Openbaarheid en transparantie van overheidsinformatie zijn een groot goed in Nederland. Voor de overbrenging naar een archiefbewaarplaats c.q. e-depot is de WOB van toepassing en na overbrenging de Archiefwet. Op dit moment vindt een impactanalyse plaats van de Wet Open Overheid voor lagere overheden. De impactanalyse voor het Rijk is al in december 2016 gepubliceerd.

Maar.. we kennen steeds meer belemmeringen met betrekking tot de openbaarheid. Veiligheid bijvoorbeeld en de (verouderde) auteurswet. Daarnaast is er privacywetgeving in de vorm van de Wbp, die in mei 2018 wordt vervangen door de AVG.

Een lange inleiding die nodig is om mijn vraag in te leiden. Overheidsinformatie kan vaak niet een op een met privacygegevens worden gepubliceerd, denk bijvoorbeeld aan het BSN nummer van  burgers. De gemeente Westland heeft er mede om deze reden voor gekozen om anoniem te publiceren. Het bedrijf dat dit heeft gedigitaliseerd heetsci (met een c).

Zij zeggen een totaalconcept te hebben voor het geanonimiseerd publiceren van overheidsarchieven, wellicht een gat in markt.

Mijn vragen zijn:

  • Zijn er ook nog andere overheden die bewust voor dit concept hebben gekozen ?
  • Wat zijn de kosten?
  • Hoe worden de niet geanonimiseerde scans bewaard?
  • Sci zegt ook een e-depot oplossing te hebben, wie weet daar meer van ?

Weergaven: 947

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Naast de genoemde SCI ken ik ook nog de organisaties  Tm7 en Sphereon die applicaties leveren voor het "on the fly" anonimiseren van te publiceren archiefstukken.

Ben benieuwd of het publiceren door Westland vanuit het regiem van de AW plaatsvindt; zo ja, dan lijkt het me juist in strijd met de AW. Zie ook deze blog. 

Voor mij Mart is de wet- en regelgeving niet zo duidelijk. Het publiceren van een BSN nummer wordt door de Autoriteit Persoonsgegevens als een datalek opgevat.

Zie verslag.

Beste Yvonne,

Ik werd door een kennis attent gemaakt op deze discussie en neem de vrijheid even te reageren op je vraag. Ik ben destijds (2011-2013) als projectleider zeer nauw betrokken geweest bij het digitaliseren, publiceren en anonimiseren van bouwdossiers van de gemeente Westland.

een antwoord op je vragen:

  • onder andere delen alle 24 Friese gemeenten hun milieudossiers met de provinciale milieudienst (FUMO) via een portaloplossing van SCI (milieudossiers zijn overigens niet toegankelijk voor de burgers).
  • Kosten voor (handmatig)anonimiseren variëren van €85 tot €100 per strekkende meter (oorspronkelijk papieren dossierarchief)
  • Geanonimiseerde documenten zijn ALTIJD een kopie van het digitale origineel. Originele bestanden worden meestal bewaard in het eigen DMS/RMA (bij Westland is dit CORSA).
  • FUMO in Friesland moet je meer kunnen vertellen over de oplossing die zij hebben voor de milieudossiers van de Friese gemeenten.
  • Of bel gewoon even met SCI :-)

 

Dank Feijke voor je reactie. Het anomiseren van overheidsinformatie om te kunnen publiceren zal komende jaren zeker een trend worden schat ik zo in, mede in verband met de AGV 2018 en de nieuwe omgevingswet.

Maar ook archiefddiensten zijn al met dit vraagstuk aan de slag gegaan.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden