak kosten bespaart.’

    http://www.stadsarchief.rotterdam.nl/m/nieuws/rotterdam-en-dordrech...

  • Yvonne Welings

    Na het Regionaal Archief Tilburg en het Regionaal Archief West-Brabant in Bergen op Zoom kiest nu ook het Regionaal Archief Alkmaar voor het e-depot van Picturae.

    PERSBERICHT 16-4-18

    Regionaal Archief ondertekent contract met softwarebedrijf Picturae

    Maandag 16 april ondertekenden het Regionaal Archief Alkmaar, softwarebedrijf Picturae uit Heiloo en burgermeester Bruinooge (voorzitter van het Algemeen Bestuur van het Archief) een contract in het Alkmaarse gemeentehuis. Daarin is vastgelegd dat Picturae en het Regionaal Archief samen gaan werken aan een e-depot. Dat is een voorziening voor het langdurig bewaren, beheren en beschikbaar stellen van digitale archieven. Die digitale informatie moeten ook in de toekomst te bekijken  zijn, wanneer de huidige bestandsformaten en informatiedragers al lang zijn verouderd.

    Het Regionaal Archief beheert al de papieren archieven uit de regio, waaronder documenten uit de veertiende eeuw zoals het stadsrecht van Alkmaar uit 1325. Die archiefstukken worden dus al bijna 700 jaar bewaard en kunnen nu nog gebruikt worden. Maar archieven die nu gevormd worden, zijn grotendeels digitaal. Ook die moeten over 700 jaar nog te gebruiken zijn.

    https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/over-ons/nieuws/527-contract...

  • Yvonne Welings

    Echt bijzonder e-depot nieuws, bestemmingsplannen in een e-depot van een Roxit  applicatie !

    https://www.erfgoedleiden.nl/nieuws/940-pilot-digitaal-archiveren-v...

  • Wim van Loon

    Ik begrijp deze opmerking niet, Yvonne. Weet je of Roxit nu over een e-depot beschikt? De bestemmingsplannen bij ons in Apeldoorn hebben wij al twee jaar bij Roxit in Dezta Archiveren onder gebracht, omdat wij geen RMA hadden. Maar wij hebben dat niet als een e-depotvoorziening gezien bij mijn weten.

  • Yvonne Welings

    Wie adviseert mee over het gewenste bestandsformaat in het e-depot?

    http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/bestandsformaat-opslaan-e-d...

  • Yvonne Welings

    @Wim, Mathé heeft je vraag al beantwoord, het is een pilot geweest met het Noord-Hollands Archief. Op Breed delen we kennis met elkaar. Nu is de archivering van bestemmingsplannen bij veel gemeenten nog steeds een issue. Google bestemmingsplannen en BREED en je weet waarom.

    Zou jij met een blog ons meer kunnen vertellen hoe jullie de archivering hebben aangepakt?

  • Yvonne Welings

    Start VNG Actieplan digitale archieven op orde

    https://vng.nl/onderwerpenindex/dienstverlening-en-informatiebeleid...

  • Wim van Loon

    Je hebt gelijk, Yvonne, het is een issue. Wij hebben het ook nog niet helemaal zoals gewenst geregeld. Omdat we op de bestemmingsplannen toch graag iets van beheer wilden hebben en ze niet in ons DMS konden worden opgeslagen, maken we sinds ongeveer twee jaar (sic!) gebruik van Dezta Archiveren. 

    Zeer waarschijnlijk  hebben we ons RMA voor de zomer werkend. Inmiddels zijn we ook voorbereidingen aan het treffen om een e-depot te regelen (we zijn nog op weg naar een aanbesteding) en een van de volgende stappen zal dan ook zijn: denken over bestemmingsplannen in het e-depot, zoals in hieronder genoemde pilot.