Informatie

Zaakgericht Werken

Binnen deze groep vindt discussie en informatie-uitwisseling plaats over alle aspecten die verband houden met zaakgericht werken.

Link Zaakgericht werken op de website VNG Realisatie

Link Kennisbank Zaakgericht werken

Link Zaaksystemen in Beeld

Link Common Ground Open Zaak

 

Leden: 437
Meest recente activiteit: op maandag

Bronnen

Blogs en discussies op BREED

Om te zoeken naar relevante discussies en blogs op BREED die buiten deze groep zijn geplaatst, klik op de onderstaande knoppen.

 

 

 

Laat hieronder gerust eventuele opmerkingen, tips of aanvullingen achter!

Discussieforum

Communicatie naar behandelaars van zaken

Begonnen door Wouter Verdaas. Laatste reactie van Yvonne Welings 2 Jun 2021. 4 Antwoorden

Archiveren milieudossiers bij afsluiten DMS

Begonnen door Stefan Heirbaut. Laatste reactie van L. Filius 24 Nov 2020. 6 Antwoorden

Zaaktype vraag stellen

Begonnen door Wouter Verdaas. Laatste reactie van Wouter Verdaas 20 Mei 2020. 2 Antwoorden

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Zaakgericht Werken om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Yvonne Welings op 31 Oktober 2011 op 12.12

 Whitepaper van de Digital Groep over implementatiestrategieën bij het invoeren van zaakgericht werken in je organisatie, zie deze Invoeren%2C_implementeren%2C_uitrollen_van_zaakgericht_werken%5B1%5...

Reactie van Yvonne Welings op 31 Oktober 2011 op 9.22

Enkele leestips:

  • Zaakgericht werken volgens Logica, zie deze link.
  • Zaakgericht werken onder architectuur volgens Dimpact, zie deze link.
  • Lezing op 8 november over zaakgericht werken in een open omgeving door Sven Blom en Peter Moen, zie deze link.
Reactie van Yvonne Welings op 2 Augustus 2011 op 11.45

Zaakgericht werken en de SOA architectuur, zie deze link en onderstaand intro.

 

Steeds meer gemeentes willen zaakgericht gaan werken. Leveranciers spelen daarop in door zaaksystemen op de markt te brengen. Bij het aanschaffen van een zaaksysteem moet goed worden nagedacht hoe het systeem wordt geïntegreerd in de aanwezige infrastructuur.

Grotere gemeentes willen graag controle houden over hun eigen bedrijfsprocessen en systemen. Daarmee kunnen zij grotendeels zelfstandig inspelen op toekomstige veranderingen zoals de aansluiting op landelijke basisregistraties. Een zaaksysteem geeft ondersteuning in het zaakgericht werken en kan goed ingepast worden in een SOA-architectuur. De zaaktypecatalogus van EGEM helpt bij het inrichten van het zaaksysteem. Het gebruik van open standaarden zoals StUF kan helpen bij het implementeren van de processen.

Kleinere organisaties/gemeentes kunnen het zich vaak niet permitteren om te werken met een complexe architectuur. Zij zijn daarom bijna genoodzaakt gebruik te maken van de totaaloplossingen van leveranciers maar verliezen daarmee wel grotendeels hun zelfstandigheid.

Reactie van Jules Lauwerier op 16 November 2010 op 19.26
RGBZ is deel van GEMMA en GEMMA is een uitwerking van NORA voor gemeenten en gemeenten worden geacht - op basis van een bestuursaccoord waar de VNG namens de gemeenten aan deelnemet - om NORA te ovlgen. Geen wettelijke plicht dus, maar wel een bestuurlijke. En eigenlijk veel belangrijker: een morele plicht om het voor elkaar eenvoudiger te maken in de samenwerking.
Reactie van Marco Klerks op 16 November 2010 op 18.16
Ik geloof niet dat het de ambitie van KING is om deze standaard wettelijk verplicht te laten stellen, zoals dat wel bij de basisregistraties gebeurt. Het is aan gemeenten om deze standaard massaal te omarmen en van de leveranciers te eisen dat zij aan deze standaard voldoen.

Of je voldoet aan de standaard RGBZ, of je kunt de gemeentelijke markt wel op je buik schrijven.

Overigens voldoen al veel leveranciers aan dit standaardmodel, al is er nog wel enige variatie in de interpretaties van het model.
Reactie van Frieke H op 16 November 2010 op 17.53
En de link van Jaap werkt... Net gedownload en dan aan de studie. Ik ben benieuwd in welke vaart dit (meta)datamodel verplicht gesteld gaat worden zoals BAG/GBA. Kunnen we spannende tijden met softwareleveranciers tegemoet zien :-D.... Voorlopig helpt het mij waarschijnlijk in ieder geval bij de verbetering van dms-sen.
Reactie van Jaap de Jonge op 16 November 2010 op 13.54
En als je er dan op de KING site naar zoekt, presenteren ze op deze pagina een dode link naar de community waar eea normaliter te vinden is... Als er iets nieuws komt, zal het iig hier te vinden zijn.
Reactie van Marco Klerks op 16 November 2010 op 13.03
@Wim Nee, onlangs is pas versie 1.0 verschenen. Ik snap de verwarring echter wel. In de ontwikkeling van het RGBZ zijn er diverse concept-versies rondgestrooid. Vaak werd daarbij niet verteld dat het nog om een concept ging. De laatste paar maanden is er echter heel veel aan het schema gesleuteld, waardoor mensen het idee kunnen hebben dat er een heel nieuw RGBZ gaat.
Reactie van Wim Keulers op 16 November 2010 op 12.39
Naar ik begrepen heb is RGBZ 2.0 verschenen. Weet iemand de link naar deze RGBZ 2.0
Reactie van Yvonne Welings op 9 Oktober 2010 op 15.20
KING heeft twee nieuwe standaarden voor zaakgericht werken gepubliceerd. Om dit technisch voor elkaar te krijgen zijn er twee standaarden vastgesteld: StUF-ZKN en RGBZ.

StUF-ZKN staat voor Standaard Uitwisselingsformaat - Zaken. RGBZ voor Referentiemodel Gemeentelijke Basisgegevens Zaken.
Zie deze link

Ik zou graag willen weten hoe deze standaard zich verhoudt tot de WABO.
 

Leden (437)

 
 
 

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden