De Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI)

Website Digitale Agenda 2020

Betrouwbaar, veilig en flexibel. Gemeenten staan midden in de samenleving en worden sterk door maatschappelijke en technologische innovaties beïnvloed. Dit houdt onder andere in dat hun dienstverlening en bedrijfsvoering steeds digitaler worden. Gemeenten werken op dit gebied al vaak samen. Dat gebeurt op allerlei gebieden en in verschillende vormen. Tegelijkertijd dient de ondersteunende ICT de gemeenten en de samenwerkingsverbanden wendbaar te houden.

Belang van deze ontwikkeling

De GGI is een veilige, samenhangende digitale infrastructuur waardoor samenwerken tussen gemeenten en andere overheden beter, veiliger en gemakkelijker wordt.

Een organisatie die past bij deze tijd en is voorbereid op de toekomst kan informatie snel en veilig benutten voor maatschappelijke vraagstukken. Zij biedt dienstverlening die naadloos aansluit op de behoeften van inwoners en ondernemers door optimaal gebruik te maken van de digitale mogelijkheden.

Gemeenten hebben hiervoor een betrouwbare, veilige en robuuste IT-infrastructuur te nodig. Daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor en daarbij gelden er niet alleen steeds hogere eisen voor informatiebeveiliging en privacy, maar ook voor snelheid, aanpasbaarheid, volume en serviceniveaus. Deze verantwoordelijkheid leidt tot grote inspanningen voor gemeenten. Door meer collectief te doen op die delen van de informatievoorziening die niet afhankelijk zijn van lokaal beleid, ontstaat meer ruimte voor gemeenten om zich te richten op hun primaire taakstellingen.

Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI)

Gemeenten hebben VNG en VNG Realisatie in het kader van Samen Organiseren opdracht gegeven te werken aan meer collectiviteit op ICT-voorzieningen. De GGI creëert een veilige, samenhangende digitale infrastructuur waardoor samenwerken tussen gemeenten en andere overheden beter, veiliger en gemakkelijker wordt. De GGI vormt de technische basis waarin toegewerkt wordt naar een gemeentelijke cloud, die uiteraard is aangesloten op de landelijke Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). GGI werkt vanuit de taskforce Samen Organiseren samen met VIAG en IMG100.000+ aan Common Ground. GGI draagt bij aan de doelstellingen van Common Ground en sluit hierop aan.

Het realiseren van een GGI schept de voorwaarden om op een goede, veilige en flexibele wijze de overstap te maken naar de cloud. De GGI wordt tegelijkertijd ontwikkeld met het organiseren van meer gezamenlijke processen en dienstverlening bij gemeenten. Daarnaast staan door de schaalgrootte van het collectief (gemeenten samen) gemeenten sterker in de onderhandelingen met leveranciers. Ze bepalen zelf wat zij doen en ze zijn in staat om er actief regie op te voeren. En de efficiency van gezamenlijkheid leidt dikwijls tot lagere meerkosten. 

Gemeenten zien veel uitdagingen op zich afkomen waarop ze beter samen dan alleen een antwoord kunnen vinden. Daarom willen ze meer samen organiseren. Pieter Jeroense, plaatsvervangend algemeen directeur VNG: “Het wordt voor ons gemakkelijker en beter als we meer samen doen.”

Van wie is de GGI?

De GGI is een ICT- infrastructuur van en voor gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden. De realisatie vindt projectmatig plaats door samenwerking van gemeenten en de VNG. Daarnaast wordt de GGI in een permanente gemeentelijke organisatiestructuur ondergebracht voor beheer en ondersteuning bij gebruik van de GGI. GGI staat geheel onder zeggenschap van gemeenten, waardoor deze zelf bepalen welke diensten worden aangeboden en aan welke kwaliteitseisen ze moeten voldoen. Hiertoe is een participatiestructuur ingericht waarin gemeenten per onderdeel van de GGI de doorontwikkeling bepalen.

Realiseren GGI

Het realiseren en gebruiken van gemeenschappelijke ICT-infrastructuur heeft tijd nodig. Het is een proces, waarbij functies, mogelijkheden en onderdelen stapsgewijs worden uitgebreid. Dit gebeurt projectmatig waarbij zoveel mogelijk wordt ingespeeld op grote landelijke veranderingen en behoeften. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe wet- en regelgeving zoals de Omgevingswet.

Bij de aansluiting op de GGI-onderdelen volgen gemeenten voor zover dat functioneel en technisch mogelijk is wel hun eigen tempo. Er wordt dus rekening gehouden met lokaal beleid en/of bestaande afspraken en contracten. Zo worden desinvesteringen voorkomen. Neem contact op met je accountmanager voor meer informatie over het opnemen van de GGI in je beleid en over het daadwerkelijk gebruik gaan maken van de GGI.

Aanvullende informatie

Gemeenten krijgen te maken met een aantal concrete projecten die tot doel hebben om in de loop naar 2020 de beloften van GGI in te lossen. De volgende projecten zijn reeds gestart:

  • GGI-Netwerk: Een beveiligd gemeentelijk datanetwerk van gemeenten.
  • GGI-Services: Richt zich op het gemakkelijk en betrouwbaar ontsluiten en delen van data.
  • GGI-Veilig: zorgt voor de actieve beveiliging van het dataverkeer over het GGI-Netwerk en over de eigen bedrijfsnetwerken van gemeenten.
  • GGI-Afspraken: Betreft de voorwaarden die gelden voor het ontsluiten van commerciële cloud-omgevingen op het GGI-Netwerk. Door ontsluiting via het GGI-Netwerk nemen gemeenten collectief invloed op onder meer interoperabiliteit en dataportabiliteit van de commerciële cloud-omgevingen. Hierdoor is ook de extra beveiliging die op GGI-Netwerk zit direct geregeld.
  • Govroam: Een voorziening waarmee elke ambtenaar altijd ingelogd is en een veilige mobiele dataconnectie heeft, ongeacht de gemeente waar hij zich bevindt.
  • IPv6: Zorgdragen dat gemeenten beschikken over voldoende IP-adressen en hen ondersteunen bij toepassing van IPv6.

Fases


Fase 1: Voorbereiding op de GGI

Start: januari, 2017

Eindigt: juni, 2018

GGI bestaat uit 4 deelprojecten: GGI-Netwerk, GGI-Veilig, GGI-Services en GGI-Afspraken De fasering verschilt per deelproject. In 2017 is gewerkt aan definitie, afbakening en financiering van de deelprojecten. Tot medio 2018 wordt met gemeenten in expertgroepen gewerkt aan de praktische voorbereidingen zoals beproeven van GGI-Netwerk en bepalen van de behoeften en eisen voor GGI-Veilig, GGI-Services en GGI-Afspraken.


Fase 2: Ingebruikname GGI

Start: juli, 2018

Eindigt: januari, 2029

Vanaf medio 2018 is GGI Netwerk volledig operationeel en kunnen gemeenten er gebruik van maken. De eerste Leveranciers zullen hun producten leveren via GGI-Afspraken en de eerste praktijkproeven met GGI-Veilig en GGI-Services kunnen door koploper gemeenten worden uitgevoerd.

Mijlpalen


29/06/2018: Beleidsbouwstenen gereed voor opname in gemeentelijk beleid

Om gemeenten te ondersteunen bij de adoptie van de GGI in hun beleid wordt het document "Handreiking GGI in beleid" ontwikkeld. Vanaf 29 juni zijn de opmerkingen van gemeenten verwerkt en kunnen de beleidsbouwstenen door gemeenten worden opgenomen in het eigen beleid.


30/03/2018: Gemeenten maken deelname aan GGI-Veilig bekend

Gemeenten maken op 30 maart 2018 kenbaar of ze mee gaan doen aan de aanbesteding van GGI-Veilig


30/06/2018: Gunning aanbesteding GGI-Veilig

De gunning van de aanbesteding GGI-Veilig staat gepland voor eind juni 2018


02/07/2018: Deelname GGI-Services

Gemeenten is gevraagd om uiterlijk op 2 juli aan te geven of ze gebruik gaan maken van GGI-Services


01/09/2018: Start Praktijkbeproeving GGI-Veilig

Op 1 september begint de praktijkbeproeving GGI-Veilig. Voordat GGI-Veilig breed wordt uitgerold voeren een aantal koplopergemeenten een praktijkbeproeving uit om GGI-Veilig te testen in de praktijk.


Weergaven: 347

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden