Bij de herziening van de selectielijst 1996 in 2012 is door de Raad van Cultuur geadviseerd de begraafregisters niet te vernietigen:

Categorie 5 van paragraaf 3.8 van de lijst heeft betrekking op lijkbezorging.

Begraaf- en crematieregisters vormen een belangrijke historische bron en worden dan ook voor bewaring aangewezen. Hoe deze registers heden ten dage zijn opgebouwd en welke gegevens daarin worden vastgelegd, is de Raad niet bekend. De Raad hecht eraan dat gegevens over het ruimen van graven (welke graven wanneer geruimd) blijvend bewaard worden. Als in de begraafregisters ook de ruiming wordt aangetekend, volstaat de ontwerplijst op dit punt. Als de registers zulke gegevens niet bevatten, pleit de Raad ervoor om de waardering van de subcategorie ‘ruiming van graven’ te wijzigen in B.

Overigens stuitte de Raad bij zijn poging om helderheid te krijgen over dit punt op het volgende. Steeds meer gemeenten besteden de exploitatie en het beheer van gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria uit aan

marktpartijen. Daarmee komt ook de taak van het bijhouden van de begraaf- en crematieregisters in particuliere handen. Navraag bij bedrijven als Yarden leert, dat deze bedrijven zich niet bewust zijn van het feit dat deze registers tot de overheidsarchieven behoren en op termijn behoren te worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats. Ook enkele gemeenten die we op dit punt hebben bevraagd, waren zich hier niet van bewust. De Raad ziet hier een risico dat er registers vernietigd worden of buiten het publieke domein blijven. Hij verzoekt u de VNG op dit risico te wijzen, zodat deze er bij haar leden op aan kan dringen passende maatregelen te nemen om dit te voorkomen.

 

Verschillende overige bestanden behorende tot deze administratie kunnen vernietigd worden (3.08.05.05, 3.08.05.06, 3.08.05.07). Ook in de ontwerplijst, die nu voorligt, horen begraafregisters tot permanent te bewaren registers.

Nadere bepalingen zijn opgenomen in de Wet op de Lijkbezorging artt. 27 en 28.

 

Gerelateerde blog:

Overdracht van de administratie begraafplaatsen aan private partijen link

door Henk Sligman.

 

 

 

Weergaven: 282

Berichten in deze discussie

Dag Yvonne,

Binnenkort verwacht: "een inspectierapport" in deze materie zie ook mijn opmerkingen bij de link.

Er is nog veel onwetenheid.

 

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden