Beste collega's, informatieliefhebbers,

Ik ben een beginnende DIv'er en vroeg me af wat het verschil is tussen een zaaktypecatalogus en een document structuurplan. Kan iemand me helpen om wat duidelijke verschillen (voors en tegens?) op papier te zetten om zo mijn leidinggevende te imponeren? :)

Alvast heel erg veel dank!!

Loise

Weergaven: 269

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

De vraag is wat je wilt bereiken en wat je daarvoor nodig hebt.
Stel die vraag eerst en daarna de rest.

Een dsp is een completer plaatje van je gehele informatiehuishouding; de ztc is er een onderdeel van.Dus als je de gehele informatiehuishouding op orde wilt krijgen en het beheer hiervan vorm wilt geven, dan biedt een dsp de betere mogelijkheden. En dat is een ambitieus plan!


Als je op zoek bent naar de verschillen tussen het model-dsp en de ztc verwijs ik je graag naar deze brochure https://www.sdu.nl/media/wysiwyg/SIS/WP_iNavigator_en_Model-dsp.pdf

In de kern is een DSP (documentair structuurplan) niets anders dan het in artikel 18 van de Archiefregeling bedoelde actueel, compleet en logisch samenhangend overzicht van de bij dat overheidsorgaan berustende archiefbescheiden. Dit heeft met name betrekking op het zodanig metadateren van je archiefbescheiden waardoor je weet wat je hebt en waar het staat (fysiek of digitaal). Daarnaast kan je daar natuurlijk allerlei (niet verplichte) extra functionaliteiten aan toevoegen.

 

Een ZTC definieert en beschrijft de eigenschappen van zaaktypen die in potentie bij een organisatie/gemeente kunnen voorkomen. 

 

Door commerciële marktpartijen worden vaak beide functionaliteiten veel uitvoeriger dan de AR bedoelde onder de noemer DSP aangeboden. In sommige gevallen in het verleden zelfs ten onrechte als verplicht geclaimd met verwijzing naar dat art. 18. Mede om die reden is de term DSP uit de Archiefregeling verwijderd. Zie bijgevoegd document en deze discussie

Bijlagen:

Antwoorden op discussie

RSS

© 2017   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden