Zaakgericht Werken

Binnen deze groep vindt discussie en informatie-uitwisseling plaats over alle aspecten die verband houden met zaakgericht werken.

Link Zaakgericht werken op de website VNG Realisatie

Link Kennisbank Zaakgericht werken

Link Zaaksystemen in Beeld

Link Common Ground Open Zaak

 

Load Previous Comments
  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Zaakgericht werken valt of staat met documentcreatie

    Een hoofdrol voor de informatievoorziening

    Zaakgericht werken valt of staat met documentcreatie

    Binnen veel overheidsinstanties was zaakgericht werken hét hot topic van het afgelopen jaar. Zaakgericht werken is een procesgeoriënteerde manier van werken die de nadruk legt op de ‘zaak’. Informatievoorziening is hierin key. Hoe die informatievoorziening is georganiseerd in een organisatie, hangt vaak af van het gekozen documentmanagementsysteem (DMS) en documentcreatie. Of zaakgericht werken in jouw overheidsinstelling een succes wordt, valt of staat dus met de informatievoorziening. Deze whitepaper legt uit hoe documentcreatie software de organisatie kan ondersteunen op weg naar een zaakgerichte werkwijze.

    Wat is zaakgericht werken?

    Deze manier van werken is geschikt voor elke instantie die stappen wil zetten om efficiënter te werken. Door centraal in de cloud te werken ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het inrichten van werkprocessen binnen en buiten de organisatie, waardoor de dienstverlening verbetert.

    Waarom zaakgericht werken niet zonder documentcreatie kan

    Om de hele organisatie mee te krijgen met deze nieuwe werkmethode en medewerkers te laten participeren, is een goede informatievoorziening onontbeerlijk. Deze hele werkmethode is gebaseerd op de eenvoudige uitwisseling van informatie tussen proces en zaakdossier. Zorg je ervoor dat je documenten op orde zijn, dan legt dit een sterke fundering voor een effectief en efficiënt proces. In veel instanties zijn de documenten echter niet op orde en vaak onvindbaar of onvolledig. Met alle gevolgen van dien. Maar overheidsinstantie kan zich natuurlijk geen foutje permitteren.

    De voordelen die documentcreatie software biedt

    Investeren in de juiste hulpmiddelen om deze werkwijze te ondersteunen, kan veel opleveren. Om optimaal gebruik te maken van zaakgericht werken zijn documentcreatie-toepassingen ontwikkeld die automatisering en samenwerking tussen een documentverwerker en een DMS stroomlijnen. Deze documentcreatie-toepassingen vormen als het ware de brug tussen het proces en het zaakdossier binnen zaakgericht werken. Hierdoor profiteert de hele organisatie van een aantal voordelen, zoals:

    1. Minder tijd en minder fouten door standaardisatie
    2. Gebruiksgemak in MS Office
    3. Compliant aan wet- en regelgeving

    Ben je benieuwd naar nog meer voordelen die het inzetten van documentcreatiesoftware oplevert bij zaakgericht werken? Ze worden in deze whitepaper uitgebreid besproken. Download de whitepaper en zorg dat zaakgericht werken in uw overheidsinstelling wél gaat leiden tot betere dienstverlening.

    http://www.eburg.nl/artikelen/zaakgericht-werken-valt-of-staat-met-...

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Pilot 3: Waarmerken van digitale informatie

    Vanuit de overheid wordt steeds meer digitale informatie verstrekt. Informatie die soms een eigen leven gaat leiden. We zien een toename van fraude waarbij met digitaal knip- en plakwerk aanpassingen gedaan worden. Deze pilot laat zien dat je vanuit een zaaksysteem informatie digitaal kunt waarmerken in de blockchain.

    https://depilotstarter.vng.nl/projecten/verminderen-administratieve...

  • Yvonne Welings

    Jaarcongres met expositie

    KCC (Klant Contact Centrum) Congres, 9 oktober 2018 (9e editie)

    Congrescentrum 't Spant te Bussum

     

    Op 9 oktober staat alweer de 9e editie gepland van het KCC Congres: een uniek congres over klantcontact in de overheid. Er worden visies en ervaringen gedeeld, met als voornaamste doel aanknopingspunten te bieden voor een succesvolle inrichting van het KCC en daarmee een verbeterde, klantgerichte dienstverlening.

    Meer informatie: www.kcc-congres.nl

  • Yvonne Welings

    Zaakgericht werken lukt niet altijd. Jammer? Misschien. Maar het biedt ook veel kansen hoe het wel en misschien zelfs beter zou werken!


    Tijdens de ontbijtsessies van Doxis in november en december bleek maar al te vaak dat Zaakgericht Werken (nog?) niet het succes heeft gebracht wat velen ervan hadden verwacht. Ligt dat dan aan het Zaakgericht Werken zelf of ligt het aan de organisatie die het gebruikt? Wat gaat er mis en wat zou je er aan kunnen doen?

    Gelukt? One size does not fit all!
    Ieder werk heeft z’n eigen ondersteuning. Het gaat niet meer om het document, maar om de vakman. En het gaat meer over delen en samenwerken. Zaakgericht Werken is dus niet voor alle typen werk geschikt. Het lijkt er echter op dat het wel vaak op die manier wordt gebruikt. Of dat op zijn minst de verwachtingen veel te hoog zijn.

    http://www.documentwereld.nl/Achtergrondartikelen/113/12066-als_zaa...(is)_mislukt%E2%80%A6

  • Yvonne Welings

    http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/zaaktype-toekennen-behandel...

    Zaaktype toekennen: behandelaar of DIV medewerker?

  • Yvonne Welings

    Zaaksystemen in Beeld LIVE! 2018

     

    Graag maken wij u attent op de vierde editie van het event Zaaksystemen in Beeld LIVE! dat op donderdag 15 maart 2018 plaatsvindt in congrescentrum 1931 te ‘s-Hertogenbosch. Het event draait om het zien, beleven en ervaren van verschillende zaaksystemen op de markt. Maar liefst 17 leveranciers van zaaksystemen, documentcreatietools en koppelspecialisten nemen dit jaar deel aan het event! Zij geven demonstraties en brengen u op de hoogte van de laatste ins en outs van hun oplossingen. Het event is kosteloos te bezoeken voor medewerkers in dienst van de (semi)overheid. We verwachten ruim 400 bezoekers. De inschrijvingen zijn weer geopend, dus wees er snel bij! Nu al enthousiast? Meld je aan via https://zaaksystemeninbeeld.nl/inschijfformulier-zaaksystemen-in-be.... Zaaksystemen centraal Tijdens het event staat het zaaksysteem centraal. In korte maar inhoudelijke sessies (ongeveer 45 minuten incl. vragen) demonstreren de leveranciers hun oplossing aan de hand van 4 thema’s:

    • Klantcontact;
    • Zaakafhandeling;
    • De beheeromgeving;
    • Vrije sessie (zelf in te vullen door de leverancier).

    De zaaksysteemleveranciers

    • Decos
    • Green Valley
    • True Lime
    • Mintlab
    • OneGov
    • Circle Software
    • BCT
    • Split~Vision
    • Exxellence
    • Brein
    • Atos
    • ForMetis
    • PinkRoccade

     De documentcreatie leveranciers

    • iWriter
    • Xential
    • SmartDocuments

    De integratiespecialisten

    • Enable-U
    • JNet

    Zelf aan de knoppen? Dat kan! Wegens groot succes is de Knoppentafel ook komend event terug! Hier hebben bezoekers parallel aan de demonstraties de mogelijkheid om zelf de verschillende oplossingen te bedienen om te ervaren hoe ze in de praktijk werken.  We hopen u allen te zien op 15 maart 2018 in 's-Hertogenbosch! Voor meer informatie over deze e-mail of het event kunt u contact opnemen met: Annemieke Wilzing 06 43 36 34 37

  • Yvonne Welings

    Praktijkbeproeving: Koppeling Digitaal Stelsel Omgevingswet met zaaksysteem Gemeente Amersfoort

    https://depilotstarter.vng.nl/projecten/omgevingswet/praktijkbeproe

  • Yvonne Welings

    Zijn burgers beschermd tegen computerbesluiten overheid?

    Tilburg – Na recente DDoS-aanvallen op ABN Amro, ING, Rabo, Belastingdienst en DigiD rijst de vraag: “is de burger nog voldoende beschermd bij het nemen van besluiten door de overheid?”

    Vaak gaat het hierbij om geld, zoals het verlenen van kinderbijslag, de AOW, toeslagen, het opleggen van motorrijtuigenbelasting of de aanslag inkomstenbelasting. Maar hoe die besluiten precies genomen worden, is niet duidelijk.

    Dat onderzocht promovenda Marlies van Eck. Zij promoveert op 9 februari aan Tilburg University.

    Wat gebeurt er precies bij ‘geautomatiseerde besluiten’ van de overheid en wat betekent dit voor de burger die te maken krijgt met zo’n besluit? Is het voldoende dat burgers in bezwaar kunnen gaan tegen een besluit als er iets fout gaat en daarna naar de rechter kunnen stappen?

    Enkele grote voor- en nadelen hiervan zijn: alle gegevens worden zorgvuldig verzameld. Mensen zien van tevoren welke gegevens de overheid heeft. Voordeel hiervan is transparantie. Een ander voordeel is dat computers alle gelijke gevallen ook echt gelijk behandelen. Enkele nadelen zijn dat de instructies in computers (de beslisregels en de algoritmen) niet beschikbaar zijn voor de personen over wie besluiten gaan.

    Ook zijn er geen onafhankelijke instanties die deze instructies controleren op juistheid. Nadeel hiervan is dat als niet precies duidelijk is waarom een computer een besluit neemt, niemand weet of het besluit eigenlijk wel juist is, aldus Van Eck.

    Zij stelt voor dat iedereen met problemen met computerbesluiten een ‘loods’ krijgt: een ambtenaar die gaat helpen het probleem op te lossen. Zodat de burger als er zich problemen voordoen in systemen, niet alle last op zich krijgt en alle verantwoordelijkheid moet dragen.

    http://omroeptilburg.nl/nieuws/algemeen/zijn-burgers-beschermd-tege...

  • Yvonne Welings

    Zaakgericht Werken


    Zaakgericht werken helpt gemeenten om dienstverlening en bedrijfsvoering te verbeteren. Voor veel gemeentelijke processen is dit een natuurlijke manier van werken. VNG Realisatie heeft voor gemeenten die zaakgericht werken willen invoeren of een nieuwe impuls willen geven een toolkit beschikbaar met documentatie, een kennisbank met inspirerende voorbeelden en een online leermodule.

    Doel van dit product

    Zaakgericht werken is geen doel op zich, maar wordt ingezet om:

    1. dienstverlening te verbeteren met bijvoorbeeld webformulieren;
    2. informatievoorziening te verbeteren door toegankelijke dossiers;
    3. bedrijfsvoering te optimaliseren door uniforme processen.

    De scope van zaakgericht werken kan klein en gedetailleerd zijn, of groot en gemeentebreed.

    https://www.da2020.nl/ondersteuningsmiddelen/zaakgericht-werken

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Programma Zaaksystemen in Beeld op donderdag 15 maart 2018 is bekend:

    https://zaaksystemeninbeeld.nl/wp-content/uploads/2018/03/Dagprogra...

  • Yvonne Welings

    Programma Zaaksystemen in Beeld op donderdag 15 maart 2018 is bekend:

    https://zaaksystemeninbeeld.nl/wp-content/uploads/2018/03/Dagprogra...

  • Yvonne Welings

    Gemeente Ede kiest voor BCT en zet grote stappen richting volledig digitaal werken



    Sittard, 20 maart 2018 – De gemeente Ede kiest voor het zaaksysteem Liber van BCT, specialist in Enterprise Information Management, en gaat daarmee richting volledig digitaal werken. Om continu te evolueren en toekomstbestendig te blijven, staan voor de gemeente Ede meer efficiëntie, betere werkbaarheid en digitaal transformeren op het wensenlijstje. Daarom koos de gemeente voor een Proof of Concept (PoC)-traject met zaaksysteem Liber. Een succesvol traject dat heeft geleid tot een vaste opdracht bij de 100.000+ gemeente.

    Zaakgericht werken
    De gemeente kampte met een aantal tekortkomingen, namelijk het ontbreken van een integraal klantbeeld, een centrale opslag van proces- en documentinformatie en een leverancier die inspeelt op de behoeften van de gemeente Ede. Om hier invulling aan te geven zocht de gemeente een nieuw zaaksysteem om de transitie te realiseren naar digitaal, zaakgericht werken. De belangrijkste voorwaarden aan het nieuwe systeem waren usability, technische stabiliteit, performance, interoperabiliteit en de verschillende functionaliteiten. BCT bood met Liber de beste aansluiting. Begin 2018 is de organisatiebrede uitrol gestart.

    Ruud Storcken, business manager bij BCT: “Wanneer de implementatie is afgerond, beschikt Ede over een gebruiksvriendelijk informatieplatform. Dit platform bevat procesinformatie op hoofdlijnen, documentinformatie en dossierinformatie voor iedere gebruiker. Uiteraard met inachtneming van compliancy, security, privacy en performance. Daarnaast integreert het platform naadloos met applicaties die niet in het systeem zitten. Het streven is om het systeem met meer dan tweehonderd dienstverlenende processen in het derde kwartaal van 2018 volledig live te hebben.”

    “BCT denkt mee en heeft een visie op gebied van informatiemanagement”, aldus Bernard Fransen, clusterdirecteur dienstverlening & bedrijfsvoering bij gemeente Ede. “We zetten nu flinke stappen richting volledig digitaal werken. Daarnaast wordt er een fundament gecreëerd om informatiemanagement in de brede zin toe te passen. BCT is meer dan een leverancier en zelfs meer dan een partner. Ze helpen ons om de gezamenlijke doelen te bereiken.”

    Tijdens de PoC hebben de gemeente Ede en BCT nauw samengewerkt met MvR & Partners. MvR heeft een prominente rol gespeeld in het vaststellen en beoordelen van de acceptatiecriteria. Meike Mulder, partner bij MvR: “Met meerdere partijen een PoC realiseren vraagt om goed organisatiemanagement, een helder doel, een duidelijke rol- en taakomschrijving en toewijding van iedereen om dit doel te behalen. Ik ben er trots op dat we met Ede en BCT de PoC binnen de afgesproken termijn hebben gerealiseerd en aan alle eisen hebben voldaan.”
    http://www.persberichten.com/persbericht/92188/Gemeente-Ede-kiest-v...

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Nieuws over Liber

    Whitepaper 'Liber luidt nieuw tijdperk in'!

    Whitepaper Liber luidt nieuw tijdperk in!
    De lokale overheid is uitgegroeid tot een informatiefabriek. Door de verdergaande digitalisering van informatiestromen komt er steeds meer informatie binnen, 
    worden er meer gegevens gedeeld en gaat er meer data naar buiten. Er is een nieuwe manier van informatiemanagement noodzakelijk...
    Dit om de enorme toename van de hoeveelheid informatie te kunnen verwerken en anderzijds om informatie op een slimme wijze toegankelijk te maken voor het digitale ecosysteem van de gemeente
    .

    https://download.bctsoftware.com/whitepaper-liber?utm_campaign=Blog...

  • Yvonne Welings

    Presentatie gemeente Haarlem tijdens Back to the Future over zgw en ICT:

    https://www.vngrealisatiecongres.nl/content_assets/2018_Realisatie/...

  • Yvonne Welings

    Datumstempel en registratie in zaaksysteem is nog geen verzendbewijs

    In het bestuursrecht hangt veel af van de (tijdige) bekendmaking van besluiten. Vertraging in de bekendmaking kan daarom grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld als daardoor te laat is beslist. Veel besluiten worden bekendgemaakt door toezending per post en het is voor bestuursorganen niet gebruikelijk al die brieven per aangetekende post te verzenden. In dat geval is het aan het bestuursorgaan om aannemelijk te maken dat het besluit daadwerkelijk is verzonden. Uit een uitspraak van de Afdeling van 21 maart 2018 (ECLI:NL:RVS:2018:958) blijkt dat het voor een bestuursorgaan nog niet zo makkelijk is om te bewijzen dat een besluit op een specifieke datum ook daadwerkelijk is verzonden.

    Veroordeling in de proceskosten vanwege te late verzending

    In de uitspraak van 21 maart 2018 gaat het om de volgende kwestie.

    Een appellant stelde de gemeente in gebreke omdat niet tijdig was beslist op zijn bezwaarschrift.

    Op 18 maart, binnen de termijn in de ingebrekestelling, besliste het bestuursorgaan alsnog op het bezwaar van appellant. Dat besluit bereikte de appellant echter pas op 11 april 2016. De appellant had toen inmiddels beroep ingesteld wegens het niet tijdig beslissen op zijn bezwaar. Dat beroep werd door de rechtbank vervolgens niet-ontvankelijk verklaard, omdat er inmiddels een beslissing op bezwaar was. De rechtbank veroordeelde de gemeente echter wel tot het vergoeden van de door appellant gemaakte proceskosten en betaalde griffierechten. De gemeente was het niet eens met die kostenveroordeling en ging in (incidenteel) hoger beroep. De Afdeling ziet zich daarom geconfronteerd met de vraag of het voor rekening van de gemeente moet komen dat appellant reeds beroep had ingesteld. Voor het antwoord op die vraag is van belang of de gemeente daadwerkelijk op 18 maart haar besluit heeft verzonden.

    https://poelmannvandenbroek.nl/datumstempel-en-registratie-zaaksyst...

  • Yvonne Welings

    Voor wie de kennisbank zgw VNG realisatie nog niet kent:

    http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/kennisbank-zaakgericht-werk...

  • Yvonne Welings

    Digitaal procederen en zaakbeheer door gemeenten

    http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/verplichting-digitaal-pro...

  • Yvonne Welings

    Over grofweg tien jaar zullen alle gemeenten dezelfde standaard processen voor gemeentelijke uitvoering hebben. In de tussentijd zijn er wel snelle successen nodig.’ Aan het woord is de voorzitter van Taskforce Samen Organiseren Irma Woestenberg, gemeentesecretaris in Den Bosch.

    Gemeente.nu sprak de voorzitter van de Taskforce op het congres van VNG Realisatie, waar Samen Organiseren centraal stond als dé manier om een standaard in digitale dienstverlening binnen gemeenten te bereiken. De werkwijze Samen Organiseren is in het leven geroepen ten behoeve van de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU), met als belangrijkste onderdelen de digitalisering van de dienstverlening en informatievoorziening. De Taskforce trekt de kar en zorgt voor de inhoudelijke invulling.

    https://www.gemeente.nu/dienstverlening/e-overheid/standaard-proces...

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Drechtsteden trekt de kar: op naar digitale vergunningen met blockchain

    Dienstverleningsprocessen kosten gemeenten nu vaak nog veel tijd, diverse handelingen en soms zijn ze zelfs fraudegevoelig. Blockchaintechnologie kan daar verandering in brengen. In een eerder artikel lees je hoe de gemeente Utrecht een blockchainprototype ontwikkelen voor de schuldhulp. Ook de samenwerkende Drechtsteden zijn deelnemer van de VNG Pilotstarter, en ontwikkelen meerdere blockchaintoepassingen. Business Consultant Dennis van der Valk vertelt over het plan voor een digitale gehandicaptenparkeerkaart.

    https://www.gemeentenvandetoekomst.nl/themas/sociaal-domein/praktij...

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    De Belastingsamenwerking West-Brabant is bezig met een transitie richting zaakgericht werken. De organisatie wil op deze manier meer klantgericht gaan werken. Door het centraal zetten van de klant in de volledige organisatie en het achterhalen van diens veranderende wensen, wil de BWB haar dienstverlening optimaliseren en aanpassen aan de wensen van de samenleving. Dit betekent een organisatie brede verandering van processen, routines, structuur en manier van werken.

    https://www.mobius.eu/nl/nieuws/transitie-richting-zaakgericht-werken/

  • Yvonne Welings

    Velen zullen het volgende herkennen. In het werk maar ook privé streven we allemaal bepaalde doelen na. Dat kan van alles zijn; de was doen, de tuin opknappen, een offerte verzoek afhandelen, een onderzoek uitvoeren de voorbeelden zijn eindeloos.

    Bij het nastreven van een doel voer je een aantal acties uit. Ook hiervan zijn talloze voorbeelden te geven; schoffelen, de machine laden, het maken van een afspraak, het sturen van een e-mail het opstellen van een stuk et cetera. Als het doel is bereikt dan zijn we klaar, rusten even uit en pakken we de volgende klus op.

    Kenmerkend is dat de acties worden uitgevoerd in een zekere context; ze horen bij elkaar ook al zijn ze onderling heel verschillend. Binnen informatie management is voor deze werkwijze de term zaakgericht werken bedacht. Je zou het ook doelgericht werken kunnen noemen. Bij zaakgericht werken wordt een zaak gestart met een bepaald doel en zodra het doel is bereikt kan de zaak worden afgesloten. Een zaak biedt overzicht en inzicht:

    http://www.documentwereld.nl/Achtergrondartikelen/113/12263-zaakger...

  • Yvonne Welings

    Documenttypen

    Een nieuwe geactualiseerde versie van het overzicht  Rienk Jonker van #documenttypen met daarin nu ook de NEN 2084:2015 verwerkt. (Versie 2 mei 2018)

    Beschikbaar in PDF en Excel (herbruikbaar).

    Zie onderaan deze pagina: https://labyrinth.rienkjonker.nl/content/documenttypen


  • Yvonne Welings

    Koppeling Digitaal Stelsel Omgevingswet met zaaksysteem Gemeente Amersfoort

    In deze praktijkbeproeving wordt aangetoond dat een via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ingediende aanvraag via Digikoppeling bij een bevoegd gezag geautomatiseerd in het zaaksysteem van de gemeente Amersfoort kan worden verwerkt. De gemeente Amersfoort werkt hierin samen met de leveranciers van de digikoppeling en het zaaksysteem Enable-U en QNH-Perfectview.

    Het DSO gaat niet meer uit van de gangbare Stuf berichtenstandaard. Vanuit het DSO wordt een Ebms triggerbericht gestuurd naar de gemeente. Op basis van dat bericht wordt door de gemeente de inhoud van de zaak bij het DSO opgehaald. Voor de interactie tussen de Digikoppeling en het zaaksysteem binnen de gemeente Amersfoort wordt wel uitgegaan van een de Stuf berichtenstandaard; in dit geval Stuf zaken.
    https://depilotstarter.vng.nl/projecten/omgevingswet/koppeling-digi...

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Zaakgericht werken nieuwe stijl


    Zaakgericht werken: meer van hetzelfde leidt tot frustraties
    De afgelopen 10 jaar is door gemeenten sterk ingezet op zaakgericht werken. Doorgaans werd de invoering van zaakgericht werken gelijkgetrokken aan de implementatie van een zaaksysteem. Gedachte daarbij was om met één systeem, dat gekoppeld is met alle backoffices, een integraal klantbeeld te ontsluiten en zo vanuit het KCC inwoners betere dienstverlening te bieden. Zaakgericht werken sloot daarmee goed aan bij de het gedachtengoed van het concept Antwoord©. Daarom is zaakgericht werken vaak organisatie breed ingezet, echter met wisselende resultaten.
    Na de decentralisatie binnen het sociaal domein, de komst van de omgevingswet en samenwerking netwerkpartners, waarbij bepaalde gemeentelijke taken meer op afstand komen te staan, lijkt één centraal organisatie breed KCC niet langer houdbaar. Domeingericht werken komt ervoor in de plaats. Een inwoner kan vaak beter worden geholpen vanuit het domein waar de vraag op van toepassing is. Hierdoor komt ook de rol en plaats van het zaaksysteem in het midoffice onder druk te staan.
     
    Het digitaal zaakgericht werken moet meerwaarde bieden voor uw dienstverlening, aansluiten op de processen, cultuur en mensen van uw organisatie. Wanneer dit niet het geval is, leidt dit tot een desinvestering, of het invoeringstraject wordt een slepend proces.
  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Wie deelt kennis? Is nazorg WMO een apart (nieuw) werkproces of toch niet?

    http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/is-nazorg-een-apart-werkpro...

  • Yvonne Welings

    Vertaalslag voor leken van zaaktypen gevraagd, wie heeft tips?

    http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/toelichting-zaaktypen

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    De naam Zaak- en Documentservices (ZDS) wordt gebruik om duidelijk te maken wat het uitgangspunt is maar er worden uiteindelijk wellicht aparte API's ontwikkeld in het kader van de Common Ground visie.

    http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/nieuws-over-zaakgericht-w...

  • Yvonne Welings

    Gaat het Openbaar Ministerie ook zaakgericht werken?

    https://dutchitchannel.nl/600874/om-ict-realiseert-functionele-verb...

  • Yvonne Welings

    Succesfactoren voor de invoering van zaakgericht werken bij gemeenten

    https://www.consultancy.nl/nieuws/18051/succesfactoren-voor-de-invo...

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Verantwoord en duurzaam handelen met informatieplatform Liber


    Sittard, 12 juni 2018BCT, specialist in Enterprise Information Management, introduceert met informatieplatform Liber gepersonaliseerde werkomgevingen met één centraal organisatiebrein. Hiermee speelt BCT in op de vraag om grip te krijgen en te houden op cruciale informatiestromen. Door de opkomende platformeconomie wordt het namelijk steeds belangrijker dat systemen op de juiste manier met elkaar interacteren en informatie uitwisselen. Verschillende netwerken moeten met elkaar kunnen samenwerken, wat zorgt voor diverse informatiestromen die door elkaar lopen. Dit is een uitdaging waar onder andere veel gemeentes nu voor staan. Met Liber biedt BCT uitkomst.

    Eén centraal organisatiebrein
    De oplossing biedt informatiebeheer en -technologie rondom de volgende componenten: processen, documenten, objecten en collaboratie. Deze zijn cruciaal bij het realiseren van een centraal organisatiebrein in één omgeving. Door de informatiestromen van al deze componenten met elkaar te combineren ontstaat er één versie van de waarheid voor iedere gebruiker. Hiermee is Liber veel meer dan slechts een zaaksysteem. Uiteraard is het platform compliant met de AVG door inzichtelijke informatiestromen en autorisaties.

    https://www.emerce.nl/wire/verantwoord-duurzaam-handelen-informatie...

  • Yvonne Welings

    e-mailarchivering en zaakgericht werken bij de gemeente Tilburg

    http://www.breednetwerk.nl/video/zaakgericht-werken-ook-voor-jou-1

  • Yvonne Welings


    Een hechte samenwerking met een nieuw elan en een proactieve houding

    Informatie is een belangrijk onderdeel in het DNA van de organisatie, daar moet je zorgvuldig mee omgaan. De in 2014 opgerichte gemeenschappelijke regeling Dienst Dommelvallei speelt niet alleen in op de veranderingen in het vakgebied en de drang naar meer samenwerking tussen gemeenten en diensten. Ze speelt, vanuit informatieperspectief, ook in op hoe om te gaan met toenemende digitalisering. Daarnaast propageert ze een proactieve houding, om het belang van goed, gestructureerd informatiebeheer te benadrukken. Dat doet het voormalig team Documentaire Informatie Voorziening (DIV) met een nieuwe naam, een vernieuwende aanpak en een frisse kijk op de rol van informatie in de organisatie.

    http://www.documentwereld.nl/Achtergrondartikelen/113/12374-dienst_...

  • Yvonne Welings

    Zaakgericht werken nieuwe stijl: doorontwikkeling dienstverlening


    Zaakgericht werken: meer van hetzelfde leidt tot frustraties
    De afgelopen 10 jaar is door gemeenten sterk ingezet op zaakgericht werken. Doorgaans werd de invoering van zaakgericht werken gelijkgetrokken aan de implementatie van een zaaksysteem. Gedachte daarbij was om met één systeem, dat gekoppeld is met alle backoffices, een integraal klantbeeld te ontsluiten en zo vanuit het KCC inwoners betere dienstverlening te bieden. Zaakgericht werken sloot daarmee goed aan bij de het gedachtengoed van het concept Antwoord©. Daarom is zaakgericht werken vaak organisatie breed ingezet, echter met wisselende resultaten.
    Na de decentralisatie binnen het sociaal domein, de komst van de omgevingswet en samenwerking netwerkpartners, waarbij bepaalde gemeentelijke taken meer op afstand komen te staan, lijkt één centraal organisatie breed KCC niet langer houdbaar. Domeingericht werken komt ervoor in de plaats. Een inwoner kan vaak beter worden geholpen vanuit het domein waar de vraag op van toepassing is. Hierdoor komt ook de rol en plaats van het zaaksysteem in het midoffice onder druk te staan.
     
    Het digitaal zaakgericht werken moet meerwaarde bieden voor uw dienstverlening, aansluiten op de processen, cultuur en mensen van uw organisatie. Wanneer dit niet het geval is, leidt dit tot een desinvestering, of het invoeringstraject wordt een slepend proces.
     
  • Yvonne Welings

    Marktconsultatie

    KBenP Zaakgericht Werken begeleidt en ondersteunt organisaties bij aanbestedingen op het gebied van Zaakgericht Werken. We krijgen regelmatig feedback van leveranciers over bijvoorbeeld het programma van eisen, het proces van de aanbesteding en de Proof of Concept. Graag zouden wij hiervoor een keer meer tijd willen nemen en ervaringen uitwisselen met alle leveranciers. Daarom organiseert KBenP Zaakgericht Werken een marktconsultatie. Alle geïnteresseerde leveranciers zijn van harte welkom. Wanneer? 28 september 2018, 09u00 -13u00 inclusief lunch Waar? Utrecht Voor wie? Softwareleveranciers op het gebied van Zaakgericht Werken (max. 2 per organisatie)

    https://zaaksystemeninbeeld.nl/inschrijfformuliermarktconsultatie/

  • Yvonne Welings

    Beter informatievoorziening of raken bewoners het klagen beu?

    https://www.bndestem.nl/breda/bredanaars-klagen-minder-over-geluid-...

    Sneller melden

    De gemeente verklaart de afname echter vooral door betere informatievoorziening, sneller handelen en het één-loketprincipe. Een woordvoerster: ,,De informatievoorziening aan de buurt is beter geregeld. De organisatie van het evenement is hiervoor verantwoordelijk. Burger kunnen hun melden ook beter en sneller melden sinds vorig jaar. Alle meldingen die binnenkomen gaan per mail direct naar de toezichthouders Evenementen, waar ze indien nodig worden opgepakt en afgehandeld.''

    Ook sinds vorig jaar: ,,We werken volgens het zogenoemde 'één-loketprincipe'. Daardoor kan een melding nu maar één keer binnen op één punt, van waaruit het wordt doorgestuurd naar de toezichthouder. Voorheen kwamen meldingen op diverse punten in de organisatie binnen.''

  • Yvonne Welings

  • Yvonne Welings

    Wie denkt mee over de juiste informatie in de omschrijving van een zaak in de eSuite (Dimpact), jij toch ook ?

    http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/juiste-informatie-in-de-oms...

  • Yvonne Welings