Einde project TMLO fase 2, overdracht aan Nationaal Archief

Vandaag is mijn laatste dag als projectleider TMLO bij Archief 2020. Ik heb het stokje overgedragen aan het Nationaal Archief, in de persoon van Wout van der Reijden. Het beheer (en stimulering gebruik) van TMLO wordt nu in de lijn uitgevoerd. Samen met de community zullen er TMLO activiteiten ontplooid blijven (moeten) worden!

Hier een kleine terugblik op de activiteiten en resultaten.

Het bevorderen van het gebruik van TMLO werd afgelopen jaar via verschillende sporen aangepakt.

Een belangrijk spoor was natuurlijk communicatie. Stimuleren dat er vragen gesteld worden, stimuleren dat deze beantwoord worden, via de TMLO groep hier op BREED, kennisdeling stimuleren via Informatie2020 (Pleio). Presentaties verzorgen waarbij ook de insteek is dat het verhaal wordt doorverteld en dat organisaties elkaar kunnen vinden om kennis en ervaring te delen of zelfs samen te werken.

Er zijn op Archief2020.nl diverse artikels verschenen, waaronder: 

Qua positionering van TMLO zijn er ook acties ondernomen. Zo is er door de RGBZ-TMLO mapping duidelijk geworden hoe deze twee standaarden zich verhouden, ook de relatie ten opzicht van ICA/ISAD(G)/EAD is duidelijk geworden door archiefinstellingen gedeelde documenten. 

Opleiders en consultants hebben hier op BREED een plek gekregen om hun diensten op het vlak van TMLO, metadata, gegevensmanagement, enz. te promoten zodat lokale overheden ook externe hulp kunnen inhuren om TMLO geïmplementeerd te krijgen binnen de eigen organisatie. 

De banden met leveranciers zijn via KING (en het Addendum TMLO) en de Community of Practice aangetrokken. De leveranciers zullen immers de door de lokale overheden opgestelde toepassingsprofiel dikwijls moeten realiseren in hun systemen. Deze leveranciers hebben veel kennis en zijn bereid dit te delen om TMLO door te ontwikkelen tot een (technisch) uitwisselingsformaat.

Que bevorderen van gebruik zijn “we” er nog niet. Een grove inschatting op basis van ingevulde volwassenheidsmodellen (bij waterschappen en provincies), feedback van organisaties bij presentaties levert de volgende grafieken op:

 

Opgemerkt dient te worden dat er nog onvoldoende beeld is van de kwaliteit van de metadata. Dit zou onderzocht moeten worden, daar dit aspect de bruikbaarheid van de metadata bepaald.

De komende maanden zijn er in verschillende provincies nog TMLO presentaties onder de naam TMLO Roadshow. Houd de evenementenagenda van BREED en Archief2020 in de gaten!

Ik hoop dat een ieder gaat / blijft bijdragen aan de TMLO community. Ga niet allemaal zelf het wiel uitvinden, deel presentatie/teksten/spreadsheets/ervaringen! De community zal ook een belangrijke rol krijgen in het beheer en dus toekomst van TMLO krijgen. Blijf dus feedback geven!

Met vriendelijke groet,

Bob Coret

Weergaven: 403

Berichten in deze discussie

Beste Bob,

Allereerst wil ik je danken voor je bijdrage voor het vakgebied en BREED in het bijzonder.
Wat vreemd dat ze jou met een dergelijke vakkennis laten gaan.
Het mooie van het TMLO is dat het zo concreet is en ook valt te begrijpen.
Nogmaals dank

Yvonne Welings

Bob,

Bedankt voor je inzet voor meer draagvlak en kennisuitwisseling van en over TMLO.

Ik onderstreep jouw grafieken en merk dat er nog relatief weinig ervaring is met het gebruik van TMLO.

In het project E-depot voor de Achterhoek is er uitgebreid stilgestaan bij dit onderwerp en vooral de praktische toepasbaarheid. Geïnteresseerden kunnen hier kennis van nemen tijdens de Kennisbijeenkomst die samen met Archief2020 wordt georganiseerd op 16 februari as. 

https://archief2020.nl/agenda/kennisbijeenkomst-e-depot-achterhoek

Mvg Hans

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden