De conceptrichtlijn archiveren overheidswebsites is gepubliceerd op kia.pleio.nl. Graag nodigen we iedereen die geïnteresseerd is in webarchivering van harte uit commentaar te geven op deze conceptrichtlijn. Met u hulp kunnen we de richtlijn zo begrijpelijk en praktijkgericht mogelijk maken.

 

Meer informatie: https://kia.pleio.nl/groups/view/48637242/kennisplatform-webarchive...

Weergaven: 1015

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Yvonne, Natuurlijk kennen ook wij de webrichtlijnen. Dat is mede de reden waarom de kwaliteit van de websites zelf buiten scope van de richtlijn webarchivering valt. Die gaat alleen over het binnenhalen, bewaren en beschikbaar stellen van websites zoals ze worden aangetroffen. Volgens mij schiet je een beetje met hagel door er allerlei dingen bij te halen waar de richlijn helemaal niet voor bedoeld is. Ik vind dat niet zo constructief. We kunnen er in ieder geval helemaal niks mee.

Erik, de website kende ik tot vandaag niet, voor mij is die van toegevoegde waarde.

Op BREED wordt kennis gedeeld.

Je toevoeging dat er niets met mijn feedback wordt gedaan was me al bekend, daarom begrijp ik de oproep ook niet.

Wat jammer dat het Nationaal Archief zo'n enge benadering kiest. Volgens mij is het doel van archivering om informatie toegankelijk te maken en houden. Dat begint al bij de inrichting en dan is de WCAG wel degelijk relevant. Ons vakgebied gaat m.i. over duurzame toegankelijkheid van informatie zodat belanghebbenden daar optimaal gebruik van kunnen maken, niet alleen maar over het naleven van de Archiefwet.

Ik ga proberen deze week wat tijd vrij te maken voor een review. Heb het stuk een paar weken terug al eens doorgekeken en mijn eerste indruk is dat het vanuit een vrij conservatief perspectief is opgesteld.


Erik Saaman zei:

(...) Natuurlijk kennen ook wij de webrichtlijnen. Dat is mede de reden waarom de kwaliteit van de websites zelf buiten scope van de richtlijn webarchivering valt. Die gaat alleen over het binnenhalen, bewaren en beschikbaar stellen van websites zoals ze worden aangetroffen. (...)

Rens, Je hebt helemaal gelijk. De webrichtlijnen zijn zeer relevant voor webarchivering. We gaan er dan ook vanuit dat overheden zich eraan houden. Maar juist omdat de webrichtlijnen al bestaan, hebben we de toegankelijkheid van de websites zelf buiten de scope van de richtlijn webarchivering gehouden. We willen niet overdoen wat anderen al goed hebben gedaan.

Overigens zijn de webrichtlijnen inmiddels vervangen door een Europese richtlijn. Zie: https://www.digitaleoverheid.nl/nieuws/internationale-standaard-toe...

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden