Van: Ocke, J. (Jessica)
Verzonden: vrijdag 30 oktober 2009 8:40
Aan: Steffensen, B. (Bente)
Onderwerp: FW: Nieuwsbrief Wro, september 2009, nummer 9
 
 
met vriendelijke groeten,
 
Jessica Ocké
 
Adviseur Ruimtelijke Ordening
gemeente Bergen op Zoom
 
Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom
Tel. 0164 - 277 508
(op woensdag afwezig)
 


Van: Ministerie van VROM [mailto:digitale-plannen@minvrom.nl]
Verzonden: donderdag 1 oktober 2009 11:58
Aan: Ocke, J. (Jessica)
Onderwerp: Nieuwsbrief Wro, september 2009, nummer 9

Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
  Logo Ministerie van VROM  
 

Nieuwsbrief Wro

september 2009, nummer 9

Lezersonderzoek nieuwsbrief Wro

Omdat uw mening over de nieuwsbrief Wro voor de redactie belangrijk is, ontvangt u binnenkort een uitnodiging per email voor deelname aan het lezersonderzoek. Hierin kunt u aangeven of u tevreden bent met het u aangeboden nieuws en wellicht heeft u suggesties voor verbetering. Bij uw reactie zijn wij zeer gebaat. De enquête wordt u apart toegezonden.


Nieuws

Digitalisering ruimtelijke plannen alvast mogelijk

Overheden kunnen nu al hun digitale ruimtelijke plannen volgens de Regeling Standaarden ruimtelijke ordening vast- en beschikbaar stellen. Een wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening (pdf) maakt dat mogelijk. Deze voorlopers kunnen dan (met terugwerkende kracht) per 1 juli 2009 ruimtelijke plannen volgens de regeling vast- en beschikbaar stellen.
Lees meer...

Crisis- en herstelwet en de Wro

De Crisis- en herstelwet bevat een groot aantal wetswijzigingen om projecten te versnellen en duurzaamheid te bevorderen. De wet moet op 1 januari 2010 in werking treden. Het belangrijkste onderdeel voor de ruimtelijke ordeningspraktijk is de tijdelijke regeling van bouwprojecten met meer dan twintig woningen (en onder de mer-grens). Voor die projecten kan volstaan worden met een projectuitvoeringsbesluit van de gemeenteraad, waarna het project direct zonder verdere vergunningen uitgevoerd kan worden. Het projectuitvoeringsbesluit zet het bestemmingsplan opzij. Bij het besluit moeten wel de bestaande normen en toetsingskaders in acht genomen worden.
Lees meer...

Projectbesluit en ontheffingen van Wro naar Wabo

De inwerkingtreding van de Wabo heeft tot gevolg dat gemeenten omgevingsvergunningen gaan verlenen in plaats van het vaststellen van projectbesluiten en het verlenen van Wro-ontheffingen. Dit betekent dat het digitaliseren van projectbesluiten en tijdelijke buitenplanse ontheffingen vanaf dat moment niet meer voor zal komen, omdat er geen separate digitaliseringsplicht opgenomen wordt binnen de Wabo voor deze instrumenten. De impact hiervan is organisatorisch van aard. Er zijn geen directe wijzigingen op de RO Standaarden en RO software noodzakelijk. Thans wordt bij VROM onderzocht of en hoe omgevingsvergunningen (die voorzien in afwijkingen van het bestemmingsplan) op RO-Online zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Partiële herzieningen en vigerende (papieren) plannen

Er is een wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening in voorbereiding die het mogelijk maakt om ook na 1 januari 2010 nog partiële herzieningen op vigerende papieren bestemmingsplannen te kunnen blijven doorvoeren. Het betekent dus - in dit geval - geen verplichte digitalisering (door toepassing van de Regeling RO Standaarden). Er wordt aangestuurd op twee belangrijke randvoorwaarden. Ten eerste zal het gedeeltelijk herzien van papieren plannen alleen mogelijk zijn tot aan de actualisatiedatum van het onderliggende bestemmingsplan, tien jaar na vaststelling. Ten tweede kunnen er bij dit soort partiële herzieningen geen bestemmingen worden vastgesteld of gewijzigd. Als er dus sprake is van nieuwe of gewijzigde bestemmingen, dan zal er een nieuw bestemmingsplan moeten worden gemaakt.

Relatie Wro en Wbp onderzocht

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is onverminderd van kracht bij de elektronische beschikbaarstelling van bestemmingsplannen op internet. Omdat het Bro nergens expliciet verplicht tot het elektronisch beschikbaar stellen van persoonsgegevens, betekent dit dat die gegevens ook niet elektronisch beschikbaar gesteld mogen worden, omdat er geen grondslag voor is in artikel 8 Wbp. Dit betekent dat zienswijzen niet elektronisch beschikbaar gesteld mogen worden indien deze NAW gegevens (naam, adres, woonplaats) bevatten of andere persoonsgegevens die vallen onder de Wbp. In de huidige RO praktijk worden in de toelichting en/of het vaststellingsbesluit soms persoonsgegevens opgenomen.

Er wordt geadviseerd om deze werkwijze aan te passen aan de vereisten van de Wbp. Het is mogelijk om dit soort gegevens vast te leggen in een separate zienswijzennota die niet op elektronische wijze beschikbaar wordt gesteld en waar toelichting en vaststellingsbesluit naar kunnen verwijzen. In de toelichting en het vaststellingsbesluit zelf kan de zakelijke inhoud van de zienswijzen worden vermeld. Als het niet mogelijk blijkt om het vaststellingsbesluit te vrijwaren van persoonsgegevens, dienen deze gegevens geanonimiseerd te worden voorafgaand aan de publicatie op internet.

Geslaagde Praktijkdagen ‘Digitale ruimtelijke plannen’

VROM en Geonovum kijken terug op vier succesvolle Praktijkdagen. Het werkveld (overheden en haar adviseurs), heeft zelf de invulling van de workshops verzorgd. Dit was dé manier om de praktijk centraal te stellen. Deze invulling van het programma werd positief ervaren door de 800 deelnemers. We hopen dat ook u terugkijkt op een paar zinvolle dagen. Heeft u de Praktijkdagen gemist of bent u nieuwsgierig naar foto’s, verslagen presentaties? Kijk dan op de website van de Praktijkdagen.

Advies bij het toetsen van ruimtelijke plannen

Ruimtelijke plannen moeten voldoen aan wetgeving. Daarom is onderzoek of toetsing noodzakelijk om na te gaan of het plan aan de vereisten voldoet. De uitvoering van toetsen en onderzoeken blijkt in de praktijk complex en tijdrovend. Want toetsen en onderzoeken beïnvloeden elkaar, waardoor onderlinge afstemming en coördinatie ervan zeer bewust moet plaatsvinden. Op de website van het ministerie van VROM vindt u informatie die helpt om onderzoeken en toetsen te stroomlijnen.
Lees verder...

Stand van zaken RO-Online

Steeds meer bronhouders vinden de weg naar RO-Online. Inmiddels hebben 226 bronhouders een account op RO-Online. Het aantal aangeboden manifesten staat nu op 74 stuks door 63 bronhouders. Inmiddels zijn er in RO-Online 394 plannen aanwezig.
Een opvallende groeier is nog steeds het planfiguur PCP-contour. Afgelopen week heeft de gemeente Rhenen 75 van deze plannen op RO-Online gezet. De PCP-contour blijkt daarmee een succesvolle manier om de ‘oude’ planvoorraad via www.ruimtelijkeplannen.nl te ontsluiten.

Eerste gemeentelijke structuurvisie gepubliceerd

De gemeente Bergambacht heeft in samenwerking met haar stedenbouwkundig bureau KuiperCompagnons als eerste gemeente een gemeentelijke structuurvisie digitaal beschikbaar gesteld. Een structuurvisie bevat de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid en de geplande ontwikkelingen. De structuurvisie betreft een zogenaamd vormvrij plan waardoor de verbeelding in grijstinten wordt weergegeven. De structuurvisie ‘Beleef Bergambacht, 2008 – 2020’ is te vinden op RO-Online. Het ministerie van VROM feliciteert de gemeente Bergambacht en haar adviseurs met deze mijlpaal.

Waarmerken binnenkort alleen nog met PKIoverheid certificaten

Tot nu toe konden IMRO2008 plannen nog gewaarmerkt worden met een certificaat dat niet voldeed aan de eisen van PKIoverheid. RO-Online toont deze plannen met een ‘rood slotje’. Binnenkort komt hier een eind aan. Ruim voor 1 januari 2010 zal RO-Online alleen nog plannen accepteren die correct gewaarmerkt zijn met een PKIoverheid certificaat. Ook zal de Validator dan een foutmelding i.p.v. een waarschuwing geven. In de volgende nieuwsbrief volgt hier meer over.

Schakeldagen voor ruimtelijke ordenaars

SenterNovem biedt tijdens de Schakeldagen op 19 en 24 november 2009 een speciaal dagprogramma aan voor ruimtelijke ordenaars. Het programma biedt onder andere informatie over ruimtelijke ordening en luchtkwaliteit, Bevi, geluid en de duurzame ordening van de ondergrond. Uiteraard komen ook de Wabo, de Wro en het programma Mooi Nederland aan bod.

Naast het dagprogramma voor medewerkers ruimtelijke ordening werkzaam bij de overheid, is er ook een dagprogramma voor milieumedewerkers van overheden. Er is dus ook ruime mogelijkheid om te netwerken. Adviesbureaus en het bedrijfsleven vallen buiten de doelgroep.
Lees meer...

Agenda

Cursus ‘Aan de slag met digitale plannen’
Oktober en november 2009, Amersfoort, Adviesbureau Pardal
Meer weten?

VNG Gemeentedagen
11&12 november 2009, Rotterdam, VNG
Meer weten?

Schakeldag Wro en milieu
19 november 2009, Groningen, SenterNovem/InfoMil
Meer weten?

Schakeldag Wro en milieu
24 november 2009, Rotterdam, SenterNovem/InfoMil
Meer weten?

 
 

Colofon

Dit is een bericht van:
Ministerie van VROM
Rijnstraat 8
2515 XP Den Haag
Vragen of opmerkingen?
mailto:digitale-plannen@minvrom.nl
 

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen of uw gegevens wijzigen? Ga dan naar: http://www.vrom.nl/nb_durp_wijzigen

 
  Footer nieuwsbrief VROM