Alle RHC's moeten voor hun niet Rijksdeel op zoek naar een ander e-Depot. onlangs koos Noord-Holland voor Preservica. Het Drents Archief en Meppel gaan voor een e-Depot, welke leverancier het is vermeldt het nieuwsbericht niet.
De gemeente Meppel heeft zich als eerste aangesloten bij het Drents Archief voor de ontwikkeling van een nieuwe, digitale archiefbewaarplaats. De twee instanties zijn een proef gestart met het zogenaamde Drentse e-depot.
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft onlangs een meerjarig contract getekend met bibliotheeksoftwareleverancier Ex Libris voor het gebruik van het digitaal archiveringssysteem Rosetta. Zo kan de KB haar huidige en toekomstige digitale collecties veilig bewaren en toegankelijk houden voor de lange termijn.
DeKBwas in 2003 de eerste organisatie ter wereld met een digitaal archief voor publicaties, het zogeheten e-Depot. Dit is in 2010 al eens vervangen, maar inmiddels is ook het huidige systeem toe aan vernieuwing. Dat komt doordat het volume aan digitaal materiaal enorm is toegenomen.
Het aangekochteRosettais een Digital Asset Management and Preservation System (DAMPS) en biedt de KB nieuwe mogelijkheden om haar digitale collecties efficiënt en betrouwbaar te bewaren. Deze oplossing kwam na een aanbesteding als beste uit de bus. De komende maanden wordt Rosetta in gebruik genomen en zal de KB tientallen miljoenen digitale publicaties migreren van het huidige naar het nieuwe systeem. Het gaat hierbij niet alleen om gedigitaliseerde boeken, kranten en tijdschriften, maar ook om e-books, het webarchief en miljoenen wetenschappelijke artikelen. In totaal betreft het ruim een half miljard bestanden en metadatarecords.
Gemeente Coevorden start met vullen van eigen digitaal archief
De gemeente Coevorden is gestart met het vullen van een digitaal archief. Het zogenaamde e-depot moet in augustus 2021, wanneer Coevorden de culturele gemeente van Drenthe is, deels zijn gevuld met digitale culturele en historische bestanden.
Met het e-depot komt Coevorden tegemoet aan de wensen van bewoners en geïnteresseerden om digitaal, snel en betrekkelijk eenvoudig informatie te zoeken en te vinden. Het e-depot wordt gevuld met informatie over geboortes, trouwerijen en overlijdens, maar ook historische verhalen, plattegronden en foto’s van gebouwen en dorpen en informatie die permanent bewaard moet blijven.
De gemeente Oldambt neemt volledige DMS inhoud op in het E-depot.
DiVault heeft in opdracht van de gemeente Oldambt de volledige inhoud van het oude DMS systeem Corsa, opgenomen in het E-depot. Het betreft meer dan 550.000 bestanden met zowel te vernietigen als duurzaam te bewaren informatie. Op basis van een door DiVault aangeleverde technische analyse hebben de DIV medewerkers van de gemeente gezorgd dat informatie opgeschoond en verrijkt werd alvorens deze ge-exporteerd, georganiseerd en ge-ingest werd in het E-depot. Het Corsa-systeem is hiermee volledig afgebouwd en de ambtenaren kunnen de bijgewerkte en geselecteerde informatie nu direct raadplegen via het E-depot. Gezien de uitgebreide en gebruikersvriendelijke zoekmogelijkheden zijn de eerste reacties zeer positief. Het gebruik van het E-depot als centrale informatiebron is daarmee ook enorm toegenomen.
In de workshop Wegwijzer Certificering nemen we je aan de hand van praktijkcases mee in de gloednieuwe Wegwijzer Voorkeursformaten. We leggen uit wat certificering is, wat het betekent voor de betrouwbaarheid van je digitale archief en laten zien wat er nodig is bij het opzetten en uitvoeren van een certificeringstraject. We laten je zien hoe je de hulpmiddelen uit de Wegwijzer voor je eigen instelling kunt gebruiken en er is volop tijd voor het stellen van vragen aan ervaringsdeskundigen.
Het Nationaal Archief ondersteunt het duurzaam bewaren en toegankelijk houden van digitale informatie. Rijksoverheidsorganisaties kunnen informatieobjecten uitplaatsen die (nog) niet hoeven te worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats. Maar die wel duurzaam toegankelijk moeten blijven.
Uitgeplaatste informatieobjecten zijn informatieobjecten van rijksoverheidsorganisaties die niet of nog niet hoeven te worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats. Het beheer van deze informatieobjecten wordt overgedragen aan het Nationaal Archief zonder dat het zorgdragerschap en de verantwoordelijkheid voor deze informatieobjecten wijzigen
Digitaal archief uitplaatsen
Het Nationaal Archief ondersteunt het duurzaam bewaren en toegankelijk houden van digitale informatie. Rijksoverheidsorganisaties kunnen informatieobjecten uitplaatsen die (nog) niet hoeven te worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats. Maar die wel duurzaam toegankelijk moeten blijven.
Overheden gaan steeds meer digitaal werken. Het belang van digitale duurzaamheid neemt daarmee in een snel tempo toe. Maar wat is nu eigenlijk digitale duurzaamheid en wat betekent dat voor u? De centrale vraag bij digitale duurzaamheid is: hoe kunnen overheidsorganisaties eenmaal opgeslagen informatie zo bewaren en beheren dat deze informatie in de tijd gezien beschikbaar, toegankelijk, leesbaar en bruikbaar blijft?
De uitdagingen rondom digitale duurzaamheid ontstaan doordat apparatuur, programmatuur, bestandsformaten en opslagmedia die gebruikt worden bij het opslaan en lezen van informatie in de loop van de tijd veranderen of zelfs verdwijnen.
De gemeente ’s-Hertogenbosch gaat zijn digitale informatie voor de lange termijn bewaren in een elektronisch archief, e-depot genoemd. De gemeente werkt al zo’n twintig jaar digitaal en het is de bedoeling dat informatie die openbaar is, ook op de langere termijn toegankelijk blijft en straks ook voor het publiek beschikbaar komt.
DiVault geeft periodiek presentaties over actuele onderwerpen rond DIgitale Archivering / E-depot
In 2017 heeft DiVault voor de gemeente Oldambt op basis van de richtlijnen van de VNG en het OpenRaadsInformatiemodel (ORI) video/audiotulen opgenomen in het E-depot. Uitgangspunt voor de gemeente en DiVault waren dat de samengestelde bestanden in een duurzaam formaat worden opgeslagen en dat de informatie op dezelfde manier toegankelijkheid blijft als bij hun huidige raadsinformatie leverancier. Uiteindelijk zijn de bestanden uit meerdere bronnen van onder andere Company Webcast, eBabs en Archiefweb.eu, verzameld gecontroleerd en gecomplenteerd voordat deze zijn opgenomen in het E-depot. Het webinar laat zien hoe het gehele traject is aangepakt, welke ervaringen er zijn opgedaan en wat het resultaat is.
Het Regionaal Archief Alkmaar samen met leverancier Gemeenteoplsosingen en gemeenten zelf is er in geslaagd videotulen in het e-depot op te nemen.
Het archief heeft belangrijke documenten over aansluiting en voorwaarden gepubliceerd op de website:
Het Regionaal Archief heeft in 2016 de opdracht gekregen van het Algemeen Bestuur om voorbereidingen te treffen voor de inrichting van een regionaal e-depot. Met het e-depot kan het digitaal informatiebeheer en de toegankelijkheid van digitale informatie van alle aangesloten gemeenten en leden van de Gemeenschappelijke Regeling duurzaam worden geborgd. Het e-depot is in de zomer van 2019 live gegaan. In de voorbereidingen hiervoor is een aantal documenten opgesteld die als leidraad dienen voor aansluiting op het e-depot.
1 juli 2021: Gemeente Laarbeek start E-depot traject.
In navolging van de Gemeente Bladel en de Gemeente Someren gaat per 1 juli 2021 ook de Gemeente Laarbeek aan de slag met hun eigen E-depot. Zo kunnen zij zelf hun informatie die duurzaam moet worden bewaard organiseren en veiligstellen. Indien nodig conform de selectielijst vernietigen danwel overbrengen naar het E-depot van het RHC Eindhoven.
National library of the Netherlands receives CoreTrustSeal for its e-Depot
The e-Depot of the KB, the national library of the Netherlands, has been awarded the CoreTrustSeal for Trustworthy Data Repositories. The CoreTrustSeal offers an internationally recognized certification in the area of digital preservation. This certificate is an important recognition for all activities aimed at preserving the KB’s digital collections and keeping them accessible. It proves that the national library of the Netherlands adheres to the core level of requirements needed to sustain a trustworthy digital archive.
Lily Knibbeler, Director General of the KB states that receiving the certificate is an important milestone and also an encouragement: ‘Our digital collections are invaluable and should be accessible and usable for everyone, including future generations. To achieve this goal we are working consistently and transparently towards preservation of our collections. The CoreTrustSeal-certificate shows that we do this in a reliable way. This motivates us to keep improving ourselves in this area.’
The process of applying for CoreTrustSeal started in 2018 and the application was finally approved the 18th of June. As part of our application all relevant policy documents and procedures have been made publicly available onwww.kb.nl/certification.
Goed nieuws voor alle overheden die voor hun digitale archief gebruik maken of willen maken van onze digitale e-depotomgeving. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft onlangs besloten zich te oriënteren op een eigen voorziening. Inmiddels is de aanbestedingsprocedure afgerond. Daarbij is Preservica als winnaar uit de bus gekomen, meer specifiek de Cloud Edition Professional. Met dit nieuwe e-depot hopen we onze klanten nóg beter te bedienen.
Het BHIC woonde al een aantal jaren in bij de e-depotvoorziening van het Nationaal Archief en het BHIC beheert hier al de nodige terabytes. Echter, het Rijk heeft besloten om per 1 januari 2024 uit te treden uit de gemeenschappelijke regelingen die de Regionale Historische Centra (RHC’s) aansturen. Dit vormde de trigger om ons te gaan concentreren op een eigen voorziening.
Behoud digitaal archief Het e-depot is een ruimte waar digitale informatie kan worden bewaard en beheerd. Speerpunt hierbij is dat de houdbaarheid van informatie over langere tijd kan worden gewaarborgd. Het is dus bedoeld voor digitaal archief. Het gaat dan onder meer om informatie van de deelnemers aan het BHIC (provincie, gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen). Daarnaast acquireert het BHIC ook archieven van particuliere archiefvormers zoals verenigingen, stichtingen, bedrijven en instellingen en uiteraard persoonlijke collecties. Voor zover deze digitaal geboren zijn, zullen deze eveneens worden opgenomen in het e-depot.
Kilometers stellingkasten versus e-depot Onze bewaarruimte bestaat nu nog voornamelijk uit kilometers stellingkasten waarin vele archiefstukken worden bewaard. Het digitale tijdperk stelt echter andere eisen aan de manier waarop informatie wordt bewaard, zeker nu steeds meer overheden de omslag naar digitaal werken volledig hebben ingezet. De urgentie om informatie duurzaam te bewaren neemt dan ook zienderogen toe. Dat vraagt om een andere benadering; een andere organisatie.
Zoals gezegd wordt in de huidige e-depotomgeving al de nodige informatie bewaard. Het gaat dan vooral over series bouwvergunningen. Een deel van deze informatie is nu al beschikbaar via het publieksportaal (zie ook:https://edepot.bhic.nl). Het is uiteraard de bedoeling dat ook iedereen de informatie in het ‘nieuwe’ e-depot kan bekijken. Het digitale BHIC-archief wordt straks toegankelijk via www.bhic.nl. Daarvoor moeten we nog een aantal stappen zetten. In de tussentijd kan iedereen gebruik blijven maken van de huidige voorziening.
Gemeente Valkenswaard, Gemeente Cranendonck en Gemeente Heeze-Leende starten per 1 september met hun eigen E-depot. Het E-depot zal gebruikt worden om de dossiers uit het af te bouwen DMS systeem Verseon, duurzaam te bewaren. Daarna zullen ook de bestanden uit Squit XO overgebracht worden. Het traject wordt gestuurd vanuit de Samenwerking A2 Gemeenten in samenwerking met DiVault.
Regionaal Historische Centra zochten naar gemeenschappelijke preserveringsoplossingen. Dat pakte anders uit
9 september 2021
I
n een serie van vijf best practices vertellen erfgoedinstellingen welke preserveringstools ze gebruiken bij de (pre-)ingest. Oftewel bij het voorbereiden van digitale bestanden zodat ze voldoen aan de eisen voor duurzame archivering. De vierde best practice belicht de zoektocht van Regionaal Historische Centra (RHC’s) en andere archiefinstellingen naar gezamenlijke preserveringsoplossingen. De uitkomsten pakken anders uit, maar bieden wel leerzame inzichten.
Voor zijn impactanalyse gebruikt het Nationaal Archief FITS en C3PO. Hoe werken deze pre-ingest-tools?
16 september 2021
I
n een serie van vijf best practices vertellen erfgoedinstellingen welke preserveringstools ze gebruiken bij de (pre-)ingest. Oftewel bij het voorbereiden van digitale bestanden zodat ze voldoen aan de eisen voor duurzame archivering. In de laatste aflevering deelt het Nationaal Archief zijn ervaringen met de pre-ingest-tools FITS en C3PO. Ze worden gebruikt bij de impactanalyse van complexe digitale archieven.
24 september 2021 Gemeente Zeist kiest voor E-depot DiVault voor duurzaam bewaren digitale informatie.
Gemeente Zeist is druk bezig een nieuw zaaksysteem in gebruik te nemen. Voor het duurzaam bewaren van de informatie van de te vervangen Corsa en PerfectView applicaties kiest de gemeente Zeist voor het digitale depot / E-depot van DiVault. DiVault zal samen met de gemeente Zeist en de systeemleveranciers van Corsa (BCT) en PerfectView (IlionX) de transitie verzorgen naar het E-depot. Het betreft zowel te vernietigen als over te brengen informatie. Groot voordeel van het direct opnemen van de informatie in het E-depot is dat niet alleen de toegankelijkheid maar ook de kwaliteit en duurzaamheid voor de toekomst is geborgd. Doelstelling is om voor eind 2021 het traject te hebben afgerond.
Wij willen dat onze archieven en collecties door een breed publiek zo veel mogelijk gebruikt worden. Het is daarom belangrijk dat digitale informatie op een duurzame manier bewaard en ontsloten kan worden, zodat het beschikbaar gesteld kan worden voor toekomstige gebruikers. Om dit te realiseren zijn wij aan de slag gegaan met een eigen digitaal depot, ook wel het e-depot genoemd.
Duurzame toegankelijkheid
Met het e-depot heeft het RAN een voorziening waarmee informatie op een duurzame manier opgenomen, bewaard, beheerd en beschikbaar gesteld kan worden. In het e-depot worden de digitale overheidsarchieven van de gemeente Nijmegen duurzaam toegankelijk gemaakt. Daarnaast nemen wij ook de digitale archieven van onze regiogemeenten op. Dat zijn de gemeenten: Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Wijchen, West Maas en Waal.
Gemeenten, waterschappen en provincies kunnen geen gebruik meer maken van de e-depotvoorziening van het Rijk, ook al zijn ze aangesloten bij een RHC. Het is om deze reden dat RHC's voor de aangesloten decentrale overheden een andere voorziening realiseren. Het Noord-Hollands archief koos voor preservica:
Lees hier het laatste nieuws over digitaal informatiebeheer en de ontwikkelingen rond ons NHA e-Depot.
3 november 2021: Ons digitale depot is live!
Het programma Digitaal Informatiebeheer binnen het Noord-Hollands Archief richt zich op het ontwikkelen van een digitaal depot. Een depot voor digitale informatie. Immers, al jaren wordt er gewerkt met computers en ontstaat er een veelheid aan digitale archieven. Papieren documenten worden nauwelijks meer aangemaakt. Op 28 oktober was het zover: ons digitale depot ging live! Hierin staan twee collecties, een van de Provincie Noord-Holland (Provinciale bladen) en een van de gemeente Zandvoort (audiotulen).
Er wordt nu gewerkt aan doorontwikkeling van ons digitale depot. We gaan de gebruikerservaringen inventariseren en we houden de technologische ontwikkelingen nauw in de gaten om ervoor te zorgen dat ons digitale depot altijd over de juiste functionaliteiten beschikt en altijd een veilige plek is om digitale archieven te bewaren, waar uiteraard onze bezoekers in kunnen zoeken. Meer informatie over de doorontwikkeling volgt geregeld op deze website.
Centric gaat een partnership aan met DiVault, marktleider van e-depot-oplossingen. Met de samenwerking geven Centric en DiVault overheden de juiste instrumenten voor duurzaam informatiebeheer tijdens de gehele levenscyclus van informatie: van het ontstaan en het gebruik tot het bewaren en archiveren van gemeentelijke informatie.
Veel softwareoplossingen die overheden gebruiken richten zich op het actieve proces en de gegevens die op dát moment relevant zijn. Lang niet alle applicaties houden rekening met het beheren van al deze informatie voor de toekomst. Gemeenten en leveranciers zijn daarom met een inhaalslag bezig.
Digitale preservatie
Centric en DiVault combineren samen de kennis van processystemen met de kennis van digitale preservatie, ofwel het duurzaam bewaren en toegankelijk houden van informatie. Hiermee kunnen processystemen worden uitgebouwd voor beter preserveren. Daarnaast ondersteunt deze samenwerking de principes en best practica voor archiveren by design.
Naar het oordeel van het Hof is sprake van bijzondere omstandigheden op grond waarvan het zal afwijken van het tarief dat is opgenomen om artikel 2, eerste lid, van het Besluit proceskosten bestuursrecht. In elk geval een van de beide aandeelhouders van belanghebbende was vermeld op de FSV-lijst. Niet kan worden vastgesteld wat de reden was voor die vermelding. Hoewel die vermelding mogelijk niet de aanleiding is geweest voor het onderzoek, acht het Hof aannemelijk dat de vermelding van belanghebbende grote invloed heeft gehad op het verloop van het onderzoek, op de vaststelling van de naheffingsaanslagen, op de behandeling van de bezwaarschriften en op de opstelling van de Inspecteur tijdens de gerechtelijke procedures over de naheffingsaanslagen. Daarbij verdient nog opmerking dat het in het onderhavige geval – anders dan in het arrest HR 10 december 2021, nr. 20/02304, ECLI:NL:HR:2021:1748 – gaat om naheffingsaanslagen die zijn gebaseerd op correcties waarvan de Inspecteur de bewijslast draagt. De naheffingsaanslagen hebben geleid tot verhoging van het verzamelinkomen van [naam1] , waardoor eerder toegekende toeslagen zijn teruggevorderd. Algemeen is bekend dat hardvochtig is opgetreden bij de terugvordering van toeslagen van personen die waren vermeld op de FSV-lijst. Het Hof verwijst in dit verband naar het verslag ‘Ongekend onrecht’ van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (Kamerstukken II, 2020/21, 35.510, nr. 2). Ook overigens heeft belanghebbende aanmerkelijk nadeel ondervonden van de vermelding op de FSV-lijst. Illustratief daarvoor zijn de honderden blauwe enveloppen die belanghebbende en haar aandeelhouder [naam1] en diens partner ontvingen. Dit heeft ertoe geleid dat zij meer dan honderd bezwaarschriften hebben ingediend en aanmerkelijke kosten hebben moeten maken voor rechtsbijstand. Belanghebbende heeft onweersproken verklaard dat deze kosten in totaal meer dan € 42.000 belopen, waarvan het grootste gedeelte betrekking heeft op de onderhavige zaak. Het Hof zal op grond van het voorgaande de vergoeding voor de kosten van beroepsmatige rechtsbijstand vaststellen op € 25.000.
Hoera, het is een…volledig digitale geboorteaangifte!
Samen geboorteaangifte doen, vanaf de bank of vanuit het kraambed. Dat is een feestje voor de ouders. Met de eDienst Aangifte geboorte verloopt deze aangifte nu volledig digitaal. Ook voor de gemeente en de arts of verloskundige. Zonder pen en papier en toch helemaal rechtsgeldig! Handig voor de ouders, voor de arts én voor jou als ambtenaar.
Yvonne Welings
Alle RHC's moeten voor hun niet Rijksdeel op zoek naar een ander e-Depot. onlangs koos Noord-Holland voor Preservica. Het Drents Archief en Meppel gaan voor een e-Depot, welke leverancier het is vermeldt het nieuwsbericht niet.
De gemeente Meppel heeft zich als eerste aangesloten bij het Drents Archief voor de ontwikkeling van een nieuwe, digitale archiefbewaarplaats. De twee instanties zijn een proef gestart met het zogenaamde Drentse e-depot.
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/amp/167368/Meppel-tekent-als-eerst...
9 Feb 2021
Yvonne Welings
Pilot e-Depot Tresoar en provincie Friesland:https://www.tresoar.nl/nieuws/pages/pilot-e-depot-succesvol-.aspx#%...
10 Feb 2021
Yvonne Welings
KB gaat digitaal preserveren met Rosetta
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft onlangs een meerjarig contract getekend met bibliotheeksoftwareleverancier Ex Libris voor het gebruik van het digitaal archiveringssysteem Rosetta. Zo kan de KB haar huidige en toekomstige digitale collecties veilig bewaren en toegankelijk houden voor de lange termijn.
De KB was in 2003 de eerste organisatie ter wereld met een digitaal archief voor publicaties, het zogeheten e-Depot. Dit is in 2010 al eens vervangen, maar inmiddels is ook het huidige systeem toe aan vernieuwing. Dat komt doordat het volume aan digitaal materiaal enorm is toegenomen.
Het aangekochte Rosetta is een Digital Asset Management and Preservation System (DAMPS) en biedt de KB nieuwe mogelijkheden om haar digitale collecties efficiënt en betrouwbaar te bewaren. Deze oplossing kwam na een aanbesteding als beste uit de bus. De komende maanden wordt Rosetta in gebruik genomen en zal de KB tientallen miljoenen digitale publicaties migreren van het huidige naar het nieuwe systeem. Het gaat hierbij niet alleen om gedigitaliseerde boeken, kranten en tijdschriften, maar ook om e-books, het webarchief en miljoenen wetenschappelijke artikelen. In totaal betreft het ruim een half miljard bestanden en metadatarecords.
https://informatieprofessional.nl/2021/02/kb-gaat-digitaal-preserve...
16 Feb 2021
Yvonne Welings
Gemeente Coevorden start met vullen van eigen digitaal archief
De gemeente Coevorden is gestart met het vullen van een digitaal archief. Het zogenaamde e-depot moet in augustus 2021, wanneer Coevorden de culturele gemeente van Drenthe is, deels zijn gevuld met digitale culturele en historische bestanden.
Met het e-depot komt Coevorden tegemoet aan de wensen van bewoners en geïnteresseerden om digitaal, snel en betrekkelijk eenvoudig informatie te zoeken en te vinden. Het e-depot wordt gevuld met informatie over geboortes, trouwerijen en overlijdens, maar ook historische verhalen, plattegronden en foto’s van gebouwen en dorpen en informatie die permanent bewaard moet blijven.
https://www.dvhn.nl/drenthe/coevorden/Gemeente-Coevorden-start-met-...
25 Feb 2021
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/noord-hollands-archief-va...
15 Mrt 2021
Yvonne Welings
Migratie informatie DMS systeem naar E-depot
DiVault heeft in opdracht van de gemeente Oldambt de volledige inhoud van het oude DMS systeem Corsa, opgenomen in het E-depot. Het betreft meer dan 550.000 bestanden met zowel te vernietigen als duurzaam te bewaren informatie. Op basis van een door DiVault aangeleverde technische analyse hebben de DIV medewerkers van de gemeente gezorgd dat informatie opgeschoond en verrijkt werd alvorens deze ge-exporteerd, georganiseerd en ge-ingest werd in het E-depot. Het Corsa-systeem is hiermee volledig afgebouwd en de ambtenaren kunnen de bijgewerkte en geselecteerde informatie nu direct raadplegen via het E-depot. Gezien de uitgebreide en gebruikersvriendelijke zoekmogelijkheden zijn de eerste reacties zeer positief. Het gebruik van het E-depot als centrale informatiebron is daarmee ook enorm toegenomen.
16 Mrt 2021
Yvonne Welings
In de workshop Wegwijzer Certificering nemen we je aan de hand van praktijkcases mee in de gloednieuwe Wegwijzer Voorkeursformaten. We leggen uit wat certificering is, wat het betekent voor de betrouwbaarheid van je digitale archief
en laten zien wat er nodig is bij het opzetten en uitvoeren van een certificeringstraject. We laten je zien hoe je de hulpmiddelen uit de Wegwijzer voor je eigen instelling kunt gebruiken en er is volop tijd voor het stellen van vragen aan ervaringsdeskundigen.
18 Mrt 2021
Yvonne Welings
Aansluiten e-Depot Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/kennisbank/eerste-keer-o...
27 Mrt 2021
Yvonne Welings
Uitplaatsen bij het Nationaal Archief.
Digitaal archief uitplaatsen
Het Nationaal Archief ondersteunt het duurzaam bewaren en toegankelijk houden van digitale informatie. Rijksoverheidsorganisaties kunnen informatieobjecten uitplaatsen die (nog) niet hoeven te worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats. Maar die wel duurzaam toegankelijk moeten blijven.
Uitgeplaatste informatieobjecten zijn informatieobjecten van rijksoverheidsorganisaties die niet of nog niet hoeven te worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats. Het beheer van deze informatieobjecten wordt overgedragen aan het Nationaal Archief zonder dat het zorgdragerschap en de verantwoordelijkheid voor deze informatieobjecten wijzigen
Digitaal archief uitplaatsen
Het Nationaal Archief ondersteunt het duurzaam bewaren en toegankelijk houden van digitale informatie. Rijksoverheidsorganisaties kunnen informatieobjecten uitplaatsen die (nog) niet hoeven te worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats. Maar die wel duurzaam toegankelijk moeten blijven.
30 Mrt 2021
Yvonne Welings
Pilot Tresoar
https://www.tresoar.nl/nieuws/pages/pilot-e-depot-succesvol-.aspx#/...
15 Apr 2021
Yvonne Welings
De uittreding van de RHC's heeft ongetwijfeld invloed op het archiefwezen en e-depots in Nederland.
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/ontwikkelingen-bij-de-rhc-s
22 Apr 2021
Yvonne Welings
Hoe duurzaam is uw (digitale) informatie?
Overheden gaan steeds meer digitaal werken. Het belang van digitale duurzaamheid neemt daarmee in een snel tempo toe. Maar wat is nu eigenlijk digitale duurzaamheid en wat betekent dat voor u? De centrale vraag bij digitale duurzaamheid is: hoe kunnen overheidsorganisaties eenmaal opgeslagen informatie zo bewaren en beheren dat deze informatie in de tijd gezien beschikbaar, toegankelijk, leesbaar en bruikbaar blijft?
De uitdagingen rondom digitale duurzaamheid ontstaan doordat apparatuur, programmatuur, bestandsformaten en opslagmedia die gebruikt worden bij het opslaan en lezen van informatie in de loop van de tijd veranderen of zelfs verdwijnen.
https://especialisten.nl/digitale-duurzaamheid/digitale-duurzaamheid/
25 Apr 2021
Yvonne Welings
Roadmap kennisproducten Nationaal Archief
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/nu-online-roadmap-kennisp...
26 Apr 2021
Yvonne Welings
De gemeente ’s-Hertogenbosch gaat zijn digitale informatie voor de lange termijn bewaren in een elektronisch archief, e-depot genoemd. De gemeente werkt al zo’n twintig jaar digitaal en het is de bedoeling dat informatie die openbaar is, ook op de langere termijn toegankelijk blijft en straks ook voor het publiek beschikbaar komt.
28 Apr 2021
Yvonne Welings
Vernietigen in een e-depot, meer weten?
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/19-mei-vernietigen-in-een...
29 Apr 2021
Yvonne Welings
Webinar Divault over videotulen in het e-Depot:
DiVault geeft periodiek presentaties over actuele onderwerpen rond DIgitale Archivering / E-depot
In 2017 heeft DiVault voor de gemeente Oldambt op basis van de richtlijnen van de VNG en het OpenRaadsInformatiemodel (ORI) video/audiotulen opgenomen in het E-depot. Uitgangspunt voor de gemeente en DiVault waren dat de samengestelde bestanden in een duurzaam formaat worden opgeslagen en dat de informatie op dezelfde manier toegankelijkheid blijft als bij hun huidige raadsinformatie leverancier. Uiteindelijk zijn de bestanden uit meerdere bronnen van onder andere Company Webcast, eBabs en Archiefweb.eu, verzameld gecontroleerd en gecomplenteerd voordat deze zijn opgenomen in het E-depot. Het webinar laat zien hoe het gehele traject is aangepakt, welke ervaringen er zijn opgedaan en wat het resultaat is.
http://www.breednetwerk.nl/events/webinar-videotulen-in-het-e-depot...
11 Mei 2021
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/ontheffing-van-overbrengi...
27 Mei 2021
Yvonne Welings
Wegwijzer duurzaameheidsbeleid
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/beleid-maken-over-duurzam...
31 Mei 2021
Yvonne Welings
Na de gemeente Bladel nu ook de gemeente Someren met een eigen e-depot:
https://www.divault.com/nieuws
1 Jun 2021
Yvonne Welings
Hoe bewaar je brondocumenten?
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/archiveren-brondocumenten-i...
2 Jun 2021
Yvonne Welings
Zienswijze over de uittreding Rijk bij Utrechts archief bij de gemeenteraad:
https://gemeenteutrecht.connectedviews.nl/SitePlayer/gemeente_utrec...
3 Jun 2021
Yvonne Welings
Het Regionaal Archief Alkmaar samen met leverancier Gemeenteoplsosingen en gemeenten zelf is er in geslaagd videotulen in het e-depot op te nemen.
Het archief heeft belangrijke documenten over aansluiting en voorwaarden gepubliceerd op de website:
Het Regionaal Archief heeft in 2016 de opdracht gekregen van het Algemeen Bestuur om voorbereidingen te treffen voor de inrichting van een regionaal e-depot. Met het e-depot kan het digitaal informatiebeheer en de toegankelijkheid van digitale informatie van alle aangesloten gemeenten en leden van de Gemeenschappelijke Regeling duurzaam worden geborgd.
Het e-depot is in de zomer van 2019 live gegaan. In de voorbereidingen hiervoor is een aantal documenten opgesteld die als leidraad dienen voor aansluiting op het e-depot.
Aansluitdocumenten:
9 Jun 2021
Yvonne Welings
Nieuws e-depot Drents Archief
https://www.dvhn.nl/drenthe/Drents-Archief-start-pilot-als-digitaal...
11 Jun 2021
Yvonne Welings
1 juli 2021: Gemeente Laarbeek start E-depot traject.
In navolging van de Gemeente Bladel en de Gemeente Someren gaat per 1 juli 2021 ook de Gemeente Laarbeek aan de slag met hun eigen E-depot. Zo kunnen zij zelf hun informatie die duurzaam moet worden bewaard organiseren en veiligstellen. Indien nodig conform de selectielijst vernietigen danwel overbrengen naar het E-depot van het RHC Eindhoven.
https://divault.com/nieuws
24 Jun 2021
Yvonne Welings
National library of the Netherlands receives CoreTrustSeal for its e-Depot
The e-Depot of the KB, the national library of the Netherlands, has been awarded the CoreTrustSeal for Trustworthy Data Repositories. The CoreTrustSeal offers an internationally recognized certification in the area of digital preservation. This certificate is an important recognition for all activities aimed at preserving the KB’s digital collections and keeping them accessible. It proves that the national library of the Netherlands adheres to the core level of requirements needed to sustain a trustworthy digital archive.
Lily Knibbeler, Director General of the KB states that receiving the certificate is an important milestone and also an encouragement: ‘Our digital collections are invaluable and should be accessible and usable for everyone, including future generations. To achieve this goal we are working consistently and transparently towards preservation of our collections. The CoreTrustSeal-certificate shows that we do this in a reliable way. This motivates us to keep improving ourselves in this area.’
The process of applying for CoreTrustSeal started in 2018 and the application was finally approved the 18th of June. As part of our application all relevant policy documents and procedures have been made publicly available on www.kb.nl/certification.
6 Jul 2021
Yvonne Welings
BHIC heeft eigen e-depot
Goed nieuws voor alle overheden die voor hun digitale archief gebruik maken of willen maken van onze digitale e-depotomgeving. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft onlangs besloten zich te oriënteren op een eigen voorziening. Inmiddels is de aanbestedingsprocedure afgerond. Daarbij is Preservica als winnaar uit de bus gekomen, meer specifiek de Cloud Edition Professional. Met dit nieuwe e-depot hopen we onze klanten nóg beter te bedienen.
Het BHIC woonde al een aantal jaren in bij de e-depotvoorziening van het Nationaal Archief en het BHIC beheert hier al de nodige terabytes. Echter, het Rijk heeft besloten om per 1 januari 2024 uit te treden uit de gemeenschappelijke regelingen die de Regionale Historische Centra (RHC’s) aansturen. Dit vormde de trigger om ons te gaan concentreren op een eigen voorziening.
Behoud digitaal archief
Het e-depot is een ruimte waar digitale informatie kan worden bewaard en beheerd. Speerpunt hierbij is dat de houdbaarheid van informatie over langere tijd kan worden gewaarborgd. Het is dus bedoeld voor digitaal archief. Het gaat dan onder meer om informatie van de deelnemers aan het BHIC (provincie, gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen). Daarnaast acquireert het BHIC ook archieven van particuliere archiefvormers zoals verenigingen, stichtingen, bedrijven en instellingen en uiteraard persoonlijke collecties. Voor zover deze digitaal geboren zijn, zullen deze eveneens worden opgenomen in het e-depot.
Kilometers stellingkasten versus e-depot
Onze bewaarruimte bestaat nu nog voornamelijk uit kilometers stellingkasten waarin vele archiefstukken worden bewaard. Het digitale tijdperk stelt echter andere eisen aan de manier waarop informatie wordt bewaard, zeker nu steeds meer overheden de omslag naar digitaal werken volledig hebben ingezet. De urgentie om informatie duurzaam te bewaren neemt dan ook zienderogen toe. Dat vraagt om een andere benadering; een andere organisatie.
Zoals gezegd wordt in de huidige e-depotomgeving al de nodige informatie bewaard. Het gaat dan vooral over series bouwvergunningen. Een deel van deze informatie is nu al beschikbaar via het publieksportaal (zie ook: https://edepot.bhic.nl). Het is uiteraard de bedoeling dat ook iedereen de informatie in het ‘nieuwe’ e-depot kan bekijken. Het digitale BHIC-archief wordt straks toegankelijk via www.bhic.nl. Daarvoor moeten we nog een aantal stappen zetten. In de tussentijd kan iedereen gebruik blijven maken van de huidige voorziening.
https://www.bhic.nl/nieuws/bhic-heeft-een-eigen-e-depot
23 Jul 2021
Yvonne Welings
Gemeente Valkenswaard, Gemeente Cranendonck en Gemeente Heeze-Leende starten per 1 september met hun eigen E-depot. Het E-depot zal gebruikt worden om de dossiers uit het af te bouwen DMS systeem Verseon, duurzaam te bewaren. Daarna zullen ook de bestanden uit Squit XO overgebracht worden. Het traject wordt gestuurd vanuit de Samenwerking A2 Gemeenten in samenwerking met DiVault.
9 Aug 2021
Yvonne Welings
Overheid laat geheugen vastlopen in digitale chaos:
https://www.ftm.nl/artikelen/overheidsarchieven-in-belabberde-staat
Is het e-depot wel de oplossing of ene deeloplossing?
11 Aug 2021
Yvonne Welings
Webinar vernietigen in e-depot:
http://www.breednetwerk.nl/events/webinar-vernietigen-in-het-e-depo...
13 Aug 2021
Yvonne Welings
https://netwerkdigitaalerfgoed.nl/nieuws/koninklijke-bibliotheek-ma...
27 Aug 2021
Yvonne Welings
Regionaal Historische Centra zochten naar gemeenschappelijke preserveringsoplossingen. Dat pakte anders uit
9 september 2021
n een serie van vijf best practices vertellen erfgoedinstellingen welke preserveringstools ze gebruiken bij de (pre-)ingest. Oftewel bij het voorbereiden van digitale bestanden zodat ze voldoen aan de eisen voor duurzame archivering. De vierde best practice belicht de zoektocht van Regionaal Historische Centra (RHC’s) en andere archiefinstellingen naar gezamenlijke preserveringsoplossingen. De uitkomsten pakken anders uit, maar bieden wel leerzame inzichten.
https://netwerkdigitaalerfgoed.nl/nieuws/regionaal-historische-cent...
9 Sept 2021
Yvonne Welings
Voor zijn impactanalyse gebruikt het Nationaal Archief FITS en C3PO. Hoe werken deze pre-ingest-tools?
16 september 2021
n een serie van vijf best practices vertellen erfgoedinstellingen welke preserveringstools ze gebruiken bij de (pre-)ingest. Oftewel bij het voorbereiden van digitale bestanden zodat ze voldoen aan de eisen voor duurzame archivering. In de laatste aflevering deelt het Nationaal Archief zijn ervaringen met de pre-ingest-tools FITS en C3PO. Ze worden gebruikt bij de impactanalyse van complexe digitale archieven.
https://netwerkdigitaalerfgoed.nl/nieuws/voor-zijn-impactanalyse-ge...
23 Sept 2021
Yvonne Welings
Modulair e-depot & Common Ground
27 Sept 2021
Yvonne Welings
24 september 2021 Gemeente Zeist kiest voor E-depot DiVault voor duurzaam bewaren digitale informatie.
Gemeente Zeist is druk bezig een nieuw zaaksysteem in gebruik te nemen. Voor het duurzaam bewaren van de informatie van de te vervangen Corsa en PerfectView applicaties kiest de gemeente Zeist voor het digitale depot / E-depot van DiVault. DiVault zal samen met de gemeente Zeist en de systeemleveranciers van Corsa (BCT) en PerfectView (IlionX) de transitie verzorgen naar het E-depot. Het betreft zowel te vernietigen als over te brengen informatie. Groot voordeel van het direct opnemen van de informatie in het E-depot is dat niet alleen de toegankelijkheid maar ook de kwaliteit en duurzaamheid voor de toekomst is geborgd. Doelstelling is om voor eind 2021 het traject te hebben afgerond.
DiVault - Nieuws
29 Sept 2021
Yvonne Welings
Het e-depot van het RAN
Wij willen dat onze archieven en collecties door een breed publiek zo veel mogelijk gebruikt worden. Het is daarom belangrijk dat digitale informatie op een duurzame manier bewaard en ontsloten kan worden, zodat het beschikbaar gesteld kan worden voor toekomstige gebruikers. Om dit te realiseren zijn wij aan de slag gegaan met een eigen digitaal depot, ook wel het e-depot genoemd.
Duurzame toegankelijkheid
Met het e-depot heeft het RAN een voorziening waarmee informatie op een duurzame manier opgenomen, bewaard, beheerd en beschikbaar gesteld kan worden. In het e-depot worden de digitale overheidsarchieven van de gemeente Nijmegen duurzaam toegankelijk gemaakt. Daarnaast nemen wij ook de digitale archieven van onze regiogemeenten op. Dat zijn de gemeenten: Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Wijchen, West Maas en Waal.
Het e-depot van het RAN - Regionaal Archief Nijmegen
7 Okt 2021
Yvonne Welings
Gemeente Westland kiest voor Divault bij de aanbesteding
https://www.divault.com/nieuws
26 Okt 2021
Yvonne Welings
Hoe vind je BAG documenten terug in een e-depot?
Terugvinden van BAG brondocumenten in het e-depot - BREED - over de...
3 Nov 2021
Yvonne Welings
Gemeenten, waterschappen en provincies kunnen geen gebruik meer maken van de e-depotvoorziening van het Rijk, ook al zijn ze aangesloten bij een RHC. Het is om deze reden dat RHC's voor de aangesloten decentrale overheden een andere voorziening realiseren. Het Noord-Hollands archief koos voor preservica:
Lees hier het laatste nieuws over digitaal informatiebeheer en de ontwikkelingen rond ons NHA e-Depot.
3 november 2021: Ons digitale depot is live!
Het programma Digitaal Informatiebeheer binnen het Noord-Hollands Archief richt zich op het ontwikkelen van een digitaal depot. Een depot voor digitale informatie. Immers, al jaren wordt er gewerkt met computers en ontstaat er een veelheid aan digitale archieven. Papieren documenten worden nauwelijks meer aangemaakt. Op 28 oktober was het zover: ons digitale depot ging live! Hierin staan twee collecties, een van de Provincie Noord-Holland (Provinciale bladen) en een van de gemeente Zandvoort (audiotulen).
Er wordt nu gewerkt aan doorontwikkeling van ons digitale depot. We gaan de gebruikerservaringen inventariseren en we houden de technologische ontwikkelingen nauw in de gaten om ervoor te zorgen dat ons digitale depot altijd over de juiste functionaliteiten beschikt en altijd een veilige plek is om digitale archieven te bewaren, waar uiteraard onze bezoekers in kunnen zoeken.
Meer informatie over de doorontwikkeling volgt geregeld op deze website.
Zoek en ontdek nu op: https://nha.access.preservica.com/
9 Nov 2021
Yvonne Welings
https://www.erfgoedleiden.nl/nieuws/1270-gemeente-noordwijk-aangesl...
14 Nov 2021
Yvonne Welings
Nieuwe infographic Westfries Archief over het eDepot:
Westfries Archief - Westfries eDepot: vind het heden in de toekomst
16 Nov 2021
Yvonne Welings
Beslisboom pdf - BREED - over de grenzen van informatie (breednetwe...
27 Nov 2021
Yvonne Welings
Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg (docfactory.nl)
1 Dec 2021
Yvonne Welings
Gemeente Zeewolde brengt bouwvergunningen over naar Het Flevolands ...
21 Dec 2021
Yvonne Welings
Probleem Bestemmingsplannen archiveren - BREED - over de grenzen va...
21 Dec 2021
Yvonne Welings
TMLO en e-depot
Metagegevens en het e-Depot | Nationaal Archief
10 Jan 2022
Yvonne Welings
ww.rhcvechtenvenen.nl/nieuws/760-lancering-metadatamodel
10 Jan 2022
Yvonne Welings
Centric gaat een partnership aan met DiVault, marktleider van e-depot-oplossingen. Met de samenwerking geven Centric en DiVault overheden de juiste instrumenten voor duurzaam informatiebeheer tijdens de gehele levenscyclus van informatie: van het ontstaan en het gebruik tot het bewaren en archiveren van gemeentelijke informatie.
Veel softwareoplossingen die overheden gebruiken richten zich op het actieve proces en de gegevens die op dát moment relevant zijn. Lang niet alle applicaties houden rekening met het beheren van al deze informatie voor de toekomst. Gemeenten en leveranciers zijn daarom met een inhaalslag bezig.
Digitale preservatie
Centric en DiVault combineren samen de kennis van processystemen met de kennis van digitale preservatie, ofwel het duurzaam bewaren en toegankelijk houden van informatie. Hiermee kunnen processystemen worden uitgebouwd voor beter preserveren. Daarnaast ondersteunt deze samenwerking de principes en best practica voor archiveren by design.
Centric en Divault versterken duurzame toegankelijkheid bij gemeent...
17 Jan 2022
Yvonne Welings
Naar het oordeel van het Hof is sprake van bijzondere omstandigheden op grond waarvan het zal afwijken van het tarief dat is opgenomen om artikel 2, eerste lid, van het Besluit proceskosten bestuursrecht. In elk geval een van de beide aandeelhouders van belanghebbende was vermeld op de FSV-lijst. Niet kan worden vastgesteld wat de reden was voor die vermelding. Hoewel die vermelding mogelijk niet de aanleiding is geweest voor het onderzoek, acht het Hof aannemelijk dat de vermelding van belanghebbende grote invloed heeft gehad op het verloop van het onderzoek, op de vaststelling van de naheffingsaanslagen, op de behandeling van de bezwaarschriften en op de opstelling van de Inspecteur tijdens de gerechtelijke procedures over de naheffingsaanslagen. Daarbij verdient nog opmerking dat het in het onderhavige geval – anders dan in het arrest HR 10 december 2021, nr. 20/02304, ECLI:NL:HR:2021:1748 – gaat om naheffingsaanslagen die zijn gebaseerd op correcties waarvan de Inspecteur de bewijslast draagt. De naheffingsaanslagen hebben geleid tot verhoging van het verzamelinkomen van [naam1] , waardoor eerder toegekende toeslagen zijn teruggevorderd. Algemeen is bekend dat hardvochtig is opgetreden bij de terugvordering van toeslagen van personen die waren vermeld op de FSV-lijst. Het Hof verwijst in dit verband naar het verslag ‘Ongekend onrecht’ van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (Kamerstukken II, 2020/21, 35.510, nr. 2). Ook overigens heeft belanghebbende aanmerkelijk nadeel ondervonden van de vermelding op de FSV-lijst. Illustratief daarvoor zijn de honderden blauwe enveloppen die belanghebbende en haar aandeelhouder [naam1] en diens partner ontvingen. Dit heeft ertoe geleid dat zij meer dan honderd bezwaarschriften hebben ingediend en aanmerkelijke kosten hebben moeten maken voor rechtsbijstand. Belanghebbende heeft onweersproken verklaard dat deze kosten in totaal meer dan € 42.000 belopen, waarvan het grootste gedeelte betrekking heeft op de onderhavige zaak. Het Hof zal op grond van het voorgaande de vergoeding voor de kosten van beroepsmatige rechtsbijstand vaststellen op € 25.000.
ECLI:NL:GHARL:2022:488, Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 20/00839 t/m...
7 Feb 2022
Yvonne Welings
Hoera, het is een…volledig digitale geboorteaangifte!
Samen geboorteaangifte doen, vanaf de bank of vanuit het kraambed. Dat is een feestje voor de ouders. Met de eDienst Aangifte geboorte verloopt deze aangifte nu volledig digitaal. Ook voor de gemeente en de arts of verloskundige. Zonder pen en papier en toch helemaal rechtsgeldig! Handig voor de ouders, voor de arts én voor jou als ambtenaar.
eDienst Aangifte geboorte | Centric
Je vraagt je bij dit soort berichten ook af hoe de digitale duurzaamheid is gegarandeerd.
7 Feb 2022
Yvonne Welings
My Lex Legacy handig of niet - BREED - over de grenzen van informat...
8 Feb 2022