In het TMLO, hoofdstuk 3 'Zelf aan de slag' wordt bij punt 1. vermeld dat:

"Merk op dat ‘Verplicht indien van toepassing’ in veel gevallen alleen betrekking heeft op het aggregatieniveau. Het is in die gevallen een verplicht toe te passen element, maar niet altijd op elk aggregatieniveau."

Dit komt verder nergens terug in het profiel. Hoe weten we dan welke vivt-elementen verplicht zijn op record- of zaakniveau? Wordt dit nog ergens anders gespecificeerd, of is dit echt aan elke organisatie zelf om te bepalen of iets "van toepassing" is en voor welke aggregatieniveaus? Zou de Richtlijn Metagegevens Overheid dan aangeven welke elementen verplicht zijn bovenop de altijd verplichte elementen in het TMLO (5,7,12,15,21) (al beschrijft die richtlijn weer geen verschillende aggregatieniveaus zoals het TMLO).

Ik hoor graag jullie ideeën of meningen.

Weergaven: 401

Berichten in deze discussie

Feitelijk stelt TMLO dat er steeds sprake is van overeving. Records op een bepaald aggregatieniveau overerven metagegevenswaarden van het naasthogere aggregatieniveau, mits dat gevuld is. Wijkt de invulling af van het hogere aggregatieniveau, dan wordt deze afwijking op het lagere niveau geregeld (bv als een individueel dossier in een serie een kortere openbarheidsbeperking kent dan de serie zelf). Hier is geen regel voor voor te schrijven. Het betekent dat alle elementen die vivt zijn, minimaal op één van de aggregatieniveaus gevuld moeten zijn (mits van toepassing). Op die manier wordt de invulling voor elk onderliggend niveau geregeld en wordt redundantie voorkomen. Met het veld relatie wordt geregeld dat er een koppeling is tussen de niveaus.  Leg je alle niveaus over elkaar dan zouden dus alle TMLO-velden die relevant zijn ingevuld moeten zijn.

Bedankt voor je opheldering Joost.

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden