Ruimtelijkeplannen.nl is een samenwerking van het Ministerie van infrastructuur en Milieu, Kadaster, Geonovum, IPO en VNG. Op ruimtelijkeplannen.nl worden alle bestemmingsplannen gepubliceerd. Publicatie van bestemmingsplannen op deze website is verplicht en is juridisch bindend. De Erfgoedinspectie is in haar rapport duidelijk geweest over welke websites voor archivering in aanmerking komen en de wijze waarop dat dient te gebeuren.

Op dit moment heb ik kunnen achterhalen dat de KB deze website 1-2 per jaar harvest. Daar ben ik op zich blij mee, maar deze oplossing is om meerdere redenen niet voldoende. Ten eerste is de frequentie van archiveren waarschijnlijk te laag: de content zal frequenter wijzigen dan 1-2 keer per jaar. Bovendien is het een plicht van (een) van de betrokken partijen om dit te regelen.

Is er misschien iemand die mij kan vertellen of, hoe en door wie deze website nog meer gearchiveerd wordt?

 

Weergaven: 79

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Van digitale bestemmingsplannen, sinds de wet WRO vanaf januari 2010 is ingetreden, is het ongewis of we deze over een aantal jaren nog digitaal kunnen benaderen. RO-online heeft geen archiveringsfunctie. Alle vastgestelde bestemmingsplannen in Nederland zijn te raadplegen op www.ruimtelijke plannen.nl.

De bestemmingsplannen zelf worden bewaard op netwerkschijven, op enkele gemeenten na die de plannen in een e-depot of Squit hebben opgenomen.

Of door het archiveren van de website de plannen zelf ook worden gearchiveerd, is mij niet duidelijk.

 

Dank! Dat RO-online geen archiveringsfunctie heeft, is bekend.

Ik benader de vraag ook vanuit het perspectief van webarchivering. Publicatie is verplicht en dat exemplaar is volgens de specialisten ruimtelijke ordening binnen onze organisatie leidend. Het lijkt mij dus dat deze website gearchiveerd moet worden. Dan beschouw ik RO-online als een CMS en dekken we de risico's dus af wanneer we 'de voorkant' archiveren. Daarmee neem je ook de visuele samenhang mee. Volgens mij archiveer je de plannen dus ook.

Dat zou fijn zijn, maar ik vraag me echt af of je laatste aanname dat de plannen zelf gearchiveerd worden zo is ingericht. Dat zou je moeten nagaan, inclusief de mogelijkheid voor teruglevering. Dat is bij e-depots soms een probleem.

Dan de vraag wat is het authentieke exemplaar, de netwerkschijf of de gearchiveerde website?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2018   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden