Beste vakgenoten,

Benieuwd ben ik naar het volgende: maakt het bij selectie en vernietiging nog uit of een vaccinatie (sorry, weer een typisch GGD thema :-)) wel of niet is toegediend uit hoofde van een wettelijke taak die de GGD uitvoert?

In de nieuwe selectielijst worden in hoofdstuk 3.8 verschillende dossiertypen met een medische inhoud opgesomd, waaronder het 'gewone' medisch dossier (3.8.2, geneeskundige behandeling en/of  begeleiding, 30 jaar; hierbij is al rekening gehouden met de langere bewaartermijn in het ontwerp wetsvoorstel Wet Cliëntenrechten Zorg), de kinddossiers Jeugdgezondheidszorg (3.8.2, 15 jaar) en vaccinaties  (3.8.1, 15 jaar; voor tuberculosevaccinaties geldt een afwijkende termijn).

De GGD waar ik werk dient vaccinaties toe uit hoofde van wettelijke taken (bijvoorbeeld vaccinaties in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma); ze dient echter ook vaccinaties toe  uit hoofde van taken waartoe ze - volgens mij althans - niet verplicht is, namelijk de vaccinatie van mensen die naar de (sub)tropen reizen: ik kan voor een prik tegen rabiës volgens mij ook terecht bij menig huisarts.

Mijn vraag dus: kan ik alle vaccinaties - met uitzondering van TBC - wat selectiecategorie en bewaartermijn betreft op een hoop gooien (3.8.1, 15 jaar), of is het beter om de dossiers van reizigersvaccinatie te scharen onder geneeskundige behandeling en/of begeleiding (3.8.2, 30 jaar)?

Met belangstelling zie ik weer jullie reacties tegemoet.

Weergaven: 472

Berichten in deze discussie

Beste Saskia,

Dank voor je reactie!

Ik ben inderdaad geneigd om de dossiers reizigersvaccinatie onder te brengen bij 3.8.2. Overigens vind ik het onderscheid 'collectief' (3.8.1) - 'individueel' (3.8.2) vwb vaccinaties wel wat lastig: ook als het bij 3.8.1 gaat, zoals ik het begrijp, om een inenting in het kader van collectieve bescherming tegen ziekten, dan is het m.i. nog steeds een medische ingreep bij een individu.

Kun jij nog iets zeggen over hoe dit onderscheid werkt?

Saskia Giesbers zei:

Hallo Geuko,

Als ik het goed begrijp vraag je je af welke bewaartermijn je moet hanteren voor de informatie voortkomend uit het vaccineren van een indvidu. Het lijkt mij dat dan 3.8.2 van toepassing is. De inentingen van het RVP worden, voor zover ik weet, genoteerd in het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (kinddossier), dat ook bij 3.8.2 genoemd staat.

Vergelijkbaar: vaccinatie van medewerkers om hen te beschermen tegen ziektes die ze kunnen oplopen wanneer ze werken met biologische agentia of als ze op dienstreis gaan naar het buitenland, wat in hun personeelsdossier wordt opgenomen...

Groeten,

Saskia

(Projectleider, RIVM/Centraal Archief)

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden