Informatie

Vervanging

In deze groep kunnen vragen worden gesteld en vindt discussie plaats over digitale vervanging en alles wat hier bij komt kijken.

Actueel: In deze groep wordt ook kennis en ervaring uitgewisseld over de Handreiking Vervanging Archiefbescheiden van het programma Archief 2020. De werkgroep is hier zelf ook actief!

Leden: 326
Meest recente activiteit: 20 Mrt

Bronnen

Blogs en discussies op BREED

Om te zoeken naar relevante discussies en blogs op BREED die buiten deze groep zijn geplaatst, klik op de onderstaande knoppen.

 

Relevante documenten en andere bronnen

  • Handreiking Vervanging Archiefbescheiden door Archief 2020. link
  • Thema-website door LOPAI. link
  • Web-pagina van het Nationaal Archief. link
  • Website door Rienk Jonker. link
  • Document door eDAVID (België). link
  • Blog door Ingmar Koch. link

 

Laat hieronder gerust eventuele opmerkingen, tips of aanvullingen achter!

Discussieforum

Grossen wel of niet vervangen?

Begonnen door Linda Wijnberger. Laatste reactie van Yvonne Welings 20 Okt 2022. 3 Antwoorden

Vervanging en bankgarantie

Begonnen door Anneke Talens- Smit. Laatste reactie van Anneke Talens- Smit 8 Dec 2020. 4 Antwoorden

Vervanging voor vaststellen vervangingsbesluit

Begonnen door Marc Lemmens. Laatste reactie van Marieke Klomp 29 Sept 2020. 3 Antwoorden

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Vervanging om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Yvonne Welings op 18 Januari 2012 op 10.18

Erasmus Universiteit verkrijgt toesteming voor vervanging van analoge naar digitale documenten, zie deze link.

Reactie van Yvonne Welings op 10 Januari 2012 op 19.13

Kosten zo bericht De Gelderlander zouden 450.000 euro bedragen.

Zou dit structureel of incidenteel zijn ?

Zie deze link.

Reactie van Yvonne Welings op 9 Januari 2012 op 21.33

Tielse archieven jonger dan 20 jaar worden waalrschijnlijk in de periode 2012-2015 gedigitaliseerd als alternatief voor slechte opslag, zie deze berichtgeving.

Dit zou goedkoper zijn ????? 

Reactie van Matthijs Rietveld op 9 Augustus 2011 op 11.36
Ik kan de workshop van 13 oktober zeker aanraden. DCMR heeft sinds het voorjaar een machtiging voor vervanging. Tijdens de workshop zal worden ingegaan op aanpak die DCMR heeft gekozen om tot een machtiging te komen. daarbij zal zeker worden ingegaan op de 'lessons learned'.
Reactie van Yvonne Welings op 3 Augustus 2011 op 15.24
Klik op deze link voor workshop vervanging op 13 oktober 2011.
Reactie van Eddy Machiela op 12 Juli 2011 op 18.46

Ook ik ben (vanuit een justitie onderdeel) erg benieuwd naar de ervaringen over vervanging. Waar het mij in het bijzonder om gaat, is de vernietiging van (ooit) voor vernietiging in aanmerking komende documenten na digitalisering.

Ik heb begrepen dat daar in principe (..) geen machtiging voor nodig is, maar wie heeft daar ervaringen mee en heeft evt nog advies (stukken) voor mij/ons?

Alvast bedankt.
Reactie van Joost van Koutrik op 7 Juni 2010 op 23.45
@Marion Om nog even op je eerste bericht terug te komen: het onderwerp houdt de gemoederen dus nog steeds aardig bezig. :)
Reactie van Marco Klerks op 7 Juni 2010 op 20.31
@Marion Ik meende mij al te herinneren dat jij er bij betrokken bent geweest. Het onderwerp substitutie is in de loop der tijd van hand tot hand gegaan.

Het besluit is overigens niet in het DMS gearchiveerd, maar zit in een papieren dossier. En leg even je oor tegen het beeldscherm, want anders horen de andere BREED' ers het ook..... Ik heb het authentieke besluit niet opgezocht, maar ik heb even snel gekeken naar het Word-bestandje dat op intranet staat gepubliceerd.

@Ton Ik ben het er niet helemaal mee eens dat je een totaal-product moet bieden. Ik denk wel dat je een totaal-visie moet hebben en moet kunnen uitleggen wat die visie is en hoe het aangeboden product daarbinnen past.

En wat nog veel belangrijker is, het is niet genoeg dat je een (totaal- of deel-) product aanbiedt dat werkt. Het moet ook BETER werken. Waarom zouden ze de moeite nemen om te veranderen (digitaliseren) als het oude net zo goed werkt als het nieuwe? Je moet dus duidelijk kunnen maken wat de meerwaarde is.

Ikzelf probeer de analoge werkwijze, de gemeenschappelijke schijf, Dropbox, et cetera als concurrenten te zien van "mijn" DMS. Wat heeft mijn product méér te bieden dan alle andere aanbieders? Dan komt de kunst van het verleiden...

Overigens vind ik in de praktijk afdwingen vaak makkelijker dan verleiden, maar dat is mijn gebrek. ;-)
Reactie van Yvonne Welings op 7 Juni 2010 op 16.20
Zie in dit verband het antwoordop rijksniveau, meer info via link

Welke instructies krijgen met name beleidsambtenaren in het digitale tijdperk inzake het bewaren dan wel vernietigen van documenten?


Bij duurzame informatiehuishouding gaat het om het duurzaam toegankelijk houden van de essentiële informatie die nodig is voor de uitvoering van taken door de overheid. Die informatiehuishouding vormt de komende jaren voor de beleidsambtenaren een hybride (zowel papieren als digitale) omgeving. Bij de departementen zal de inhoudelijke instructie over het bewaren van digitale informatie daarom niet afwijken van die voor papier: alle informatie die nodig is om een bepaald besluit te reconstrueren zal conform de vastgestelde selectielijst bewaard moeten worden. Bewustzijn hierover bij de beleidsambtenaren is hiervoor noodzakelijk. Dit valt binnen de eigen verantwoordelijkheid van de ministers voor hun informatiehuishouding.
Reactie van Bas de Groot op 7 Juni 2010 op 15.56
@Marion: Klopt, en vaak laten politieke bestuurders dan ook nog eens hun eigen vergaderstukken in netjes uitgeprinte bundeltjes klaarmaken voor hun vergaderingen "want vanaf een computerscherm bladert het zo slecht"... ;-)
Niet voor niets legt bv de NEN ISO 15489 de nadruk op het formuleren van beleid op het gebied van informatievoorziening: als je niet weet waar je over 5-10 jaar wilt staan mbt digitaal werken en digitaal archiveren, en als je de verantwoordelijkheden en verantwoordelijkheden daarin niet hebt vastgelegd, hoe wil je dan een rode draad volgen waar je je projecten op kunt laten aanhaken?
En als je dan wilt gaan vervangen, hou je dan rekening met de tijdelijke hybride situatie, met alle personele gevolgen (onvoldoende formatie voor het compleet bijhouden van zowel digitaal als papieren archief) vandien?
 

Leden (326)

 
 
 

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden