In voorbereiding op mijn emigratie naar Australie ben ik bezig om me te verdiepen in de Australische selectiemethodiek. Wat me daarbij opvalt is dat er voor de PIOFACH taken een algemene lijst voor alle overheidsorganisaties is, te vergelijken met het Generieke Waarderingsmodel voor de Rijksoverheid (GWR), maar dan voor alle overheidslagen. Zou dat voor Nederland ook niet een goed model zijn? Scheelt een hoop gezever en kan de vaststelling van selectielijsten mogelijk flink verkorten...Of denk ik nu te kort door de bocht?

Weergaven: 477

Berichten in deze discussie

Beste Bas, zo'n lijst bestaat al: de selectielijsten voor gemeenten, provincies, waterschappen hebben al aandacht besteed aan PIOFACH; voor de rijksoverheid zijn er de generieke selectielijsten voor de PIOFACH taken. Ik zie dus de toegevoegde waarde van zo'n generieke lijst niet. Gezever bij de vaststelling, tja selectie is blijkbaar emotie.  Niet druk over maken, gewoon doorgaan. Optimistisch denk ik dan na Van Meerendonk, PIVOT en Gewaardeerd Verleden komt er wel weer een nieuwe methode of theorie. Gelukkig is veel digitaal dat dwingt weer tot herijking van de uitgangspunten en methoden. Dus ook om deze innovatie reden zou ik pleiten tegen de 1.0 oplossing van een generieke lijst. hopelijk doe je in Australië inspiratie op voor een 'nieuwe aanpak', ik ben benieuwd. Succes!

Nou, er is ook al een standaard trefwoordenlijst daar (http://www.records.nsw.gov.au/recordkeeping/keyword-products/keywor...)... dat heb ik eigenlijk ook altijd een goed idee gevonden. Dus zeker mee eens. :) Ik ben trouwens buiten dat geïnteresseerd in wat je allemaal tegenkomt in je speurtocht!

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden