Maandag 5 oktober kwam een gemêleerd gezelschap tezamen voor de Community of Practice (CoP) TMLO compliancy. Deze CoP gaat nadenken over regels waarmee bepaald kan worden of een systeem TMLO compliant is. De aanleiding van deze CoP vormde het opnemen van het TMLO als standaard binnen de Software Catalogus. Leveranciers kunnen in deze software catalogus aangeven of hun producten aan bepaalde standaarden voldoen.

Op basis van open uitnodiging zijn enkele leveranciers aangehaakt in deze CoP, zoals BCT, Circle, Decos en DEVENTit. Zij hebben op hun beurt enkele van hun klanten meegenomen, zoals afgevaardigden van de gemeente Bergen op Zoom, Veere en Putten, omgevingsdienst IJmond en archiefinstellingen als het Noord-Hollands Archief, Stadsarchief Rotterdam, gemeentearchief Schouwen-Duiveland. Naast het Nationaal Archief was ook KING vertegenwoordigd, waardoor er ook inbreng was op het gebied van leveranciersmanagement en de gemeentelijke markt.

Nadat vanuit Archief 2020 het CoP proces was toegelicht en enkele huisregels waren afgesproken - om vrij en vertrouwelijk te kunnen praten - volgde een presentatie over TMLO, van het waarom tot en met de kennisdeling op element niveau op BREED. Na deze “TMLO in theorie” werd er een rondje “TMLO in de praktijk” gedaan waar ervaringen werden uitgewisseld. Van pilots tot hoe metadata intern in de organisatie “verkocht” kan worden. Hierna volgende een eerste blik op de verwachtingen rond TMLO compliancy. Termen als toekomstgericht, zero-coding, minimale eisen en Volkswagen vs. Mercedes passeerden de revue. Vanuit de verschillende rollen werd er nagedacht over hoe hoog (of laag) de lat gelegd zou moeten worden wil een significante groep leveranciers (alle systemen waarin overheidsinformatie wordt vastgelegd/beheerd!) er aan kunnen voldoen. Ook werd vastgesteld dat als een systeem TMLO compliant is, er nog geen garanties zijn voor de implementatie en gebruik van het systeem, aandacht hiervoor blijft dus van belang.

In een volgende sessie presenteren de leveranciers een mapping van hun systeem op de TMLO informatie elementen. Zij zullen een voorgesteld sjabloon met berekening invullen om te kijken in hoeverre de huidige situatie (dus de IST) al voorzien in bijv. de verplichte en verplicht indien van toepassing velden en herhaalbaarheid. Deze mapping en vooral de uitleg van de leveranciers geeft inzicht wat nu al kan en wat lastige velden zijn, er zal tijdens deze sessie dus meer op de inhoud worden ingegaan.

In een derde sessie worden ook de toepassingsprofielen van de klanten erbij betrokken, zodat zichtbaar is wat de vraag is van de lokale overheden. Al deze informatie moeten leiden tot een set compliance regels en bij voorkeur een sjabloon voor een testrapport waarmee leveranciers hun eigen systemen kunnen scoren, danwel de impact mee kunnen bepalen om te komen tot compliance. Op de KING leveranciersdag van 27 november kunnen leveranciers het Addendum TMLO ondertekenen, waarmee ze de intentie uitspreken om hun systeem TMLO compliant te maken.

Weergaven: 386

Berichten in deze discussie

Vraagje:

Zijn hier alleen leveranciers van DMSen en zaaksystemen voor uitgenodigd? Dan moet er gewaakt worden dat het geen DIV-feestje wordt. Een significante groep leveranciers met *alle systemen waarin overheidsinformatie wordt vastgelegd* (met uitroepteken) bestaat volgens mij dan uit véél meer dan de Decossen en Circles.

Mike,

De uitnodiging was open, maar wellicht dat ook nog veel leveranciers zich nog beseffen dat de door lokale overheden opgestelde toepassingsprofielen ook van toepassing kunnen zijn op informatie die in hun systemen zit (denk eens aan aan CMS, videotulen, ERP, GEO, enz.). Op de eerste sessie heb ik de aanwezige leveranciers gevraagd om af en toe ook aan de andere leveranciers te denken.

Bob Coret

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden