Rekenkameronderzoek naar de vernieuwing ICT gemeente Almere

In december 2012 sloot de gemeente Almere een nieuw contract met een nieuwe ICT-dienstverlener (Fujitsu) voor het beheer en onderhoud van de werkplek- en rekencentrumdiensten van de gemeente. Het project Vernieuwing ICT Almere (VIT@, voorheen bekend als ‘ICT 2013’) was gericht om de transitie en migratie van ICT-werkplekken en het rekencentrum van de oude leverancier (Atos) naar de nieuwe leverancier projectmatig te laten verlopen.

Het project Vernieuwing ICT blijkt na afronding uiteindelijk geconfronteerd te zijn met een uitloop van de planning met 19 maanden (op een planning van 6 maanden en een overschrijding van de begroting met € 3,7 miljoen (op een projectbegroting van € 3,4 miljoen. De rekenkamer van Almere heeft op verzoek van de raad naar aanleiding van deze overschrijdingen een onderzoek gedaan naar de aansturing en beheersing van, verantwoording over, en toezicht op het project Vernieuwing ICT en de informatievoorziening hierover aan de raad. De rekenkamer heeft zich gericht op het vinden van onderliggende oorzaken van de uitloop van de planning en overschrijding van het budget alsook om lessen te trekken voor toekomstige grote, soortgelijke projecten.

Het onderzoek van de rekenkamer wijst op onder meer tekortkomingen bij de start en voorbereiding van het project met onvoldoende kritische reflectie en realisme ten aanzien van de verwachtingen en mogelijkheden. Er zijn gebreken geconstateerd in de sturing en uitvoering van het project Vernieuwing ICT door gebreken in de governance en het projectmanagement. De informatievoorziening aan de raad over het optreden van risico’s bij het project en de financiële effecten had beter en explicieter moeten zijn geweest.

De rekenkamer heeft op basis van het gedane onderzoek een zestal aanbevelingen geformuleerd om kaders voor sturing, verantwoording en beheersing (inclusief risicomanagement) van grote en/of risicovolle projecten te ontwikkelen en een cultuur van kritische reflectie te versterken binnen de gemeente Almere.

Link naar het rapport.

 

Weergaven: 240

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden