Aanbestedingen e-depot door gemeenten op een rijtje

De laatste tijd worden door gemeenten en gemeentelijke archiefinstellingen steeds meer e-depotdiensten aanbesteed, hierbij een poging tot een overzicht:

- Gemeente Breda link

- Erfgoed Leiden en omstreken link

- Gemeente Schiedam link, keuze is inmiddels gevallen op Data Matters.

- Regio West-Friesland link

- Stadsarchief Amsterdam link

En de link naar het aanbestedingsdocument op GEMMA Online en de link over de randvoorwoorden Europese aanbesteding.

Misschien handig voor onze vakgenoten om elkaar op de hoogte te houden van deze ontwikkelingen ?

Load Previous Comments
  • Yvonne Welings

    Dank voor je reactie André, ik heb het begrip inderdaad strikt als aanbesteding uitgewerkt. Ik was benieuwd hoe gemeenten reageren nadat duidelijk is geworden dat met een DVO er niet kan worden aangesloten op een e-depot van een RHC.

    Ik merk dat steeds meer gemeenten de stap naar een e-depot zetten, hier in West- en Midden-Brabant wordt veel voor de leverancier Picturae gekozen.

  • Stephanie de Boer

    Hi Yvonne,

    Zou je dit kunnen toelichten: "Ik was benieuwd hoe gemeenten reageren nadat duidelijk is geworden dat met een DVO er niet kan worden aangesloten op een e-depot van een RHC."?

    Dankjewel!

  • Yvonne Welings

    @Stephanie, als gemeente moet je deel nemen aan de gemeenschappelijke regeling van een RHC om aan te kunnen sluiten. Bij een DVO kan het bestuur als zorgdrager (begrip uit de Archiefwet) geen verantwoording nemen. Dat speelde onder andere bij Erfgoed Leiden vandaar dat ze nu een ander traject hebben bewandeld.

    Wat ook een punt is in de huidige archiefwetgeving, is dat een archiefbewaarplaats wat een e-depot is geen twee beheerders kan hebben. Dat is ook lastig wanneer je de ene dienst gebruik wil maken van het e-depot van een andere archiefdienst.