Misschien ken je de bestanden wel, de vele kadastrale plannen, die op menig gemeentekantoor in hoeken en gaten te vinden zijn. Of luchtfoto's, die in deze tijd vaak meer te vinden zijn op harde schijven dan tot vijf jaar terug analoog in ladekasten.

Geo-informatie kan je niet meer wegdenken als onderdeel van de gemeentelijke informatiehuishouding. Voor wie eens goed inzicht wil in de geo-informatie bij een gemeente, is het rapport van Josje Everse en Jeroen van Oss van de stafafdeling Inspectie Gemeentearchief Rotterdam verplichte literatuur.

We hebben het hier onder andere over topografische informatie. De informatie maakt onderdeel uit van het stelsel van kernregistraties van de gemeente Rotterdam bestaande uit : de grootschalige basiskaart (GBK), de kleinschalige basiskaart (KBK) Geo-objecten gebaseerd op de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), de kadastrale perceelskaart, met gemeentelijke eigendomsgegeven, de leidingenverzamelkaart (LVZK), de territoriale indeling (TIR): wijken, deelgemeenten, blokken en de luchtfoto’s en panoramafoto’s.

Het Rotterdamse rapport gaat vooral in op de duurzaamheidaspecten in relatie tot het Rotterdamse e-depot, maar stipt hier en daar ook de waardering en selectie aan.

Wel is er, door het Gemeentearchief en Landmeten, in 2007 en 2010 een keuze gemaakt van kaartproducten uit de kernregistratie geografie die op grond van historisch belang blijvend bewaard moeten worden. Tevens hebben zij per product een frequentie bepaald, waarin de geselecteerde kaartproducten kunnen worden ‘bevroren’ in een PDF-bestand en vervolgens overgebracht naar het Gemeentearchief.

In de huidige selectielijst worden de brondocumenten van de BAG gewaardeerd als grotendeels blijvend te bewaren.Dat is ook terug te vinden in de nieuwe lijst. Maar hoe staat met die andere bestanden ?

Wellicht is het iets om samen met de brancheorganisatie voor archiefinstellingen (BRAIN) en Geonovum een aanvulling op te stellen op het huidige voorstel. Soorten (digitale)  informatie veranderen en daarmee de waardering en selectie natuurlijk ook.

 

 

 

 

Weergaven: 285

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden