In deze groep kan iedereen opleidingen plaatsen en nieuwe opleidingen aankondigen (adverteren). Ook kunnen (ex-)leerlingen en (ex-)cursisten hier hun ervaringen delen.
In deze 8-daagse opleiding tot 'Records Manager Digitale Informatie' (RMDI) komt naast de basiskennis die elke Records Manager nodig heeft om zijn dagelijkse taken te kunnen uitvoeren, ook actuele content-items aan bod.
Deze opleiding is zo opgezet, dat deze geschikt en toegankelijk is voor iedereen die met het DIV-vakgebied bezig is. Door de opbouw van de opleiding is de RMDI zowel geschikt voor mensen die onlangs in het vakgebied gestart zijn als voor mensen die meer verdieping zoeken.
Gedurende 8 lesdagen in circa 4 maanden, wordt de cursist opgeleid tot een volwaardige Records Manager van Digitale Informatie. Er worden actuele onderwerpen behandeld, waaronder : ISO 15489, PDF/A, sociale media, information governance, datalekken, privacy, website-archivering, documentbeveiliging, metadata, etc. Ook hoe om te gaan met de vernieuwende rol en positie van de DIV-er is onderdeel van deze opleiding.
Startdata voor de opleiding : 13 april 2017 in Amersfoort 17 mei 2017 in Landgraaf
Voor meer informatie en het volledige overzicht van de opleiding kunt u terecht opwww.doconsultancy.net
Organisaties die gericht zijn op kennis en informatie, zoals bijvoorbeeld bibliotheken, archieven en documentatiecentra van overheidsdiensten, hebben al jaren te maken met grote veranderingen en vernieuwingen in het informatievak.
In hoeverre sluiten bestaande opleidingen nog aan bij de vaardigheden die bibliothecarissen, archivarissen en andere professionals in het kennis- en informatiedomein tegenwoordig en in de toekomst nodig hebben? Tot welke vaardigheden zou een opleiding voor deze sectoren moeten opleiden? Is er behoefte aan een (mogelijk gecombineerde Vlaams-Nederlandse) opleiding op HBO of universitair niveau waar deze vaardigheden centraal staan?
Vragen die aan de orde komen in een Vlaams-Nederlands onderzoek dat in opdracht van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) en de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) van start is gegaan. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kasperkovitz beleidsonderzoek en advies in samenwerking met onderzoeks- en adviesbureau Dialogic.
Om deze vragen te beantwoorden willen wij middels een online enquête onder bibliotheken, archieven, overheidsdiensten, bedrijven met een kennis- en informatiefunctie en non profit expertisecentra de behoeften qua opleidingen voor hun toekomstige informatieprofessionals peilen.
Wij willen u uitnodigen om deze enquête in te vullen. Indien u denkt dat een collega beter in staat is deze enquête in te vullen, kunt u onze vraag naar hem of haar doorsturen. Het invullen duurt ongeveer vijftien minuten. De resultaten worden anoniem verwerkt en alleen gebruikt voor dit onderzoek.
De focus ligt op het ontwikkelen van vakinhoudelijke kennis en de daaraan gerelateerde competenties. In de lessen wordt uw kennis op tal van onderwerpen vergroot. In huiswerkopdrachten leert u deze kennis direct toe te passen. De docenten verschaffen u een goede basis met betrekking tot best practices, waarbij zowel de theoretische kant als de praktische toepasbaarheid uitgebreid aan bod komen.
De opleiding bestaat uit 15 modules van telkens één dag. De modules zijn opgedeeld in 4 samenhangende thema’s:
IT bedrijfsvoering
adviesvaardigheden
informatievoorziening
trends in IT
Na het succesvol afronden van deze post-HBO opleiding ontvangt u het officiële post-HBO Registeropleidingsdiploma en wordt u ingeschreven in het landelijk Register van Deelnemers.
Wilt u meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met International Management Forum (IMF) op via info@imf-online.com of bel 040 246 0220. U kunt de brochure aanvragen via onze website.
Digitaal document management en de verwerking van databestanden!
03 jul 2017 Reageer
Op vrijdag 19 februari 2018 start een nieuwe editie van de succesvolle Mastercourse Informatie – en documentmanagement. De rol van informatie binnen organisaties verandert. Daarmee verandert ook de rol van de informatieprofessional. Naast digitalisering hebben ontwikkelingen in de maatschappij en economie invloed op de verwachtingen ten aanzien van informatievoorziening. In acht dagen leren deelnemers hierover een scherpe visie te ontwikkelen.
Informatie speelt een sleutelrol in onze samenleving. De meeste gegevens slaan we tegenwoordig digitaal op en verwerken wij digitaal. Organisaties en bedrijfsprocessen maken steeds frequenter gebruik van gestructureerde digitale databestanden. Het zorgdragen voor een doelmatig beheer en behoud van alle data (analoog & digitaal) roept echter nog steeds veel vragen op. In de praktijk blijkt dat veel toepassingen van documentmanagement in organisaties nog onvoldoende resultaten opleveren.
Het merendeel van de problemen is niet te wijten aan technologisch falen, maar wordt veroorzaakt door mismanagement en door factoren van menselijk gedrag. De Mastercourse Informatie- en documentmanagement helpt u vragen uit uw organisatie te beantwoorden en een volwaardig partner binnen uw organisatie te zijn. Tijdens de bijeenkomsten krijgt u gelegenheid een eigen praktijkcasus te presenteren en te reflecteren met diverse praktijkdocenten en medecursisten.
Voor wie?
De mastercourse is bedoeld voor iedereen die in zijn dagelijkse werk te maken heeft met het verwerken van grote hoeveelheden data. Te denken valt aan informatiemanagers, kennismanagers, DIV-adviseurs, coördinatoren DIV, recordmanagers, beleidsmedewerkers of adviseurs informatievoorziening, archivarissen, secretarissen, documentmanagers, ICT-consultants of documentalisten.
Investering
De investering in de Mastercourse Informatie – en documentmanagement bedraagt € 4.250,- (alle bedragen zijn vrijgesteld van btw). Bij het cursusgeld zijn het cursusgeld, dagarrangement en parkeerkaarten inbegrepen.
Meer informatie & inschrijven
Voor meer informatie over de Mastercourse Informatie – en documentmanagement gaat u naar de website www.erasmusacademie.nl/idm. Hier kunt u de factsheet van de opleiding aanvragen of u direct inschrijven. Of bel / mail met Mariëlle Elenbaas, Programmamanager van Erasmus Academie, 010-4082126 / elenbaas@erasmusacademie.nl.
Op vrijdag 16 februari 2018 start een nieuwe editie van de succesvolle Mastercourse Informatie- en documentmanagement. De website staat online en inschrijven hiervoor is mogelijk!
De rol van informatie binnen organisaties verandert. Dit heeft gevolgen voor wat van de huidige DIV medewerkers wordt verwacht. In een veranderende omgeving zal de DIV-er/ informatieprofessional zich moeten toeleggen op andere rollen welke andere competenties vereist!
In de mastercourse komen diverse onderwerpen aan bod waar een ‘klassieke’ DIV’er verstand van moet hebben en legt de opleiding tegelijkertijd de basis voor de ‘toekomstige’ DIV’er – de informatieprofessional. Deze informatieprofessional begrijpt na het volgen van deze opleiding hoe de digitale wereld in elkaar zit en welke gevaren er achter schuil gaan. U krijgt inzicht in de vormgeving van Information Governance.
Naast digitalisering hebben ontwikkelingen in de maatschappij en economie invloed op de verwachtingen ten aanzien van informatievoorziening. In 8 dagen tijd leert u hierover een scherpe integrale visie te ontwikkelen en verwerft u nieuwe denkkaders en verdiepende inzichten die deze strategie concreet maken.
Informatie speelt een sleutelrol in onze samenleving. De meeste gegevens slaan we tegenwoordig digitaal op en verwerken we digitaal. Organisaties en bedrijfsprocessen maken steeds frequenter gebruik van gestructureerde digitale databestanden. Het zorgdragen voor een doelmatig beheer en behoud van alle data (analoog & digitaal) roept echter nog steeds veel vragen op. In de praktijk blijkt dat veel toepassingen van documentmanagement in organisaties nog onvoldoende resultaten opleveren.
In de bijgaande factsheet treft u uitgebreide informatie aan over het volledige programma, de opzet en werkwijze van de masterclass.
Masterclass digitale transformaties in de publieke sector
Leiding geven aan digitale transformaties in de publieke sector? De samenleving wordt gedomineerd door technologie. Wat is de invloed van digitalisering? Heeft u de risico's in kaart?
The short course program is scheduled for Tuesday, April 17, 2018.
ArchSC01: Spectral Imaging—Spectral Data and Technical Aspects
8:00 – 10:00 (2 hours) Track: Advanced Imaging Instructors: Fenella France and Meghan Wilson, Library of Congress
Digital studies of library and archive collection materials are moving beyond simple RGB image capture to include spectral imaging. These non-invasive imaging systems provide specialists and researchers with a tool that can reveal additional useful and hidden information about an artifact. Basic digitization alone does not reveal everything contained within the original material, cannot detect erased writing and inks hidden by overwriting or faded because of environment, cannot identify important provenance features such as watermarks, or identify colorants to assure they are commensurate with the suggested time period for the document. These features are important for scholars, authentication, “fingerprinting,” and the care of collections. Looking at documents with a range of illumination modes—side-lighting, transmitted, and reflected light—captures these.
This course examines the connections between non-invasive spectral imaging techniques and the cultural, societal, and provenance information contained within original sources that is not captured in base digitization. Students are introduced to the range of types of spectral imaging that can be undertaken to explore unknown information hidden within the original source material.
SOD-I is dé basisopleiding voor Div'ers, medewerkers informatiebeheer en medewerkers informatiedienstverlening. Het SOD-I diploma zorgt voor goede basis met een mooi loopbaanperspectief in het informatiedomein.
Dat AVG niet langer alleen Aardappels, Vlees en Groenten betekent wist je natuurlijk al. Maar weet je ook wat de betekenis van de Omgevingswet, Block Chain, of de Digitale Agenda 2020 is voor jouw organisatie? Welke gereedschappen er zijn om Gegevensmanagement goed te organiseren in jouw gemeente? En hoe je User Stories kunt gebruiken in je gesprek met interne klanten?
Wil jij meer leren over wat je in je rol als i-professional nodig hebt om succesvol te zijn? Dan ben je van harte welkom bij de derde editie van de opleiding Gegevensmanagement.
Vraag jij je ook af hoe je in control blijft als het gaat om ontwikkelingen zoals de Digitale Agenda 2020, invoering van de Omgevingswet en blockchain? Hoe je gegevensmanagement goed organiseert in jouw gemeente? Welke instrumenten en toepassingsmogelijkheden er zijn? En wat waar werkt? Dan is de opleiding gegevensmanagement iets voor jou. De PPO-Academie heeft de opleiding gegevensmanagement ontwikkeld in partnerschap met KING en in lijn met de GEMMA referentiearchitectuur.
Deelnemers aan de eerste leergroep waarderen met name de combinatie van inhoud, randvoorwaarden en kennisdelen:
wat moet er gebeuren en hoe organiseer ik dat?
rollen, positie en hoe krijg ik mensen mee?
uitwisselen ervaringen en leren van elkaar.
Doelgroep
Informatiemanagers, Gegevensmanagers, Regisseurs informatiemanagement, Architecten, projectleiders ICT, beleidsmedewerkers ICT, Gegevensbeheerders met een coördinerende functie en anderen die vanuit hun rol actief betrokken zijn bij kwaliteit van gegevensmanagement in de organisatie.
Programma
Dag 1: Positie en het belang Gegevensmanagement
Dag 2: Organisatie & instrumenten
Dag 3: Invoeringsstrategie
Dag 4: Gegevenskwaliteit
Dag 5: Toekomstverkenning
Wanneer?
12 september
20 september
30 oktober
20 november
18 december
Waar? De bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht, op loopafstand van het Centraal Station.
Waarom? In deze opleiding worden Inhoud (welke nieuwe kennis en ontwikkelingen zijn er) Proces (welke stappen moet jouw organisatie zetten om GM succesvol in te voeren) en vaardigheden (wat heb jij in je rol als i-professional nodig om succesvol te zijn) gecombineerd en geïllustreerd met bruikbare en herkenbare praktijkvoorbeelden.
Deelnemers aan de eerdere edities waarderen met name de combinatie van inhoud, praktijk en kennis delen. Jouw actuele praktijkvraagstukken zijn het uitgangspunt. De tijd tussen de bijeenkomsten is ook onderdeel van het leertraject. Zo haal je meer rendement uit je opleiding.
De PPO-Academie heeft de opleiding Gegevensmanagement ontwikkeld in partnerschap met KING/VNG Realisatie en in lijn met de GEMMA referentiearchitectuur. De docenten beschikken over veel praktijkkennis en ervaring.
De investering in deze 5 daagse opleiding bedraagt € 2.495,00 excl. btw
In een vorig artikel schreven we dat de AVG vooral de advocatuur aan veel inkomsten helpt. Maar vlak ook de hele handel rond privacyfunctionarissen, keurmerken en zelfs activisme niet uit.
De nieuwe privacyregels oftewel Algemene Verordening Gegevensbescherming komt burgers nauwelijks ten goede. Je kunt eenvoudiger dan voorheen cookies weigeren, maar vaak ook niet. Verzoeken om opnieuw te abonneren op nieuwsbrieven wordt benut vaak niet te bevestigen, om zodoende de e-mail overvloed te beperken. Met privacybescherming heeft dit niets te maken.
Wel gunstig is de AVG voor allerhande verdienmodellen met privacy, zoals rond de Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) die voor veel organisaties verplicht is op grond van de AVG. Gerrit-Jan Zwenne spreekt van een ‘wildgroei van kostbare en opzichtig opgeklopte FG-opleidingen.’ Hij waarschuwde twee jaar geleden al voor dit fenomeen:
'Het is daarom niet heel verrassend dat allerlei cursusaanbieders sinds kort uiteenlopende FG-opleidingen zijn gaan aanbieden…De cursusprijzen liggen tussen de vijfhonderd en vijfentwintig duizend euro(!) Dat zijn forse bedragen, maar dan heb je natuurlijk wel wat. De duurdere cursussen melden opgetogen dat de deelnemer zich na afronding van de cursus ‘Gecertificeerd FG’ of zelfs ‘Certified DPO’ afgekort ‘CDPO’ mag noemen.'
Neem bijvoorbeeld de Duthler Academy van adviesbureau Duthler & Associates, opgericht door VVD Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler die nu ook met First Lawyers actief is in de AVG-markt. De Leergang Functionaris Gegevensbescherming, geleid door Ans Duthler. Prijskaartje: 30 dagdelen a 500 euro, in totaal 15.000 euro ex. BTW’
Ook hier weer de eenvoudige weg van complexe wet en onzekerheid bij organisaties via fraaie termen naar de dure diensten: ‘…wordt gefaciliteerd met een Privacy Seal. Met een Privacy Seal laat een organisatie niet alleen zien dat zij privacybescherming serieus neemt en transparant is over haar volwassenheidsniveau. Zijn laat ook zien dat zij een professioneel opgeleide FG heeft aangesteld. ‘
Een intensief programma voor business- en informatieprofessionals
IT Academy Noord-Nederland organiseert in samenwerking met de Academy for Information & Management (AI&M) voor de vierde keer de leergang "Strategisch Informatiemanagement". Het programma is vernieuwd en volledig up-to-date met de meest actuele kennis uit het veld. AI&M is opgericht door Rik Maes en is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam. AI&M heeft meer dan 30 jaar ervaring in het verzorgen van "executive" programma's op het gebied van informatiemanagement en management in een informatiesamenleving. De programma's van Rik Maes worden gekenmerkt door de mix van theorie en praktijk aangevuld met invloeden vanuit de creatieve sector. Het programma bestaat uit 6 intensieve trainingsdagen die in drie blokken gegeven worden.
Strategisch Informatiemanagement
Leervorm
Klassikaal
Duur
6 dagen
Start
24 september 2018
Locatie
Best Western Plus, Laan Corpus den Hoorn 300 te Groningen
Het data science domein ontwikkelt zich in razendsnel tempo. Deze ontwikkeling heeft grote impact op de manier waarop organisaties, in zowel de publieke als private sector, processen inrichten en uitvoeren. De impact is ook voelbaar in de samenwerking met business partners, de wijze van besluitvorming en de benodigde competenties en skills van medewerkers in iedere laag van de organisatie. Het BISS Certified Data Science Program biedt een uniek en uitdagend programma met een mix aan geavanceerde data science onderwerpen die je helpen om jezelf voor te bereiden op en deel uit te maken van deze ontwikkeling.
Unieke kans
Heeft u een sterke interesse in het verbeteren van uw technische data science skills en competenties, dan is dit uw kans om klaargestoomd te worden door een groep gespecialiseerde BISS experts die aan de frontlinie staan van technologische data science
3-daagse cursus waarin u leert de kwaliteit van de informatiedienstverlening te beoordelen, bij te sturen en te borgen.
Met het toenemende belang van informatie en informatiebeheer neemt ook de noodzaak tot kwaliteitsbewaking toe. De informatie waarmee organisaties werken moet immers van de gewenste kwaliteit zijn. Kwaliteitszorg in de informatiedienstverlening is dus van groot belang.
Resultaat
Na afloop van de cursus kan de deelnemer een start maken met kwaliteitszorg in de informatiedienstverlening binnen de eigen organisatie.
Doelgroep
De cursus is bedoeld voor senior medewerkers in de informatiedienstverlening die verantwoordelijk zijn voor kwaliteit en de borging hiervan...
De Master Managing Information & Sustainable Change start weer in januari 2019 bij de VUCA Academy in hartje Amsterdam. Je kunt ook een los semester volgen. 16 januari start Discours van het Informatietijdperk en precies een week later, op 23 januari, start Dilemma's in het Informatietijdperk. Meer informatie vind je op http://www.vuca-academy.nl/programmas/
Op 23 januari 2019 start de 8-daagse opleiding tot ‘Records Manager Digitale Informatie’ (RMDI) weer van DO Consultancy & The Information Academy.
In deze opleiding komt naast de basiskennis die elke 'digitale DIV-er' als Records Manager nodig heeft om zijn dagelijkse taken te kunnen uitvoeren, ook diepgaandere actuele content-items aan bod, zoals digitaal documentbeheer, de voorkeursbestandsformaten van het Nationaal Archief, web- en sociale media archivering, AVG, privacy, beveiliging, metadata, TMLO, DUTO, etc.
6-daagse cursus die u kennis, inzicht en vaardigheden geeft om gestructureerd de data binnen uw organisatie optimaal in te zetten ter verbetering van de bedrijfsvoering.
Correcte, tijdige en complete data en informatie vormen de slagader voor efficiënte bedrijfsvoering en besluitvorming in iedere organisatie. Met een data-architectuur, inclusief regels, modellen en standaarden, heeft een organisatie een krachtig hulpmiddel om te zorgen dat de gegevens in IT- systemen voldoen aan de opgestelde normen. Hierdoor kan gegevensuitwisseling veel efficiënter en goedkoper plaatsvinden.
Yvonne Welings
Records Manager Digitale Informatie
8-daagse opleiding
In deze 8-daagse opleiding tot 'Records Manager Digitale Informatie' (RMDI) komt naast de basiskennis die elke Records Manager nodig heeft om zijn dagelijkse taken te kunnen uitvoeren, ook actuele content-items aan bod.
Deze opleiding is zo opgezet, dat deze geschikt en toegankelijk is voor iedereen die met het DIV-vakgebied bezig is. Door de opbouw van de opleiding is de RMDI zowel geschikt voor mensen die onlangs in het vakgebied gestart zijn als voor mensen die meer verdieping zoeken.
Gedurende 8 lesdagen in circa 4 maanden, wordt de cursist opgeleid tot een volwaardige Records Manager van Digitale Informatie. Er worden actuele onderwerpen behandeld, waaronder : ISO 15489, PDF/A, sociale media, information governance, datalekken, privacy, website-archivering, documentbeveiliging, metadata, etc. Ook hoe om te gaan met de vernieuwende rol en positie van de DIV-er is onderdeel van deze opleiding.
Startdata voor de opleiding :
13 april 2017 in Amersfoort
17 mei 2017 in Landgraaf
Voor meer informatie en het volledige overzicht van de opleiding kunt u terecht op www.doconsultancy.net
22 Feb 2017
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/relevante-opleidingen-cursus
23 Feb 2017
Yvonne Welings
Organisaties die gericht zijn op kennis en informatie, zoals bijvoorbeeld bibliotheken, archieven en documentatiecentra van overheidsdiensten, hebben al jaren te maken met grote veranderingen en vernieuwingen in het informatievak.
In hoeverre sluiten bestaande opleidingen nog aan bij de vaardigheden die bibliothecarissen, archivarissen en andere professionals in het kennis- en informatiedomein tegenwoordig en in de toekomst nodig hebben? Tot welke vaardigheden zou een opleiding voor deze sectoren moeten opleiden? Is er behoefte aan een (mogelijk gecombineerde Vlaams-Nederlandse) opleiding op HBO of universitair niveau waar deze vaardigheden centraal staan?
Vragen die aan de orde komen in een Vlaams-Nederlands onderzoek dat in opdracht van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) en de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) van start is gegaan. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kasperkovitz beleidsonderzoek en advies in samenwerking met onderzoeks- en adviesbureau Dialogic.
Om deze vragen te beantwoorden willen wij middels een online enquête onder bibliotheken, archieven, overheidsdiensten, bedrijven met een kennis- en informatiefunctie en non profit expertisecentra de behoeften qua opleidingen voor hun toekomstige informatieprofessionals peilen.
Wij willen u uitnodigen om deze enquête in te vullen. Indien u denkt dat een collega beter in staat is deze enquête in te vullen, kunt u onze vraag naar hem of haar doorsturen. Het invullen duurt ongeveer vijftien minuten. De resultaten worden anoniem verwerkt en alleen gebruikt voor dit onderzoek.
Klik op de volgende link om de enquête in te vullen: https://dialogic.datacoll.net/pybybpmhjg?l=nl
U kunt de enquête tot uiterlijk 14 mei invullen. Neem bij vragen gerust contact op met Leonie Hermanussen via hermanussen@dialogic.nl.
2 Mei 2017
IMF Academy
Post-HBO opleiding Informatiemanagement en Bedrijfsvoering
Start 9 oktober 2017
In deze 15-daagse officiële post-HBO opleiding wordt u opgeleid tot een breed inzetbare informatieprofessional op het snijvlak van Business & IT.
De focus ligt op het ontwikkelen van vakinhoudelijke kennis en de daaraan gerelateerde competenties. In de lessen wordt uw kennis op tal van onderwerpen vergroot. In huiswerkopdrachten leert u deze kennis direct toe te passen. De docenten verschaffen u een goede basis met betrekking tot best practices, waarbij zowel de theoretische kant als de praktische toepasbaarheid uitgebreid aan bod komen.
De opleiding bestaat uit 15 modules van telkens één dag. De modules zijn opgedeeld in 4 samenhangende thema’s:
Na het succesvol afronden van deze post-HBO opleiding ontvangt u het officiële post-HBO Registeropleidingsdiploma en wordt u ingeschreven in het landelijk Register van Deelnemers.
Wilt u meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met International Management Forum (IMF) op via info@imf-online.com of bel 040 246 0220. U kunt de brochure aanvragen via onze website.
24 Mei 2017
Yvonne Welings
Digitaal document management en de verwerking van databestanden!
Op vrijdag 19 februari 2018 start een nieuwe editie van de succesvolle Mastercourse Informatie – en documentmanagement. De rol van informatie binnen organisaties verandert. Daarmee verandert ook de rol van de informatieprofessional. Naast digitalisering hebben ontwikkelingen in de maatschappij en economie invloed op de verwachtingen ten aanzien van informatievoorziening. In acht dagen leren deelnemers hierover een scherpe visie te ontwikkelen.
Informatie speelt een sleutelrol in onze samenleving. De meeste gegevens slaan we tegenwoordig digitaal op en verwerken wij digitaal. Organisaties en bedrijfsprocessen maken steeds frequenter gebruik van gestructureerde digitale databestanden. Het zorgdragen voor een doelmatig beheer en behoud van alle data (analoog & digitaal) roept echter nog steeds veel vragen op. In de praktijk blijkt dat veel toepassingen van documentmanagement in organisaties nog onvoldoende resultaten opleveren.
Het merendeel van de problemen is niet te wijten aan technologisch falen, maar wordt veroorzaakt door mismanagement en door factoren van menselijk gedrag. De Mastercourse Informatie- en documentmanagement helpt u vragen uit uw organisatie te beantwoorden en een volwaardig partner binnen uw organisatie te zijn. Tijdens de bijeenkomsten krijgt u gelegenheid een eigen praktijkcasus te presenteren en te reflecteren met diverse praktijkdocenten en medecursisten.
Voor wie?
De mastercourse is bedoeld voor iedereen die in zijn dagelijkse werk te maken heeft met het verwerken van grote hoeveelheden data. Te denken valt aan informatiemanagers, kennismanagers, DIV-adviseurs, coördinatoren DIV, recordmanagers, beleidsmedewerkers of adviseurs informatievoorziening, archivarissen, secretarissen, documentmanagers, ICT-consultants of documentalisten.
Investering
De investering in de Mastercourse Informatie – en documentmanagement bedraagt € 4.250,- (alle bedragen zijn vrijgesteld van btw). Bij het cursusgeld zijn het cursusgeld, dagarrangement en parkeerkaarten inbegrepen.
Meer informatie & inschrijven
Voor meer informatie over de Mastercourse Informatie – en documentmanagement gaat u naar de website www.erasmusacademie.nl/idm. Hier kunt u de factsheet van de opleiding aanvragen of u direct inschrijven. Of bel / mail met Mariëlle Elenbaas, Programmamanager van Erasmus Academie, 010-4082126 / elenbaas@erasmusacademie.nl.
Kijk op www.erasmusacademie.nl voor het complete opleidingsaanbod.
4 Jul 2017
Yvonne Welings
De gratis online cursus 'Leren preserveren' is beschikbaar
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/de-gratis-online-cursus-l...
6 Jul 2017
Yvonne Welings
SOD I volgen lukt nog steeds via de GO:
https://www.goopleidingen.nl/sod1
1 Aug 2017
Yvonne Welings
Amsterdam investeert in nieuwe opleiding digitalisering
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/amsterdam-investeert-in-o...
8 Aug 2017
Yvonne Welings
https://www.pblq.nl/nl/opleidingen/big-data-beleid
24 Aug 2017
Yvonne Welings
Nieuwe omgevingswet:
Ateliersessie UIVO - Uitvoering Informatievoorziening Omgevingswet
https://www.kinggemeenten.nl/collectief-gemeentelijke-digitaliserin...
28 Aug 2017
Yvonne Welings
Cursus privacyrecht
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/1-daagse-basiscursus-inle...
30 Aug 2017
Yvonne Welings
Nieuwe opleiding voor informatiemanagement gemeenten
http://www.ienm.nl/simg
2 Sept 2017
Yvonne Welings
https://goopleidingen.nl/recordsmanagement-en-governance-sharepoint
10 Sept 2017
Yvonne Welings
E-mailarchivering GO
https://goopleidingen.nl/e-mailarchivering-en-management
27 Sept 2017
Yvonne Welings
Wie biedt toekomstige archivarissen een stageplek?
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/stageplekken-gezocht-voor...
8 Okt 2017
Yvonne Welings
Nieuwe opleiding met toekomst:Certified Compliance Officer (CCO)
https://www.nibesvv.nl/opleiding/certified-compliance-officer-cco.h...
8 Okt 2017
Yvonne Welings
Op vrijdag 16 februari 2018 start een nieuwe editie van de succesvolle Mastercourse Informatie- en documentmanagement. De website staat online en inschrijven hiervoor is mogelijk!
De rol van informatie binnen organisaties verandert. Dit heeft gevolgen voor wat van de huidige DIV medewerkers wordt verwacht. In een veranderende omgeving zal de DIV-er/ informatieprofessional zich moeten toeleggen op andere rollen welke andere competenties vereist!
In de mastercourse komen diverse onderwerpen aan bod waar een ‘klassieke’ DIV’er verstand van moet hebben en legt de opleiding tegelijkertijd de basis voor de ‘toekomstige’ DIV’er – de informatieprofessional. Deze informatieprofessional begrijpt na het volgen van deze opleiding hoe de digitale wereld in elkaar zit en welke gevaren er achter schuil gaan. U krijgt inzicht in de vormgeving van Information Governance.
Naast digitalisering hebben ontwikkelingen in de maatschappij en economie invloed op de verwachtingen ten aanzien van informatievoorziening. In 8 dagen tijd leert u hierover een scherpe integrale visie te ontwikkelen en verwerft u nieuwe denkkaders en verdiepende inzichten die deze strategie concreet maken.
Informatie speelt een sleutelrol in onze samenleving. De meeste gegevens slaan we tegenwoordig digitaal op en verwerken we digitaal. Organisaties en bedrijfsprocessen maken steeds frequenter gebruik van gestructureerde digitale databestanden. Het zorgdragen voor een doelmatig beheer en behoud van alle data (analoog & digitaal) roept echter nog steeds veel vragen op. In de praktijk blijkt dat veel toepassingen van documentmanagement in organisaties nog onvoldoende resultaten opleveren.
In de bijgaande factsheet treft u uitgebreide informatie aan over het volledige programma, de opzet en werkwijze van de masterclass.
Inschrijven kan direct via onze website www.erasmusacademie.nl/idm. Wanneer u nog aanvullende vragen heeft neemt u dan telefonisch contact met ons op via 010-408 21 26 of per mail: elenbaas@erasmusacademie.nl
13 Okt 2017
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/ciso-workshops-adviseren-...
CISO workshops
17 Nov 2017
Yvonne Welings
Belangstellingsregistratie gestart voor deelname aan leergang Privacy
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/belangstellingsregistrati...
1 Dec 2017
Yvonne Welings
Leren preserveren
http://www.ncdd.nl/news/cursus-leren-preserveren-8-beoordeeld/
12 Dec 2017
Yvonne Welings
Masterclass digitale transformaties in de publieke sector
Leiding geven aan digitale transformaties in de publieke sector? De samenleving wordt gedomineerd door technologie. Wat is de invloed van digitalisering? Heeft u de risico's in kaart?
https://www.utwente.nl/onderwijs/professional-learning-and-developm...
12 Dec 2017
Yvonne Welings
The short course program is scheduled for Tuesday, April 17, 2018.
ArchSC01: Spectral Imaging—Spectral Data and Technical Aspects
8:00 – 10:00 (2 hours)
Track: Advanced Imaging
Instructors: Fenella France and Meghan Wilson, Library of Congress
Digital studies of library and archive collection materials are moving beyond simple RGB image capture to include spectral imaging. These non-invasive imaging systems provide specialists and researchers with a tool that can reveal additional useful and hidden information about an artifact. Basic digitization alone does not reveal everything contained within the original material, cannot detect erased writing and inks hidden by overwriting or faded because of environment, cannot identify important provenance features such as watermarks, or identify colorants to assure they are commensurate with the suggested time period for the document. These features are important for scholars, authentication, “fingerprinting,” and the care of collections. Looking at documents with a range of illumination modes—side-lighting, transmitted, and reflected light—captures these.
This course examines the connections between non-invasive spectral imaging techniques and the cultural, societal, and provenance information contained within original sources that is not captured in base digitization. Students are introduced to the range of types of spectral imaging that can be undertaken to explore unknown information hidden within the original source material.
http://www.imaging.org/Site/IST/Conferences/Archiving/Archiving_Hom...
27 Dec 2017
Yvonne Welings
Beroepsvereniging KNVI herprofileert vak van de informatieprofessional
http://wqd.nl/kWOY
13 Jan 2018
Yvonne Welings
SOD-I is dé basisopleiding voor Div'ers, medewerkers informatiebeheer en medewerkers informatiedienstverlening. Het SOD-I diploma zorgt voor goede basis met een mooi loopbaanperspectief in het informatiedomein.
https://goopleidingen.nl/sod-i
1 Jun 2018
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/seminarreeks-over-wet-ope...
6 Jun 2018
Yvonne Welings
Opleiding Gegevensmanagement PPO-academie
Dat AVG niet langer alleen Aardappels, Vlees en Groenten betekent wist je natuurlijk al. Maar weet je ook wat de betekenis van de Omgevingswet, Block Chain, of de Digitale Agenda 2020 is voor jouw organisatie? Welke gereedschappen er zijn om Gegevensmanagement goed te organiseren in jouw gemeente? En hoe je User Stories kunt gebruiken in je gesprek met interne klanten?
Wil jij meer leren over wat je in je rol als i-professional nodig hebt om succesvol te zijn? Dan ben je van harte welkom bij de derde editie van de opleiding Gegevensmanagement.
Vraag jij je ook af hoe je in control blijft als het gaat om ontwikkelingen zoals de Digitale Agenda 2020, invoering van de Omgevingswet en blockchain? Hoe je gegevensmanagement goed organiseert in jouw gemeente? Welke instrumenten en toepassingsmogelijkheden er zijn? En wat waar werkt? Dan is de opleiding gegevensmanagement iets voor jou. De PPO-Academie heeft de opleiding gegevensmanagement ontwikkeld in partnerschap met KING en in lijn met de GEMMA referentiearchitectuur.
Deelnemers aan de eerste leergroep waarderen met name de combinatie van inhoud, randvoorwaarden en kennisdelen:
Doelgroep
Informatiemanagers, Gegevensmanagers, Regisseurs informatiemanagement, Architecten, projectleiders ICT, beleidsmedewerkers ICT, Gegevensbeheerders met een coördinerende functie en anderen die vanuit hun rol actief betrokken zijn bij kwaliteit van gegevensmanagement in de organisatie.
Programma
Wanneer?
Waar?
De bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht, op loopafstand van het Centraal Station.
Waarom?
In deze opleiding worden Inhoud (welke nieuwe kennis en ontwikkelingen zijn er) Proces (welke stappen moet jouw organisatie zetten om GM succesvol in te voeren) en vaardigheden (wat heb jij in je rol als i-professional nodig om succesvol te zijn) gecombineerd en geïllustreerd met bruikbare en herkenbare praktijkvoorbeelden.
Deelnemers aan de eerdere edities waarderen met name de combinatie van inhoud, praktijk en kennis delen. Jouw actuele praktijkvraagstukken zijn het uitgangspunt. De tijd tussen de bijeenkomsten is ook onderdeel van het leertraject. Zo haal je meer rendement uit je opleiding.
De PPO-Academie heeft de opleiding Gegevensmanagement ontwikkeld in partnerschap met KING/VNG Realisatie en in lijn met de GEMMA referentiearchitectuur. De docenten beschikken over veel praktijkkennis en ervaring.
De investering in deze 5 daagse opleiding bedraagt € 2.495,00 excl. btw
Inschrijven?
Kan via https://ppo-academie.nl/aanmelden/ of via een reply op deze mail.
10 Jun 2018
Yvonne Welings
https://goopleidingen.nl/e-mailarchivering-en-management
13 Jun 2018
Yvonne Welings
https://www.netkwesties.nl/1256/avg-ook-handel-rond-fg-cursuswezen-...
AVG ook handel rond FG, cursuswezen en keurmerken
De nieuwe privacyregels oftewel Algemene Verordening Gegevensbescherming komt burgers nauwelijks ten goede. Je kunt eenvoudiger dan voorheen cookies weigeren, maar vaak ook niet. Verzoeken om opnieuw te abonneren op nieuwsbrieven wordt benut vaak niet te bevestigen, om zodoende de e-mail overvloed te beperken. Met privacybescherming heeft dit niets te maken.
Wel gunstig is de AVG voor allerhande verdienmodellen met privacy, zoals rond de Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) die voor veel organisaties verplicht is op grond van de AVG. Gerrit-Jan Zwenne spreekt van een ‘wildgroei van kostbare en opzichtig opgeklopte FG-opleidingen.’ Hij waarschuwde twee jaar geleden al voor dit fenomeen:
'Het is daarom niet heel verrassend dat allerlei cursusaanbieders sinds kort uiteenlopende FG-opleidingen zijn gaan aanbieden…De cursusprijzen liggen tussen de vijfhonderd en vijfentwintig duizend euro(!) Dat zijn forse bedragen, maar dan heb je natuurlijk wel wat. De duurdere cursussen melden opgetogen dat de deelnemer zich na afronding van de cursus ‘Gecertificeerd FG’ of zelfs ‘Certified DPO’ afgekort ‘CDPO’ mag noemen.'
Neem bijvoorbeeld de Duthler Academy van adviesbureau Duthler & Associates, opgericht door VVD Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler die nu ook met First Lawyers actief is in de AVG-markt. De Leergang Functionaris Gegevensbescherming, geleid door Ans Duthler. Prijskaartje: 30 dagdelen a 500 euro, in totaal 15.000 euro ex. BTW’
Ook hier weer de eenvoudige weg van complexe wet en onzekerheid bij organisaties via fraaie termen naar de dure diensten: ‘…wordt gefaciliteerd met een Privacy Seal. Met een Privacy Seal laat een organisatie niet alleen zien dat zij privacybescherming serieus neemt en transparant is over haar volwassenheidsniveau. Zijn laat ook zien dat zij een professioneel opgeleide FG heeft aangesteld. ‘
25 Jun 2018
Yvonne Welings
Echt een aanrader deze cursus IT audit, wie heeft belangstelling die te gaan volgen?
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/training-it-audit-essential…
16 Jul 2018
Yvonne Welings
https://www.vhic.nl/opleidingen/aanbod/cursus-praktijkdagen-regelge...
29 Aug 2018
Yvonne Welings
Een intensief programma voor business- en informatieprofessionals
IT Academy Noord-Nederland organiseert in samenwerking met de Academy for Information & Management (AI&M) voor de vierde keer de leergang "Strategisch Informatiemanagement". Het programma is vernieuwd en volledig up-to-date met de meest actuele kennis uit het veld. AI&M is opgericht door Rik Maes en is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam. AI&M heeft meer dan 30 jaar ervaring in het verzorgen van "executive" programma's op het gebied van informatiemanagement en management in een informatiesamenleving. De programma's van Rik Maes worden gekenmerkt door de mix van theorie en praktijk aangevuld met invloeden vanuit de creatieve sector. Het programma bestaat uit 6 intensieve trainingsdagen die in drie blokken gegeven worden.
Strategisch Informatiemanagement
5 Sept 2018
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/go-cursus-grip-op-ongedee...
6 Sept 2018
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/vliegende-start-voor-rijk...
7 Sept 2018
Yvonne Welings
Het data science domein ontwikkelt zich in razendsnel tempo. Deze ontwikkeling heeft grote impact op de manier waarop organisaties, in zowel de publieke als private sector, processen inrichten en uitvoeren. De impact is ook voelbaar in de samenwerking met business partners, de wijze van besluitvorming en de benodigde competenties en skills van medewerkers in iedere laag van de organisatie. Het BISS Certified Data Science Program biedt een uniek en uitdagend programma met een mix aan geavanceerde data science onderwerpen die je helpen om jezelf voor te bereiden op en deel uit te maken van deze ontwikkeling.
Unieke kans
Heeft u een sterke interesse in het verbeteren van uw technische data science skills en competenties, dan is dit uw kans om klaargestoomd te worden door een groep gespecialiseerde BISS experts die aan de frontlinie staan van technologische data science
https://www.ou.nl/-/biss-certified-data-science-program-start-oktob...
22 Sept 2018
Yvonne Welings
https://www.beeldengeluid.nl/bezoek/agenda/winter-school-audiovisua...
24 Sept 2018
Yvonne Welings
De opleiding Strategisch Informatiemanagement voor Gemeenten 2018
https://www.viag.nl/viag-opleidingsportal/opleidingen-afgestemd/aca...
1 Okt 2018
Yvonne Welings
Wat opleidingen bij GO,
https://goopleidingen.nl/alle-opleidingen?filter=DIV%2C%20Informati...
19 Okt 2018
Yvonne Welings
Kwaliteitszorg
3-daagse cursus waarin u leert de kwaliteit van de informatiedienstverlening te beoordelen, bij te sturen en te borgen.
Met het toenemende belang van informatie en informatiebeheer neemt ook de noodzaak tot kwaliteitsbewaking toe. De informatie waarmee organisaties werken moet immers van de gewenste kwaliteit zijn. Kwaliteitszorg in de informatiedienstverlening is dus van groot belang.
Resultaat
Na afloop van de cursus kan de deelnemer een start maken met kwaliteitszorg in de informatiedienstverlening binnen de eigen organisatie.
Doelgroep
De cursus is bedoeld voor senior medewerkers in de informatiedienstverlening die verantwoordelijk zijn voor kwaliteit en de borging hiervan...
https://goopleidingen.nl/module/kwaliteitszorg
24 Okt 2018
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/dataficering-ontwikkeling...
29 Okt 2018
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/events/functioneel-beheer-in-de-publieke...
3 Dec 2018
Eric Kokke
Op 15 januari start er weer een uitvoering van de SOD-I opleiding op locatie Utrecht.
Via de modules
- Ken je organisatie
- Informatiebeheer
- Klantgericht Communiceren
- Beheren van Informatiesystemen
leg je een prima basis in het vakgebied Informatiebeheer. Meer informatie: https://goopleidingen.nl/module/sod-i
3 Dec 2018
Anna Snel
De Master Managing Information & Sustainable Change start weer in januari 2019 bij de VUCA Academy in hartje Amsterdam. Je kunt ook een los semester volgen. 16 januari start Discours van het Informatietijdperk en precies een week later, op 23 januari, start Dilemma's in het Informatietijdperk. Meer informatie vind je op http://www.vuca-academy.nl/programmas/
3 Dec 2018
Dominique Hermans
Op 23 januari 2019 start de 8-daagse opleiding tot ‘Records Manager Digitale Informatie’ (RMDI) weer van DO Consultancy & The Information Academy.
In deze opleiding komt naast de basiskennis die elke 'digitale DIV-er' als Records Manager nodig heeft om zijn dagelijkse taken te kunnen uitvoeren, ook diepgaandere actuele content-items aan bod, zoals digitaal documentbeheer, de voorkeursbestandsformaten van het Nationaal Archief, web- en sociale media archivering, AVG, privacy, beveiliging, metadata, TMLO, DUTO, etc.
Voor meer informatie en het aanmelden kun je terecht op http://www.theinformationacademy.nl/opleidingen/8-daagse-opleiding-...
3 Dec 2018
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/online-de-gratis-national...
2 Jan 2019
Yvonne Welings
https://goopleidingen.nl/module/data-architectuur-en-datamanagement
Data-architectuur en datamanagement
6-daagse cursus die u kennis, inzicht en vaardigheden geeft om gestructureerd de data binnen uw organisatie optimaal in te zetten ter verbetering van de bedrijfsvoering.
Correcte, tijdige en complete data en informatie vormen de slagader voor efficiënte bedrijfsvoering en besluitvorming in iedere organisatie. Met een data-architectuur, inclusief regels, modellen en standaarden, heeft een organisatie een krachtig hulpmiddel om te zorgen dat de gegevens in IT- systemen voldoen aan de opgestelde normen. Hierdoor kan gegevensuitwisseling veel efficiënter en goedkoper plaatsvinden.
14 Jan 2019
Yvonne Welings
Cursus leren preserveren
Tijdens deze introductiecursus zet je de eerste stappen in het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed.
https://lerenpreserveren.nl/
15 Jan 2019
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/gocast-een-podcastserie-v...
1 Feb 2019
Yvonne Welings
https://www.vngacademie.nl/Nieuws/leerreis-omgevingswet---met-een-k...
12 Feb 2019
Yvonne Welings
https://www.eur.nl/erasmusacademie/nieuws/de-informatiechaos-de-baa...
12 Feb 2019
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/leergang-privacy-van-wbp-...
12 Mrt 2019