Nog steeds wordt het RODIN referentiekader als middel aangehaald, om de digitale beheeromgeving van organisaties op orde te brengen.

RODIN dateert uit 2010, in de tussenliggende 6 jaar is er het nodige veranderd als het gaat om digitale ontwikkelingen. Denk hierbij aan big data, blockchain en de e-depot eisen. (Iets waar RODIN helemaal aan voorbij gaat)
RODIN is als instrument nooit aangepast aan deze veranderende omstandigheden. Er is nog geen nieuwe "update" verschenen. Terwijl dit wel nodig is, niet alleen om de hierboven genoemde ontwikkelingen, maar ook inhoudstechnisch.
 
Begin dit jaar is de KIDO (Handreiking Kwaliteitssysteem Informatiebeheer Decentrale Overheden) verschenen. Een concept weliswaar, met een uitnodiging aan iedereen om mee te werken aan verbetering.
Veel onderdelen van RODIN zijn meegenomen in de KIDO. Waar RODIN na het invullen alleen een beeld geeft hoe de organisatie er voor staat. Biedt de KIDO ook een korte handleiding hoe je de theorie om kunt zetten in praktijk. 

Met de KIDO is er een, in tegenstelling tot RODIN, "levend" document geschapen, dat makkelijk kan worden aangepast aan nieuwe omstandigheden. Ik verwacht dan ook dat steeds meer organisaties de KIDO gaan gebruiken voor het op orde brengen van hun digitale beheeromgeving.

Weergaven: 758

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Marianne Loef op 23 Juni 2016 op 15.47

Zeker bestaat die mogelijkheid, Johan. We willen de werkgroep zelf niet te groot maken, maar je kunt altijd je commentaar bij mij aanleveren en dat betrekken we dan in de aanpassing.

Reactie van Michelle Kampman op 23 Juni 2016 op 15.40

Dag Johan, ben het enigszins wel met je eens. Waar RODIN meer op strategisch niveau wordt ingezet en op vervanging, richt KIDO zich meer op het operationele deel en op de digitale informatiehuishouding.

Overigens ben ik wel op zoek naar een integrale benadering, waarin ook bijvoorbeeld zaken als informatiebeveiliging en ICT meegenomen wordt. Dat mist KIDO nu nog, en neemt RODIN wel weer mee.

Reactie van Yvonne Welings op 23 Juni 2016 op 14.53

@johan, het verschil zit in de wijze van controle.

Reactie van Johan Boomsma op 23 Juni 2016 op 14.10

Mooi om te horen dat er een update komt van RODIN. Graag hoor ik of er ook de mogelijkheid bestaat om mee te werken aan een review o.i.d. Ik meld me bij deze aan! Zoals ik ik ook al in mijn blogpost aangaf, mist RODIN een stappenplan, om resultaten te verwerken in daadwerkelijke acties.  @Yvonne, wat is het verschil tussen het gebruik als audit/vragenlijst?

Reactie van Marianne Loef op 23 Juni 2016 op 13.24

Ja, dat klopt, Yvonne. We gebruiken bij de RODIN update alle nieuwe vastgestelde en soms concept normen, handreikingen, baselines en andere instrumenten. We merken dat RODIN nog steeds veel wordt gebruikt in het veld en daarom maken we deze update. Wordt vervolgd, alle suggesties ook in deze fase al welkom.

Reactie van Yvonne Welings op 23 Juni 2016 op 12.44

Niet alleen KIDO zou informatie toe kunnen voegen, maar ook de baselines informatiebeveiliging (BIG) en informatiehuishouding.

RODIN wordt dit jaar geactualiseerd. M.i. moet RODIN echt als een checklist/audit  gebruikt te worden en niet als vragenlijst zoals nu vaak gebeurt.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden