Iemand noemde vandaag het scannen van enveloppen bij bezwaarschriften ouderwets. Wordt bij rechtszaken nog echt naar de poststempel op de envelop gekeken of gaat het hier slechts om een klein, theoretisch risico? Bij het scanproces zorgen de enveloppen namelijk voor het nodige oponthoud: de scanner denkt dat hij twee velletjes papier te pakken heeft en geeft een storingsmelding.

 

Hoe kijken we hier anno 2016 tegenaan? Is het scannen van de enveloppen echt zinvol of is het ouderwets geneuzel van juristen?

 

Weergaven: 1343

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Aanvulling op mijn eerste opmerking. Als je ervoor kiest enveloppen niet te scannen, kun je zo nodig uitzonderingen bepalen. Bijvoorbeeld aangetekend ontvangen enveloppen.

Ik vind het inderdaad wat onzinnig om (haast) dagelijks verstoringen in het scanproces te hebben, omdat het wel eens voorkomt dat de bezwaar net voor of net na de deadline is ontvangen. In "mijn" organisatie vraagt de politiek om een meer burgergerichte dienstverlening; om samen met de burger over oplossingen te denken in plaats van strikt volgens de regeltjes te redeneren. In dat licht vind ik dat wanneer er twijfel is over de tijdigheid van een bezwaar, wij als gemeente de burger het voordeel van de twijfel moeten geven. Belangrijker dan de zes-weken regel is de vraag of het bezwaar van de burger gegrond is of niet.

 

Dank voor de reacties!

Wij werken zoals Joland zegt: duidelijke instructies dat alleen de envelop bij een bezwaar wordt meegescand, anders nooit. Het scanprobleem dat de scanner 2 velletjes zou herkennen hebben wij niet.

Graag wijs ik jullie op deze casus: http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/hoe-zien-jullie-de-volgende...
Het belang van de termijn is hier of een burger tijdig iets heeft aangevraagd (of te laat was). Mi. zijn er inderdaad twee keuzes voor de overheid: of bij dit soort processen ook de enveloppen bewaren of (inderdaad) de burger het voordeel van de twijfel geven....

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden