Scope van "Archiefbescheiden" in Archiefwet

In discussies die ik de laatste tijd volg over het verouderd zijn van de term en definitie van "Archiefbescheiden" en de noodzaak om die in een volgende versie van de Archiefwet te moderniseren, valt het me op dat het bezwaar tegen de huidige term vaak gaat over het verouderd zijn van de bewoording. "Bescheiden" "naar hun aard" "behoren te berusten", etc wordt dan als archaïsch woordgebruik bestempeld.

Maar alhoewel verouderd taalgebruik een prima reden is om het begrip te moderniseren, vraag ik me af of het de enige reden is. Is er een vorm van (vooral digitale) informatie, stukken, documenten, data, basisregistraties, etc., die niet gedekt wordt door de huidige definitie van "Archiefbescheiden" maar die we daar als archiefveld wel onder zouden willen laten vallen? Kennen jullie daar voorbeelden van?

Load Previous Replies
  • omhoog

    Jeroen van Luin

    Excuus voor de verlate reactie, door familieomstandigheden heb ik een wat hectische anderhalve week achter de rug.

    @Yvonne: de uitkomst die er nu ligt is een tussenuitkomst. Mijn oorspronkelijke vraag was of de scope van het begrip 'archiefbescheiden' in de digitale context nog voldoende was. Uit de reacties die ik hier en elders kreeg bleek dat de scope voldoende breed is. Er zijn geen soorten of typen informatie(objecten) of data(objecten) waarvan we nu weten dat ze bestaan, en die we binnen bereik van de Archiefwet willen laten vallen, die niet met de huidige definitie van 'Archiefbescheiden' aan te duiden zijn.

    Tegelijkertijd bleek ook, zoals eigenlijk wel verwacht en ook in de oorspronkelijke vraag meegenomen, dat de terminologie verouderd is, en men graag in de MvT of in lagere wet- en regelgeving een nadere toelichting wil op wat we er in ieder geval onder verstaan. Zodat ook in één keer duidelijk is of die WhatsApp-jes, Instragram-posts of andere communicatiekanalen wel of niet onder de Archiefwet vallen.

    (Oh, en ook wij beschouwen papier nog niet als van gisteren... bij mijn weten wordt er de komende jaren nog een paar honderd kilometer bewerkt door de archiefbewerkers)

  • omhoog

    Yvonne Welings

    Dank Jeroen en veel sterkte voor jullie beiden.

  • omhoog

    Jeroen van Luin

    Yvonne Welings zei:

    Dank Jeroen en veel sterkte voor jullie beiden.

    Dank je wel!